[LX OM] III etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LX OM] III etap

Post autor: lukasz_650 »

Raczej wątpię, żeby osoba, której to dotyczy chciała, żeby ktokolwiek o tym pisał na publicznym forum xD
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] III etap

Post autor: Swistak »

Dumel pisze:
Swistak pisze:Tych zadań nie zrobiłem po prostu przez własną głupotę.
[...]
A w zadaniu 1 zapisałem bardzo mądrze, że tam dla odpowiednich odcinków \(\displaystyle{ x \le min(a;b)}\), ale nie wpadłem aby to zapisać \(\displaystyle{ x \le a}\) i \(\displaystyle{ \le x \le b}\).
o qrde tak wczoraj przed snem po przeczytaniu tego posta zabrałem sie za to zadanie i rzeczywiście było banalne do potęgi (sam gdybym byl w finale tez bym tego pewnie nie zrobil tak samo jak nie zrobilem 4. w II etapie ktore bylo IMHO trudniejsze od tego)
Pamiętaj, że:
1) Zadania rozwiązanego z nawet najmniejszą wskazówką nie można obiektywnie oceniać
2) Pamiętałeś o przypadku, gdy część wspólna tych kół leży poza sześciokątem? Bardzo dużo osób się na to nabrało i tego nie rozpatrzyło.

-- 27 kwietnia 2009, 23:16 --

Swego rodzaju ciekawostką jest, że obóz w Zwarodniu trwa do 4 czerwca, a bodajże 2 czerwca jest II termin pisania humana :P.

-- 2 maja 2009, 22:54 --

Drugiego dnia jako element rozpaczy/chwilowy napad poczucia humoru napisałem:
"Po podniesieniu równości AQ=AR=AS do potęgi ' otrzymujemy A'Q'=A'R'=A'S', czyli tezę zadania." xD.
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

Post autor: Wuja Exul »

Swistak pisze:Po podniesieniu równości AQ=AR=AS do potęgi ' otrzymujemy A'Q'=A'R'=A'S', czyli tezę zadania.
Taaa, pamiętam to 'rozwiązanie' :). Udało Ci się rozbawić KG do łez. Życzę lepszych pomysłów w przyszłości.
ODPOWIEDZ