Zerowa wariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 49 razy

Zerowa wariancja

Post autor: Mikolaj9 »

Pokazać, że wariancja zmiennej losowej jest równa 0, wtedy i tylko wtedy, gdy jest ona równa stałej prawie wszędzie. Widzę to, ale nie wiem do końca jak to formalnie pokazać. Proszę o wskazówki.
szw1710

Zerowa wariancja

Post autor: szw1710 »

Jest takie twierdzenie z teorii miary, że jeśli całka Lebesgue'a (względem miary abstrakcyjnej) z mierzalnej funkcji nieujemnej wynosi zero, to funkcja ta jest równa zero prawie wszędzie. Wariancja jest całką z funkcji nieujemnej:

\(\displaystyle{ D^2X=\int_{\Omega}\bigl(X(\omega)-EX\bigr)^2P(d\omega)}\)

Więc jeśli \(\displaystyle{ D^2X=0,}\) to \(\displaystyle{ X(\omega)=EX}\) prawie wszędzie..
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik

Zerowa wariancja

\(\displaystyle{ D^2X=\int_{\Omega}\bigl(X(\omega)-EX\bigr)^2dP(\omega)}\)?

Nam nie wprowadzono jeszcze całki Lebesgue'a. Bardziej chodziło mi o pokazanie tego ze wzoru na wariancję

\(\displaystyle{ VarX=EX^{2}-E^{2}X}\), gdzie
\(\displaystyle{ EX= \sum_{x \in S}^{} xP(X=x)+ \int_{- \infty }^{+ \infty }xf(x)dx}\) S-punkty nieciągłości dystrybuanty, f-gęstość.

O ile dobrze pamiętam wzór na EX
szw1710

Zerowa wariancja

A całkę Riemanna-Stieltjesa przerabiałeś?

Mój wykład rachunku prawdopodobieństwa na studiach poprzedzała teoria miary, stąd zadanie jest dla mnie trywialne w tłumaczeniu jakie przedstawiłem. Inaczej tak czy owak wariant powyższego twierdzenia trzeba udowodnić.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik

Zerowa wariancja

Też nie.
szw1710

Zerowa wariancja

No to sprawa jest poważniejsza. Zastanów się nad gęstością i jej własnościami ciągłościowymi.

Musisz wykazać, że zerowanie się wariancji implikuje, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) jest równa swojej wartości oczekiwanej prawie wszędzie. Możesz spróbować też ze wzorem (który de facto wykorzystałem): \(\displaystyle{ D^2X=E\bigl[(X-EX)^2\bigr].}\)
ODPOWIEDZ