Dobry zbiór zadań na maturę
- zidan3
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Nie chce zakładać oddzielnego tematu więc tu zapytam:
Czy na maturze można korzystać z wiedzy wykraczającej poza program LO, np. korzystanie z pochodnych czy z odcinkowej postaci funkcji. Egzaminatorzy uznaja tak zrobione zadania ? Oczywiscie o ile wynik sie zgadza.
Czy na maturze można korzystać z wiedzy wykraczającej poza program LO, np. korzystanie z pochodnych czy z odcinkowej postaci funkcji. Egzaminatorzy uznaja tak zrobione zadania ? Oczywiscie o ile wynik sie zgadza.
-
adamo1592
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Ja przeglądając odpowiedzi do przykładowych arkuszy znalazłem podpis, że 'wszelkie inne rozwiązania, ale z dobrym wynikiem są akceptowane'.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Można korzystać, ale istotne jest nie "zgadzanie się wyniku" (wynik może się zgadzać, a mimo to będzie zero punktów), ale poprawne zastosowanie użytych metod.zidan3 pisze:Czy na maturze można korzystać z wiedzy wykraczającej poza program LO, np. korzystanie z pochodnych czy z odcinkowej postaci funkcji. Egzaminatorzy uznaja tak zrobione zadania ? Oczywiscie o ile wynik sie zgadza.
JK
- Veilen
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zobacz na klucze odpowiedzi do arkuszy maturalnych. W większości zadań jest tak, że jest możliwe kilka rodzajów rozwiązań
-
tracer69
- Użytkownik

Mam takie pytanie, teraz wyszła książka pana Kiełbasy na rok 2010- i w jej opisie znalazłem takie coś
"Matura z matematyki 2010 - . . . " to pozycja wydawana w latach 2008 - 2009 pod tytułem "Matematyka Matura 2009 Matura 2010". W prezentowanej książce nie ma już oznaczeń wskazujących na różnice między wymaganiami na egzaminie w roku 2009 i w roku 2010. Liczba zadań oraz ich układ nie uległy zmianie.
Z tego wynika że "Matematyka Matura 2009 Matura 2010" zawierała zadania na wymagania egazminacyjne w 2009 roku i 2010 roku ( które były od siebie różne) prócz tego z opisu można się doweidzieć żę "Matura z matematyki 2010 - . . . " zawiera te same zadania co w tym starszym wydaniu (2009 i 2010) więc co za tym idzie w wydaniu 2010- są zawarte zadania odpowiadające wymaganiom na 2009 i 2010 rok, więc tu moje pytanie:
Po co książka która jest od 2010 roku zawiera zadania które były ułożone do matury 2009 i które są dostosowane do innych wymagan egzaminacyjnych niż obowiązują od 2010 roku ?
"Matura z matematyki 2010 - . . . " to pozycja wydawana w latach 2008 - 2009 pod tytułem "Matematyka Matura 2009 Matura 2010". W prezentowanej książce nie ma już oznaczeń wskazujących na różnice między wymaganiami na egzaminie w roku 2009 i w roku 2010. Liczba zadań oraz ich układ nie uległy zmianie.
Z tego wynika że "Matematyka Matura 2009 Matura 2010" zawierała zadania na wymagania egazminacyjne w 2009 roku i 2010 roku ( które były od siebie różne) prócz tego z opisu można się doweidzieć żę "Matura z matematyki 2010 - . . . " zawiera te same zadania co w tym starszym wydaniu (2009 i 2010) więc co za tym idzie w wydaniu 2010- są zawarte zadania odpowiadające wymaganiom na 2009 i 2010 rok, więc tu moje pytanie:
Po co książka która jest od 2010 roku zawiera zadania które były ułożone do matury 2009 i które są dostosowane do innych wymagan egzaminacyjnych niż obowiązują od 2010 roku ?
