Trudna kwestia - kółko z matmy...

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
ONA
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: ONA »

Chodzę na kółko z matmy- na takie zajęcia organizowane poza szkołą. W tamtym roku zadania były naprawde super-kosmiczne. Ale w tym mam wrażenie, że całe to kółko cofnęło się w rozwoju. W tamtym wszyscy (oprócz kilku osób) byli z trzeciej gimnazjalnej. Teraz doszli nawet z pierwszej, a ja na zajęciach po prostu śpię. Jak nauczycielowi dać to do zrozumienia, ale tak,żeby go nie obrazić? Nie mogę mu powiedzieć:Eee, panie, pan tu strzela jakieś trywializmy, a ja się nudzę", ale mam wielkie poczucie, że tracę czas. Na informatyce bierzemy zdecydowanie trudniejsze rzeczy, a nikomu to nie przedzkadza...

ANY IDEAS???

PS>Wiem, to trochę głupi temat...
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, o 08:10 przez ONA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: Calasilyar »

Pogadaj z tym nauczycielem, tylko nie gadaj tak, jak napisałaś, tylko powiedz mu, że wtedy robiliście zadania trudniejsze i czy nie mógłby dac ci jakichs trudniejszych zadań. Sądzę, że nie powinnaś sobie wyobrażac, że dla ciebie jednej zmieni poziom całego kółka. Jedyne, na co możesz liczyc (i to jest bardzo dobre) to paczuszka ze zbiorami zadań, a wtedy wystarczy zakazac rękawy i brac sie do roboty. To jest najlepsza metoda do nauki matematyki i chyba nikt lepszej nie wymysli -> jak się samemu nauczysz uczyc, to już niczyjej łaski nie będziesz potrzebowac.

PS.
Ze swojej strony mogę zaproponowac książki Witolda Bednarka i Henryka Pawłowskiego, a także zadania z forum

coż, teraz wypada tylko życzyc powodzenia i wytrwałości.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: Sokół »

Calasilyar pisze:Witolda Bednarka
a no racja, zakupilem ostatnio "Konkurs matematyczny w gimnazjum. Przygotuj się sam". Zadania trudne jak nie wiem, no ale co to za satysfakcja rozwiazywac latwizne? Nosze sie z zamiarem zrecenzowania tej ksiazki w jakims tam dziale na dole forum, ale troche mi sie nie chce
Calasilyar pisze:Sądzę, że nie powinnaś sobie wyobrażac, że dla ciebie jednej zmieni poziom całego kółka.
Moze i nie, ale gosc moze podzielic kolko. Ja na zajecia chodze z 3 kumplami. W zasadzie jest kilka kolek matematycznych, kazde dla innej klasy (osobno dla klas pierwszych, osobno dla klas drugich itd.). A wsrod trzecich klas tak nas podzielono, ze osobno dla dziewczat i osobno dla chlopcow ale to dlatego, ze akurat wszyscy chlopacy sa z jednej klasy i koncza lekcje wczesniej i maja wczesniej kolko, a dziewczyny sa z innej klasy trzeciej i pozniej koncza lekcje, stad pozniej maja kolko. Nieoficjalnie niby nie potrafimy sie skupic jak sa dziewczyny, tak sie dowiedzialem rok temu jak kolko bylo wspolne dla obu plci
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik

Sokół pisze:gosc moze podzielic kolko
postaw sie w jego sytuacji, prowadzic jakby dwa kółka...
Sokół pisze:A wsrod trzecich klas tak nas podzielono, ze osobno dla dziewczat i osobno dla chlopcow
hmm... nie rozumiem... tylko dlaczego taki podział ?
Sokół pisze:Nieoficjalnie niby nie potrafimy sie skupic jak sa dziewczyny
phi!
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik

postaw sie w jego sytuacji, prowadzic jakby dwa kółka...
u nas wielu nauczycieli prowadzi dwa kolka i nie narzekaja niektorzy nawet trzy!
Calasilyar pisze:hmm... nie rozumiem... tylko dlaczego taki podział ?
napisalem, z klas trzecich na kolko do mojej matematyczki chodza osoby z dwoch klas. Jednak wszyscy chlopacy naleza do jednej klasy, a wszystkie dziewczeta do do innej klasy. Moja klasa ma w jeden dzien malo lekcji i konczy wczesniej. Akurat wtedy kiedy my konczymy matematyczka ma godzine wolna i wtedy mamy kolko. Tego samego dnia klasa z ktorej na kolko chodza dziewczyny konczy lekcje kilka godzin pozniej, a jak skoncza, to wtedy one maja kolko.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik

Sokół pisze:u nas wielu nauczycieli prowadzi dwa kolka i nie narzekaja niektorzy nawet trzy!
ale naraz? (piszę tak, gdyż zawsze się spotykałem z niechęcią do tworzenia kółek (a nauczycielom nie leży w interesach siedziec godzine dłużej, by podzielic kółko w taki sposób, o jakim ty zapewne myslisz ), więc mój głos może byc traktowany tu jako "głos nędznej rzeczywistości" )
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Lady Tilly »

ONA pisze:PS>Wiem, to trochę głupi temat...
Wcale nie jest to głupi temat. Może nazwę go inaczej - dość trudny. Musisz "delikatnie" sprawę rozegrać. Z jedej strony wskazana byłaby inicjatywa ze strony ucznia lecz - z tego co wiem z praktyki - nauczyciele nie zawsze chętnie poddają się sugestii ucznia. Moje rozwiązanie - badź dyplomatką.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik

Calasilyar pisze:ale naraz?
jednoczesnie nie! Nauczyciel sie nie moze rozdwoic i byc jednoczesnie w dwoch klasach. Ale rownoczesnie, jesli chodzi o to, ze jednym dniu, to tak.
ONA
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ONA »

Wygląda na to, że problem rozwiązał się sam - zupełnie przypadkowo! :D Nauczyciel na algorytmice poprosił nas, żebyśmy napisali anonimowo, co w kółku jest nie tak itp. Ja napisałam ,że tłumaczenie jest ok, że im więcej myślenia tym lepiej, bo na matmie jest "głęboki sen"itd. A jego zainteresował ten mój "głęboki sen". Przyznałam się, że ja to napisałam i powiedziałam, jak jest. On na to, że jak uczeń się nudzi, to ma indywidualny tok nauki.A ja, że głupio mi przed matematykiem zgrywać geniusza, i on, że lepiej coś powiedzieć, niż spać. Powiedziałam też, że w tamtym roku były "kosmosy", a ja byłam nowa i jakoś sobie radziłam, i on, że nie każdy ma tak "rozbudowaną sieć neuronów"... :roll: Ale głupio było...

Obiecał mi, że "zaatakuje Pana K. od swojej strony" i ja od swojej.
To wszystko w wielkim skrócie. Miał rację - What's a HAPPIness!!! :D

PS.Fakt - kiepski uczeń, to niedobrze, bo trzeba tłumaczyć, lepszy - tym gorzej, bo trzeba się oddzielnie zająć :sad:
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik

To dobrze, że wszystko sie miło i bezboleśnie zakończyło
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik

Calasilyar pisze:To dobrze, że wszystko sie miło i bezboleśnie zakończyło
hehe, a moze ten nauczyciel jest zarejestrowany na forum i sobie ten temacik przczytal - dlatego tak sie szybko problem rozwiazal?
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 49 razy

Post autor: e-km »

a kuku
ODPOWIEDZ