[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Elminster
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Elminster »

Żeby trochę rozluźnić atmosferę i zapomnieć niedawno poruszanych sprawach... politycznych dotyczących olimpiady, mam drobne pytanie w sprawie czysto technicznej: W jaki sposób (za pomocą jakiego oprogramowania) piszecie zadanka na I etap na komputerze? Jakieś programy CAS się do tego nadają (chodzi mi między innymi o wprowadzanie wyrażeń w np. LaTeX)? A co z geometrią? MS Paint??
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: smigol »

geometrie to pewnie zrobię w geonext'cie
A wyrażenia matematyczne Microsoft equation 3.0 (dodatek do Worda, pozwalający wpisywać rzeczone wyrażenia)
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Wuja Exul »

To przecież proste. Tekst - LaTeX, rysunki - MetaPost. Wystarczy trochę poczytać i poćwiczyć parę dni, by opanować jedno i drugie.
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawels »

Latex- LeD+MiKTeX, rysunki C.a.R. Co do latexa wystarczy co jakiś przykładowy dokument aby wiedzieć jakie dodać pakiety itd. Co do zawartości rozwiązań to korzystając z jakiegoś poradnika szybko się nauczysz. Obsługa CaRa jest intuicyjna.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: neworder »

Do rysunków wygodnym programem jest Inkscape.
Django
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Django »

Które zadanie jest Wam ciężko ruszyć? (Myślę, że pytanie poprawne, dopóki nikt nie napisze postu typu: "zadanie x to przecież banał, nie wiem jak można go nie umieć zrobić") Ja utknąłem nieszczęśliwie na [X} :/
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2009, o 19:20 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie numerów zadań.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 77 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kluczyk »

[X,Y,Z]
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2009, o 19:19 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie numerów zadań
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: mnij »

ja narazie zajmuję się tylko 1 serią, i w niej mam wszystko poza [X]. na nim się zatrzymałem :
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2009, o 19:19 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie numerów zadań.
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

No masz, nie wolno pisać które zadanie łatwe, ale wolno pisać które trudne? Robicie wszystko, byleby obejść zasady, które zostały przyjęte. Jaki w tym jest Wasz cel? Dlaczego jest aż tak ważne, by o tym mówić?

Ludzie! Jeszcze tylko 22 dni i będziecie mogli pisać do woli, przynajmniej (i co najwyżej) o pierwszej serii. Apeluję o cierpliwość i proszę o wsparcie moderatorów tego działu.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: luka52 »

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest przykładowe rozdanie ostrzeżeń z olimpijskiej promocji.
Posty zostawię - niech to będzie ostrzeżenie także dla innych.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: xanowron »

Mam takie pytanie odnośnie tego jak mają wyglądać rozwiązania. Mam zamiar zapisać je ręcznie i tu pojawia się pytanie: czy trzeba to robić na czystych kartkach? Czy mogą być w kratkę? (zdecydowanie ułatwiłoby to komisji odczytanie wszystkiego ) Jeśli mogą być w kratkę to czy geometria też może być na takiej kartce czy na czystej?

Próbowałem dziś na komputerze zapisać rozwiązania i o ile z LaTeXem nie ma problemu to geometria mnie trochę martwi. Ciężko trochę jest zaznaczyć na komputerze wszystkie niezbędne kąty itp. (np. kąty proste przy wysokościach czy symetralnych) i mimo iż każę programowi narysować np. okrąg czy prostą przechodzącą przez pewne punkty to na wydruku nie wygląda to zbyt pięknie bo okrąg nie przechodzi idealnie przez wszystkie punkty tylko "ślizga" się po niektórych (bo punkty mają wielkość 1-2mm ).
Czy może jednak Komisja nie będzie się czepiać o takie coś, gdy pod rysunkiem doda się dokładny opis sytuacji na rysunku (które odcinki są prostopadłe, które są wysokościami itp.)

Pierwszy raz startuję i niestety już ostatni i mimo, że nie liczę na finał zbytnio to nie chciałbym stracić punktów w taki głupi sposób.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

Mam takie pytanie odnośnie tego jak mają wyglądać rozwiązania. Mam zamiar zapisać je ręcznie i tu pojawia się pytanie: czy trzeba to robić na czystych kartkach? Czy mogą być w kratkę? (zdecydowanie ułatwiłoby to komisji odczytanie wszystkiego ) Jeśli mogą być w kratkę to czy geometria też może być na takiej kartce czy na czystej?
nie ma ograniczeń. musisz jedynie pisać jednostronnie na kartkach A4 i oczywiście swoje dane napisać tu i tam
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Za każdym razem gdy startowałem w OM, rozwiązania zadań z I stopnia pisałem ręcznie. Uwaga o jednostronności mnie nie dotyczyła, bo zawsze rozwiązanie się zmieściło .

To było kilka lat temu. Dziś o wiele częściej korzystamy z komputerów. Ale czy na pewno?

Zagadka: ile % uczestników I stopnia poprzedniej, 60 OM w moim okręgu oddawało pracę napisane na komputerze? Chodzi o rząd wielkości. Czy to było 5%, 20%, 50% czy 80%?

Odpowiedź:
Ukryta treść:    
Nieważne czy rozwiązanie będzie napisane ręcznie, na maszynie do pisania, czy komputerze. Powinno być napisane czytelnie, NIE drobnym maczkiem (niektórzy sprawdzający, w tym ja, słabo widzą z małej odległości) i jednostronnie (to bardzo ułatwia sprawdzanie).
Nie sądzę, by za niestosowanie tych reguł odejmowano punkty, ale lepiej uważać. Nasza cierpliwość również jest ograniczona.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawelsuz »

Mam pytanie dotyczące zadania 3. Wyrazy ciągu muszą być liczbami naturalnymi jak w przykładach, czy to mogę być dowolne liczby? Myśle, że to pytanie nikomu nie szkodzi i nie narusza regulaminu:)
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: dabros »

przeczytaj uważnie jak ciąg jest zdefiniowany w treści zadania - to powinno rozwiać Twoje wątpliwości, które są właściwie dość śmieszne
ODPOWIEDZ