Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: qwadrat »

Moja nauczycielka od polskiego ostatnio powiedziala ze nie powinno byc matematyki obowiązkowej na matrzurze, z koleji jezyk polski powinien byc. Stwierdzila ze skoro mieszkamy w Polsce to powinnismy znac swoj jezyk ojczysty.
Nie zgodze sie z jej argumentacją. Nie kazdy musi byc polonistą, miec opanowany do perfekcji jezyk polski. A nie oszukujmy sie, nawet bez matury, czlowiek po szkole sredniej potrafi dobrze mowic i pisac w jezyku polskim. Wiec jezeli sie tym argumentuje ze polski powinnien byc obowiazkowy to ja jej teraz mowie - matura z matematyki powinna byc obowiazkowa jezeli nie chce zeby jej dzieci i spoleczenstwo w ktorym zyje nie bylo zacofane w liczeniu, zeby umialo odczytac godzine z zegarka, wydac i przeliczyc reszte w sklepie.

Mam nadzieje ze to czyta, chociaz wątpie
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Akurat w obecnej formie matura z polskiego ma tyle wspólnego z codziennym zastosowaniem co matura z matematyki.
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik

i to jej powiem
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

qwadrat pisze:A nie oszukujmy sie, nawet bez matury, czlowiek po szkole sredniej potrafi dobrze mowic i pisac w jezyku polskim.
Dość optymistyczne stwierdzenie... Oby tak było.

JK
Annie16
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Annie16 »

A ja nie rozumiem całej tej argumentacji "za" i "przeciw" maturze obowiązkowej z matematyki. Prawdą jest, że jeśli nie potrafisz zdobyć te 30% na maturze to chyba musisz się zastanowić czy potrafisz w ogóle myśleć.
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik

Annie16 pisze:A ja nie rozumiem całej tej argumentacji "za" i "przeciw" maturze obowiązkowej z matematyki. Prawdą jest, że jeśli nie potrafisz zdobyć te 30% na maturze to chyba musisz się zastanowić czy potrafisz w ogóle myśleć.

dokladnie, zreszta polski jest to i niech matma bedzie sa polonisci i matematycy, dlaczego jedni mają miec gorzej?
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 419 razy

Post autor: Kanodelo »

Matura z matematyki powinna być obowiązkowa, bo gdyby nie ona, byśmy się wszyscy zanudzili na śmierć.
Pawcio1992
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Pawcio1992 »

Do wszystkich "matematyków". Jak chcecie nauczyć matematyki mając po 2-3h tygodniowo w liceum? Jak już ktoś wymyślił, że matma ma być obowiązkowa to niech też pomyśli nad tym, żeby jej gdzieś nauczyć...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Pawcio1992 pisze:Do wszystkich "matematyków". Jak chcecie nauczyć matematyki mając po 2-3h tygodniowo w liceum? Jak już ktoś wymyślił, że matma ma być obowiązkowa to niech też pomyśli nad tym, żeby jej gdzieś nauczyć...
Na tym poziomie wystarczyłaby jedna godzina tygodniowo, pod warunkiem, że uczeń poświęci godzinę samodzielnej, rzetelnej pracy w domu tygodniowo.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: aniu_ta »

Pawcio1992 pisze:Do wszystkich "matematyków". Jak chcecie nauczyć matematyki mając po 2-3h tygodniowo w liceum? Jak już ktoś wymyślił, że matma ma być obowiązkowa to niech też pomyśli nad tym, żeby jej gdzieś nauczyć...
imo żeby zdać maturę podstawową wystarczy wiedza z gimnazjum + umiejętność rozwiązywania najprostszych równań kwadratowych, podstawowa wiedza o ciągu geometrycznym i arytmetycznym oraz podstawowe tożsamości trygonometryczne takie jak jedynka trygonometryczna.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 124 razy

Post autor: Lbubsazob »

Żeby zdać maturę podstawową z matmy, i to niekoniecznie na 30%, wystarczy chyba uważać na lekcjach i robić zadania domowe (jeżeli zadają), jak się to robiło na bieżąco, to myślę, że można napisać podstawę bez żadnego uczenia się, wzory i tak są w tablicach, więc nie trzeba niczego wkuwać na pamięć. Gorzej z rozszerzeniem, ale skoro ja zdałam, to chyba realne...
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 419 razy

Post autor: Kanodelo »

Ja chodziłem na zajęcia i zdałem podstawowa na 84%
P4TRYK_91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: P4TRYK_91 »

Powinna być obowiązkowa jak najbardziej. Jednakże ilość matematyki w szkołach średnich to śmiech na sali, ja w klasie maturalnej w tym roku miałem jedynie 2h matematyki tygodniowo, to jak tutaj ktoś ma zdawać rozszerzenie, jeżeli w szkole nawet tego programu nie przerobiliśmy? Technika to jedna wielka ściema, albo powinny być Licea 4 letnie, albo Technika 5 letnie.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Kiedyś też byłem zdania, że powinna być obowiązkowa, ale skoro i tak jej poziom jest praktycznie zerowy, to niby po co?
Dlaczego wszyscy wychodzą z założenia, że wszystkiego trzeba się koniecznie nauczyć w szkole? Jeżeli czegoś nie było na lekcji, to już jest to wiedza nie do zdobycia? Jak ktoś chce zdawać rozszerzenie, to może powinien też sam się przyłożyć, a nie liczyć, że wszystko dostanie podane na tacy.
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: R1990 »

Niestety miki, masz racje bo poziom podstawowej matury z matmy jest lekko mówiąc żenujący. Zdałby ją w miarę ogarnięty gimnazjalista, który poświęciłby z tydzien czasu na rownania kwadratowe i ciagi oraz podstawy z trygonometrii. A co niektorzy 'humanisci' narzekaja, ze mega ciezka jest..
ODPOWIEDZ