nierownosci...;/
-
bucus_002
- Użytkownik

nierownosci...;/
witam, mam maly problem z rozwiazaniem dwoch nierownosci! jesli ktos by umial zrobic prosze o pomoc z gory dziekuje
A. |x�-9|+2≤x
B. |x+2|+x�≤1
A. |x�-9|+2≤x
B. |x+2|+x�≤1
- dem
- Użytkownik

nierownosci...;/
Rozwiązujesz przypadki kiedy coś w module jest większe zostawiasz znaki bez zmian , jeśli pod modułem jest ujemna zmienisz znaki na przeciwne.
-
bucus_002
- Użytkownik

nierownosci...;/
no ok rozumiem. Ale w niektorych nierownosciach trzeba korzystac z definicji wartosci bezwglednej...skad ja mam to wiedziec??np. w danym przykladzie musze skorzystac z def. a nie z wlasnosci albo odwrotnie??
- Uzo
- Użytkownik

- Podziękował: 94 razy
nierownosci...;/
Jeżeli po jednej stronie masz wartość bezwzględną ,zaś po drugiej stałą liczbę to możesz szybko opuścić wartośc bezwzględną , korzystając z definicji
(np.
|x|=2
x=2 lub x=-2.)
Natomiast w innym razie rozwiązujesz rozpatrując przypadki ( i tak robisz np. w tych przykładach , które tu przedstawiłeś do rozwiązania)
(np.
|x|=2
x=2 lub x=-2.)
Natomiast w innym razie rozwiązujesz rozpatrując przypadki ( i tak robisz np. w tych przykładach , które tu przedstawiłeś do rozwiązania)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2006, o 23:07 przez Uzo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bucus_002
- Użytkownik

nierownosci...;/
czyli tylko w przykladzie A musze rozpatrzyc przypadki bo w tym drugim jest po drugiej stronie liczba tak??
- Uzo
- Użytkownik

nierownosci...;/
nie,bucus_002 pisze:czyli tylko w przykladzie A musze rozpatrzyc przypadki bo w tym drugim jest po drugiej stronie liczba tak??
ponieważ tam masz po jednej stronie liczbe,ale po drugiej nie masz jedynie wartości bezwględnej ,ale też niewiadomą
-
bucus_002
- Użytkownik

nierownosci...;/
no powiedzmy ze rozumiem a jesli mam takie przyklady to tez musze korzystac z def.??
C.|x|+x�≥2
D.|x|+x�-2≥x
E.|x�-4|=5x
C.|x|+x�≥2
D.|x|+x�-2≥x
E.|x�-4|=5x
- Uzo
- Użytkownik

nierownosci...;/
Rozwiązujesz ropatrując przypadki , gdyż nie masz po jednej stronie jedynie wartości bezwzlędnej a po drugiej jedynie stałej liczby
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
nierownosci...;/
mat1989 pisze:nie można skorzystać tutaj z takiej własności |x|=0 i wtedy coś-tam, a jeżeli ax
-
ziper
- Użytkownik

nierownosci...;/
Zawsze korzystasz z definicji czasem jest to po prostu zbyt łatwe, żeby rozpisywać to. Jeśli piszesz |x|< a -a Może i napiszesz linię, czy dwie więcej, ale będziesz miał wtedy pewność, że robisz dobrze.bucus_002 pisze:no ok rozumiem. Ale w niektorych nierownosciach trzeba korzystac z definicji wartosci bezwglednej...skad ja mam to wiedziec??np. w danym przykladzie musze skorzystac z def. a nie z wlasnosci albo odwrotnie??
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
nierownosci...;/
ładnie powiedzianeziper pisze:Jeśli sprawia Ci kłopot taki problem i nie wiesz czy rozpisywać według definicji, czy nie, to lepiej rozpisz. Może i napiszesz linię, czy dwie więcej, ale będziesz miał wtedy pewność, że robisz dobrze.