-
kaja92
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Takie pytanie to raczej do autora/wydawcy.tracer69 pisze:Mam takie pytanie, teraz wyszła książka pana Kiełbasy na rok 2010- i w jej opisie znalazłem takie coś
Moim zdaniem bardzo dobrze, że pojawiają się zadania powiązane z poprzednimi wymaganiami. Przejrzyj sobie arkusz z matematyki rozszerzonej z 2009 i 2010, różnica w poziomie nie jest widoczna. A nawet jeśli będziesz umiał więcej- czy to źle? Łatwiej będzie Ci rozwiązywać zadania, widzieć pewne rzeczy.
-
tracer69
- Użytkownik

Z jednej strony dobrze mówisz jeżeli wymagania w 2009 roku były wyższe, jednak z drugiej strony lepiej się skupić na zdaniach które będą na arkuszu, lepiej poświecić im więcej czasu, bo nie raz tak jest że niektórzy przerabiając zbiór z 2010- i mając mało czasu mogą sobie pomyśleć że "zrobię te zadania trduniejsze bo tych łatwiejszych nie zdąże już" i ta osoba robi zadania z 2009 roku (bo teoretycznie są trudniejsze) niemając pojecia że omija niektóre zadania które mogą być na jej maturze (bo w zbiorze 2010- nie ma już pokazanych różnic między wymaganiami) i które na jej oko się wydają proste a w rzeczywistości gdy przyjdziej jej to rozwiązywać nie będzie mogła sobie z nim poradzić więc moim zdaniem w zbiorze od 2010 roku powinni zrobić zadania obowiązyjące tylko od 2010 roku bo jeżeli zrobią tylko zadania obowiązujące od 2010 roku to lepiej można się przygotować do matury ponieważ gdy w zbiorze są zadania z 2009 i 2010 roku to wtedy przearabiamy X zadań z 2009 roku i X zadań z 2010 roku (zakładając że połowa zbioru to zadania z 2009 a druga połowa to zadania z 2010) a jeżeli by były zadania tylko z 2010 roku to przerabiamy 2X tych zadań czym lepiej je opanowywujemy i jest mniejsze prawdopodobieństwo że czegoś zapomnimy na maturze, a jeżeli ktoś bedzie chciał zmierzyć z trudniejszymi zadaniami to sobie kupi zbiór starszy
-
kaja92
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
tracer69 pisze:Z jednej strony dobrze mówisz jeżeli wymagania w 2009 roku były wyższe, jednak z drugiej strony lepiej się skupić na zdaniach które będą na arkuszu, lepiej poświecić im więcej czasu, bo nie raz tak jest że niektórzy przerabiając zbiór z 2010- i mając mało czasu mogą sobie pomyśleć że "zrobię te zadania trduniejsze bo tych łatwiejszych nie zdąże już" i ta osoba robi zadania z 2009 roku (bo teoretycznie są trudniejsze) niemając pojecia że omija niektóre zadania które mogą być na jej maturze (bo w zbiorze 2010- nie ma już pokazanych różnic między wymaganiami) i które na jej oko się wydają proste a w rzeczywistości gdy przyjdziej jej to rozwiązywać nie będzie mogła sobie z nim poradzić więc moim zdaniem w zbiorze od 2010 roku powinni zrobić zadania obowiązyjące tylko od 2010 roku bo jeżeli zrobią tylko zadania obowiązujące od 2010 roku to lepiej można się przygotować do matury ponieważ gdy w zbiorze są zadania z 2009 i 2010 roku to wtedy przearabiamy X zadań z 2009 roku i X zadań z 2010 roku (zakładając że połowa zbioru to zadania z 2009 a druga połowa to zadania z 2010) a jeżeli by były zadania tylko z 2010 roku to przerabiamy 2X tych zadań czym lepiej je opanowywujemy i jest mniejsze prawdopodobieństwo że czegoś zapomnimy na maturze, a jeżeli ktoś bedzie chciał zmierzyć z trudniejszymi zadaniami to sobie kupi zbiór starszy
Mam taką książkę, robiłam z niej zadania i nie zauważyłam tam żadnych pochodnych, granic i innych rzeczy niepotrzebnych na maturze. Wszystko da się zrobić wg tegorocznych wymagań.
Z częścią I i II zeszło mi w sumie 3,5 miesiąca, a jeżeli ktoś pisze maturę za rok, to spokojnie wyrobi się ze wszystkimi.
