III Edycja Ogólnopolskiej Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Kto pisze w Pile?
Tak sobie myślę, że można by kontynuować zwyczaj z tamtego roku i wrzucać jakieś zadanka przygotowawcze, potem ktoś rozwiązuje, wrzuca kolejne itd:D Na dobry początek macie takie cos:
Napisz równanie krzywej będącej zbiorem wszystkich środków okręgów stycznych do prostej \(\displaystyle{ y=-2}\) do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+(y-2)^2=1}\)
Tak sobie myślę, że można by kontynuować zwyczaj z tamtego roku i wrzucać jakieś zadanka przygotowawcze, potem ktoś rozwiązuje, wrzuca kolejne itd:D Na dobry początek macie takie cos:
Napisz równanie krzywej będącej zbiorem wszystkich środków okręgów stycznych do prostej \(\displaystyle{ y=-2}\) do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+(y-2)^2=1}\)
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
ej a ja mam takie pytanie... czy mial ktos ponizej 100 % ? no bo kurcze ja sie tak patrze 2x100% no i sie zdziwilem bo w jednum zadaniu z fizyki sadzilem ze blad mam.
zgadzam sie co do idei zadan ale moze takie troszke trudniejsze no bo przykladowo to zadanie setki razy na forum bylo
zgadzam sie co do idei zadan ale moze takie troszke trudniejsze no bo przykladowo to zadanie setki razy na forum bylo
-
szymek12
- Użytkownik

- Podziękował: 136 razy
Z braku czasu rozwiązania może nie wrzucę, ale zadanie zapodam:
Wykaż, ze jeżeli ciąg \(\displaystyle{ (b _{n})}\) jest ciągiem arytmetycznym o wyrazach dodatnich i różnicy \(\displaystyle{ r>0}\), to dla każdego \(\displaystyle{ n \in N _{+}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{b _{1} } + \sqrt{b _{2} } +...+ \sqrt{b _{n} } < \frac{2}{3r}(b _{n+1} \sqrt{b _{n+1} }-b _{1} \sqrt{b _{1} })}\)
P.S. Byłoby znaczącym błędem, gdyby w tym roku na forum nie była podtrzymywana tradycja rozwiązywania zadań rozpoczęta dokładnie w pierwszej edycji 2007/08.
Wykaż, ze jeżeli ciąg \(\displaystyle{ (b _{n})}\) jest ciągiem arytmetycznym o wyrazach dodatnich i różnicy \(\displaystyle{ r>0}\), to dla każdego \(\displaystyle{ n \in N _{+}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{b _{1} } + \sqrt{b _{2} } +...+ \sqrt{b _{n} } < \frac{2}{3r}(b _{n+1} \sqrt{b _{n+1} }-b _{1} \sqrt{b _{1} })}\)
P.S. Byłoby znaczącym błędem, gdyby w tym roku na forum nie była podtrzymywana tradycja rozwiązywania zadań rozpoczęta dokładnie w pierwszej edycji 2007/08.
-
Bartek1991
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Ja też do Bolesławca . Do zobaczenia .Ktoś z forum zaszczyci swoją obecnością Bolesławiec? Jeśli tak, to do zobaczenia
-
evenom91
- Użytkownik

120 minut -- 10 lut 2010, o 13:03 --To teraz ja mam pytanie : Czy wystarczy posiadac tylko dowod abym zostal dopuszczony do pisania drugiego etapu? Bo na liscie zakwalifikowanych jestem ale do dzis pisma zadnego nie dostalem xD
-
nikasek11
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
w zeszłym roku o żadne pisma nie prosili tylko wpuszczali za lista i trzeba bylo pokazac dokument tożsamości (legitymacje albo dowód)
-
kubek1
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Ja pisalem. wybaczcie, ze tak pisze, ale to urok mojej komorki. w 1 wykresem byla linia prosta, w 2 masa wyszla mi 1,87 kg, w 3 objetosci od 1 do kilku litrow, w 4 skok i promien sruby wyszly mi rzedu 10 do -3 i do -4, w 5 czas rzedu 10 do -11-- 13 lutego 2010, 16:23 --mysle, ze dobrze mi poszlo, ale moga mi pociac za rysunki robione dlugopisem. pozwolili nam korzystac z kalkulatorow naukowych
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
gdzie pisales ? kurcze troszke niefajnie ze jednym pozwalaja a innym nie... ja mialem taki prosty bardzo i to byl blad bo bylem przyzwyczajony do swojego i z tego co patrze to mam przez to wiele bledow w rachunkach. Lepiej juz bylo w pamieci liczyc