Witam,
Od września zaczynam Liceum Ogólnokształcące i mam zamiar przygotowywać się do Olimpiady Informatycznej. Chodzi mi bardziej o aspekty matematyczne, z którymi mogę mieć problem.
W gimnazjum nie byłem słaby z matematyki, dostawałem 4 i 5, ale nigdy nie udało mi się dostać do finału konkursu matematycznego w moim województwie. Jednak matematyka mnie bardzo interesuje i staram się uczyć jej więcej niż normalnie.
W OI zwykle pojawiają się zagadnienia matematyczne, więc mam prośbę do was.
Polecicie mi książki, zagadnienia, które trzeba przerobić, bym mógł coś wskórać na olimpiadzie ?
Pozdr,
Lutek
[Olimpiada Informatyczna] Przygotowanie od strony matematyki
-
Cwany_Lutek
- Użytkownik

Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 11:25 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Lipski - Kombinatoryka dla programistów.
Cormen, Leiserson, Rivest, Stein - Wprowadzenie do algorytmów
Oprócz tego przerabiać regularnie wszystkie zadania z olimpiad i podobnych konkursów, jakie wpadną Ci w ręce.
Cormen, Leiserson, Rivest, Stein - Wprowadzenie do algorytmów
Oprócz tego przerabiać regularnie wszystkie zadania z olimpiad i podobnych konkursów, jakie wpadną Ci w ręce.
-
Cwany_Lutek
- Użytkownik

Jeszcze coś ? np. znacie coś dobrego o teorii liczb ?
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Teoria liczb na olimpiadzie pojawia się od wielkiego dzwonu. Jeśli jednak - to Sierpiński nada się dobrze.
Przerobienie sporej liczby zadań ma jednak znacznie większe znaczenie niż znajomość zaawansowanej teorii.
Przerobienie sporej liczby zadań ma jednak znacznie większe znaczenie niż znajomość zaawansowanej teorii.
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
nie polecę nic lepszego niż Cormen (z którego sam korzystam i jestem bardzo zadowolony), którego już polecił Althorion, bo racją jest że praktyka czyni mistrza.. znasz SPOJ? w moim profilu masz link (kiedyś dostało mi się po łapach jak wklejałem linki gdzie popadnie więc tego unikam
).. widzę że jesteś zawodnikiem ambitnym, z wyższej półki to na początek przeczytasz tutorial i parę 'łatwych' zadań zrobisz żeby zobaczyć z czym to się je.. potem już tylko 'średnie' i 'trudne', zadania często są z Olimpiad, jeśli nie to z innych konkursów programistycznych.. ważne żebyś zobaczył jak takie zadania są oceniane na konkursach i się przyzwyczaił.. moim zdaniem nic Cię lepiej nie przygotuje jak rozwiązywanie różnych zadań z tej strony(czasem będzie trudno, ale wszystko jest do zrobienia, jakby co to forum).. poza tym satysfakcja bo punkty i ranking..
powodzenia i pozdrawiam!
powodzenia i pozdrawiam!
-
Cwany_Lutek
- Użytkownik

Jeśli chodzi o spoj, to robię zadania z polskiego spoja i mam 220 miejsce
Dzięki za rady!
Dzięki za rady!