-
szprot_w_oleju
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Witam,
czy ma ktoś może informację czy wymagania na maturze w roku 2012 będą w jakikolwiek sposób zmienione w stosunku do roku 2011? Chodzi oczywiście o matematykę ale jeżeli ktoś by miał informacje na ten temat odnośnie matury z fizyki byłbym wdzięczny gdyby napisał czy coś się zmienia. Pytam o to ponieważ nie wiem czy zakupić teraz Vademecum i Zbiór testów, wydanie na rok 2011, czy lepiej poczekać (i zapłacić sporo więcej) za wydanie 2012.
Pozdrawiam.
czy ma ktoś może informację czy wymagania na maturze w roku 2012 będą w jakikolwiek sposób zmienione w stosunku do roku 2011? Chodzi oczywiście o matematykę ale jeżeli ktoś by miał informacje na ten temat odnośnie matury z fizyki byłbym wdzięczny gdyby napisał czy coś się zmienia. Pytam o to ponieważ nie wiem czy zakupić teraz Vademecum i Zbiór testów, wydanie na rok 2011, czy lepiej poczekać (i zapłacić sporo więcej) za wydanie 2012.
Pozdrawiam.
mam pytanie co do KSIĄŻKI p.KIEŁBASY;
mam okazję kupić 1 i 2 cz. okazyjnie...
ale to jest wydanie matura na 2009/2010 -więc kupić?
ale tutaj jest podst + rozszerz.. więc chyba lpeiej?
a maturę mam w przyszłym roku..
czy lepiej zainwestować WIĘCEJ i kupić wydanie matura 2010- ...? a tutaj jest jedynie osobno podst i rozsz.. a w 2009/10 jest łączone;) to chyba lepiej? zwłaszcze ze nie wiem do końca czy zdecyduje sie na rozszerzoną.. ;(
nie wiem dokł. jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma ostatnimi wydaniami.. i co lepiej kupić?
proszę o pomoc
i pozdrawiam )
czy lepiej zainwestować WIĘCEJ i kupić wydanie matura 2010- ...? a tutaj jest jedynie osobno podst i rozsz.. a w 2009/10 jest łączone;) to chyba lepiej? zwłaszcze ze nie wiem do końca czy zdecyduje sie na rozszerzoną.. ;(
nie wiem dokł. jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma ostatnimi wydaniami.. i co lepiej kupić?
proszę o pomoc
i pozdrawiam )
- Quaerens
- Użytkownik

- Podziękował: 439 razy
Prawda jest taka że jak zrobisz zadania z pierwszej to i z drugiej, ale nie ograniczaj się tylko do Kiełbasy tylko do innych też.-- 23 czerwca 2011, 16:21 --Prawda jest taka że jak zrobisz zadania z pierwszej to i z drugiej, ale nie ograniczaj się tylko do Kiełbasy tylko do innych też.
-
Annie16
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Trochę Cię sony22 nie rozumiem. Posiadam Kiełbasę 2010 - ... i zapewniam Cię, że w niej również materiał jest łączony; w części teoretycznej materiał rozszerzony zaznaczony jest czerwoną czcionką, podobnie z zadaniami - te trudniejsze zaznaczone są czerwoną czcionką. Ja osobiście polecam właśnie te najnowsze dwie części.sony22 pisze:mam pytanie co do KSIĄŻKI p.KIEŁBASY;
proszę o pomoc
i pozdrawiam )
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
A odnośnie matury rozszerzonej to polecam przerobić Krowę p. Pawłowskiego i p. Tomalczyka. Zadania raczej nie będą coraz prostsze, wręcz odwrotnie. Zadania są 'na myślenie', którego to myślenia boi się większość licealistów. Chyba dwa zadania znajdujące się w tej książce znalazły się na tegorocznej maturze.
-
krystian1863
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Jak proponujecie rozwiązywać zadań ze zbioru A. Kiełbasy, wszystkie po kolei z racji tego, że zbiór stoi na wysokim poziomie czy tylko te z poziomu rozszerzonego ? Czy może jakieś wybrane zadania ?