Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?
-
qwadrat
- Użytkownik

Moja nauczycielka od polskiego ostatnio powiedziala ze nie powinno byc matematyki obowiązkowej na matrzurze, z koleji jezyk polski powinien byc. Stwierdzila ze skoro mieszkamy w Polsce to powinnismy znac swoj jezyk ojczysty.
Nie zgodze sie z jej argumentacją. Nie kazdy musi byc polonistą, miec opanowany do perfekcji jezyk polski. A nie oszukujmy sie, nawet bez matury, czlowiek po szkole sredniej potrafi dobrze mowic i pisac w jezyku polskim. Wiec jezeli sie tym argumentuje ze polski powinnien byc obowiazkowy to ja jej teraz mowie - matura z matematyki powinna byc obowiazkowa jezeli nie chce zeby jej dzieci i spoleczenstwo w ktorym zyje nie bylo zacofane w liczeniu, zeby umialo odczytac godzine z zegarka, wydac i przeliczyc reszte w sklepie.
Mam nadzieje ze to czyta, chociaz wątpie
Nie zgodze sie z jej argumentacją. Nie kazdy musi byc polonistą, miec opanowany do perfekcji jezyk polski. A nie oszukujmy sie, nawet bez matury, czlowiek po szkole sredniej potrafi dobrze mowic i pisac w jezyku polskim. Wiec jezeli sie tym argumentuje ze polski powinnien byc obowiazkowy to ja jej teraz mowie - matura z matematyki powinna byc obowiazkowa jezeli nie chce zeby jej dzieci i spoleczenstwo w ktorym zyje nie bylo zacofane w liczeniu, zeby umialo odczytac godzine z zegarka, wydac i przeliczyc reszte w sklepie.
Mam nadzieje ze to czyta, chociaz wątpie
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Akurat w obecnej formie matura z polskiego ma tyle wspólnego z codziennym zastosowaniem co matura z matematyki.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Dość optymistyczne stwierdzenie... Oby tak było.qwadrat pisze:A nie oszukujmy sie, nawet bez matury, czlowiek po szkole sredniej potrafi dobrze mowic i pisac w jezyku polskim.
JK
-
Annie16
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
A ja nie rozumiem całej tej argumentacji "za" i "przeciw" maturze obowiązkowej z matematyki. Prawdą jest, że jeśli nie potrafisz zdobyć te 30% na maturze to chyba musisz się zastanowić czy potrafisz w ogóle myśleć.
-
qwadrat
- Użytkownik

Annie16 pisze:A ja nie rozumiem całej tej argumentacji "za" i "przeciw" maturze obowiązkowej z matematyki. Prawdą jest, że jeśli nie potrafisz zdobyć te 30% na maturze to chyba musisz się zastanowić czy potrafisz w ogóle myśleć.
dokladnie, zreszta polski jest to i niech matma bedzie sa polonisci i matematycy, dlaczego jedni mają miec gorzej?
-
Kanodelo
- Użytkownik

- Podziękował: 419 razy
Matura z matematyki powinna być obowiązkowa, bo gdyby nie ona, byśmy się wszyscy zanudzili na śmierć.
-
Pawcio1992
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Do wszystkich "matematyków". Jak chcecie nauczyć matematyki mając po 2-3h tygodniowo w liceum? Jak już ktoś wymyślił, że matma ma być obowiązkowa to niech też pomyśli nad tym, żeby jej gdzieś nauczyć...
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Na tym poziomie wystarczyłaby jedna godzina tygodniowo, pod warunkiem, że uczeń poświęci godzinę samodzielnej, rzetelnej pracy w domu tygodniowo.Pawcio1992 pisze:Do wszystkich "matematyków". Jak chcecie nauczyć matematyki mając po 2-3h tygodniowo w liceum? Jak już ktoś wymyślił, że matma ma być obowiązkowa to niech też pomyśli nad tym, żeby jej gdzieś nauczyć...
- aniu_ta
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
imo żeby zdać maturę podstawową wystarczy wiedza z gimnazjum + umiejętność rozwiązywania najprostszych równań kwadratowych, podstawowa wiedza o ciągu geometrycznym i arytmetycznym oraz podstawowe tożsamości trygonometryczne takie jak jedynka trygonometryczna.Pawcio1992 pisze:Do wszystkich "matematyków". Jak chcecie nauczyć matematyki mając po 2-3h tygodniowo w liceum? Jak już ktoś wymyślił, że matma ma być obowiązkowa to niech też pomyśli nad tym, żeby jej gdzieś nauczyć...
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Podziękował: 124 razy
Żeby zdać maturę podstawową z matmy, i to niekoniecznie na 30%, wystarczy chyba uważać na lekcjach i robić zadania domowe (jeżeli zadają), jak się to robiło na bieżąco, to myślę, że można napisać podstawę bez żadnego uczenia się, wzory i tak są w tablicach, więc nie trzeba niczego wkuwać na pamięć. Gorzej z rozszerzeniem, ale skoro ja zdałam, to chyba realne...
Powinna być obowiązkowa jak najbardziej. Jednakże ilość matematyki w szkołach średnich to śmiech na sali, ja w klasie maturalnej w tym roku miałem jedynie 2h matematyki tygodniowo, to jak tutaj ktoś ma zdawać rozszerzenie, jeżeli w szkole nawet tego programu nie przerobiliśmy? Technika to jedna wielka ściema, albo powinny być Licea 4 letnie, albo Technika 5 letnie.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Kiedyś też byłem zdania, że powinna być obowiązkowa, ale skoro i tak jej poziom jest praktycznie zerowy, to niby po co?
Dlaczego wszyscy wychodzą z założenia, że wszystkiego trzeba się koniecznie nauczyć w szkole? Jeżeli czegoś nie było na lekcji, to już jest to wiedza nie do zdobycia? Jak ktoś chce zdawać rozszerzenie, to może powinien też sam się przyłożyć, a nie liczyć, że wszystko dostanie podane na tacy.
Dlaczego wszyscy wychodzą z założenia, że wszystkiego trzeba się koniecznie nauczyć w szkole? Jeżeli czegoś nie było na lekcji, to już jest to wiedza nie do zdobycia? Jak ktoś chce zdawać rozszerzenie, to może powinien też sam się przyłożyć, a nie liczyć, że wszystko dostanie podane na tacy.
-
R1990
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Niestety miki, masz racje bo poziom podstawowej matury z matmy jest lekko mówiąc żenujący. Zdałby ją w miarę ogarnięty gimnazjalista, który poświęciłby z tydzien czasu na rownania kwadratowe i ciagi oraz podstawy z trygonometrii. A co niektorzy 'humanisci' narzekaja, ze mega ciezka jest..