UW vs PW

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Post autor: Gromo »

Matmy jest duzo i to na wysokim poziomie, najciezej na poczatku jest z teoria mnogosci, bo liceum w zadnym stopniu nie przygotowuje do takich przedmiotow - ale za to wyrabiaja one abstrakcyjne myslenie, co sie przydaje pozniej.
Najwiekszy przesiew jest ze wstepu do programowania, tak na oko odpada 30-40%, matme ujdzie zaliczyc jak sie pracuje rzetelnie;)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

UW vs PW

Post autor: adambak »

a z czego wynika przesiew na wstępie do programowania? bo brzmi dość elementarnie (od kilku lat rozwiązuję zadania konkursowe, jednak wcale nie chcę tutaj mówić że jestem jakiś dobry, po prostu mam z tym styczność i ciekaw jestem czy to wystarczy), ale czy faktycznie takie jest? czy po prostu odpadają, bo wcześniej tego nie mieli i wtedy jest ciężko?
Awatar użytkownika
flashion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

UW vs PW

Post autor: flashion »

też wybieram się na informatykę na uw, więc pewnie w październiku się widzimy.

@gromo: a co z wyjściami do zoo?
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

UW vs PW

Post autor: pawels »

adambak pisze:a z czego wynika przesiew na wstępie do programowania? bo brzmi dość elementarnie (od kilku lat rozwiązuję zadania konkursowe, jednak wcale nie chcę tutaj mówić że jestem jakiś dobry, po prostu mam z tym styczność i ciekaw jestem czy to wystarczy), ale czy faktycznie takie jest? czy po prostu odpadają, bo wcześniej tego nie mieli i wtedy jest ciężko?
Wcale nie ma takiego bardzo dużego przesiewu- będąc zupełnie niewpasowanym informatycznym debilem wkładając odrobinę pracy można przygotować się do kolokwiumegzaminu tak aby dostać dowolnie wysoki stopień.

Także zdanie na temat trudności "teorii mnogości" (czyli wstęp do matematyki w pierwszym semestrze) jest mocno przesadzone- rozwiązywane są tam zupełnie elementarne problemy. Zadania na egzaminach polegają na wykorzystaniu twierdzenia Cantora-Bernsteina, badaniu jakiś prostych własności porządków liniowych albo znajdowania obrazówprzeciwobrazów kostek dla wielomianów (uwaga!!!) dwóch zmiennych maksymalnie drugiego stopnia. Z resztą w pierwszym terminie nie zaliczyło tylko 9 osób, a w drugim tylko dwie (przynajmniej w moim potoku).

Obecność na wykładach nie jest obowiązkowa, czyli nawet gdy z jakiś powodów nie spodoba ci się wykładowca zawsze można pójść na wykład dla drugiego potoku.
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

UW vs PW

Post autor: »

Trochę niekonstruktywnie, bo bez uzasadnienia, ale zdecydowanie (jako absolwent) polecam UW.

Q.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

@pawels
Ty mowisz chyba o matematyce. Na informatyce ten przedmiot nazywa sie 'podstawy matematyki' i jest troche trudniejszy niz 'wstep do matematyki' na matmie - goscie z JSIM maja ten przedmiot w ramach informatyki i sami przyznaja (a przynajmniej ci, ktorych znam) ze jest trudniej. U nas nie zaliczylo I terminu cos kolo 1/3 studentow (informatyka + JSIM). I nie napisalem, ze jest jakos bardzo trudny, tylko ze ciezko przestawic sie na takie myslenie po robieniu schematycznych matur.

Na matematyce przedmiot 'wstep do informatyki' rzeczywiscie jest prosty - ale jak juz wspomnialem mowa tu raczej o informatyce. Niech cie nie myli nazwa 'wstep do programowania', to taka zmyla;) Generalnie jak sie nie robi zadan z OI w liceum to mozesz zalozyc, ze nie umiesz nic:) Ale za to nauczysz sie bardzo duzo jesli bedziesz rzetelnie pracowal:)
flashion pisze:@gromo: a co z wyjściami do zoo?
Nie rozumiem?;)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

UW vs PW

Post autor: xanowron »

Wstęp do matematyki to nie to samo co Podstawy matematyki, tylko częściowo program się pokrywa.
adambak
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Gromo pisze:Niech cie nie myli nazwa 'wstep do programowania', to taka zmyla;) Generalnie jak sie nie robi zadan z OI w liceum to mozesz zalozyc, ze nie umiesz nic:)
hmm.. no to zabrzmiało groźnie, bo owszem robię zadania konkursowe, ćwiczę na SPOJu (no i chyba jakoś nie najgorzej mi idzie), ale zadania z OI to sporadycznie bo raczej jeszcze ciut za wysoki poziom dla mnie :-/

Gromo pisze:Ale za to nauczysz sie bardzo duzo jesli bedziesz rzetelnie pracowal:)
No to już lepiej, bo pracowity to jestem bardzo, a i uwielbiam programowanie.

Dziękuję za odpowiedzi, to już coś. Myślę że zdecydowanie warto na UW, jestem już zdecydowany. Mam nadzieję że dam radę ;)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Jako student matematyki polecam Ci zdecydowanie UW
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

No ok, troszke przesadzilem z tym OI;p SPOJ wystarczy zebys nie czul szoku na poczatku
adambak
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

tak lepiej, dzięki wielkie
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

UW vs PW

Post autor: pawels »

Gromo pisze:@pawels
Ty mowisz chyba o matematyce. [...]
Masz oczywiście racje- w jakiś sposób wmówiłem sobie, że autorowi chodzi o informatykę:)
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Post autor: Dulce »

to ja pozwolę sobie zadać takie pytanka trochę z innej beczki : czy jest jakikolwiek sens pójścia na informatykę na UW przy zerowym doświadczeniu z programowaniem i tego typu rzeczami (oglądałam tegoroczną maturę z infy - nie umiałabym zrobić żadnego zadania) czy też mogę sobie darować ,bo po pierwszym semestrze wylecę? I drugie pytanie - czy jest możliwość dobierania sobie dodatkowych przedmiotów z matematyki (np. w ramach indyw. toku studiów - jakie kryteeria trzeba spełnić żeby go dostać) ? Czy przedmioty matematyczne na infie (np. analiza) są takie same jak dla studentów matematyki i wykładane przez tych samych wykładowców?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Odpowiem na razie na ostatnie pytanie: przedmioty matematyczne dla informatyki i matematyki są oddzielne, prowadzone przez różne osoby i różnią się zawartością.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Dulce pisze:czy jest jakikolwiek sens pójścia na informatykę na UW przy zerowym doświadczeniu z programowaniem i tego typu rzeczami (oglądałam tegoroczną maturę z infy - nie umiałabym zrobić żadnego zadania) czy też mogę sobie darować ,bo po pierwszym semestrze wylecę?
Jasne, jesli tylko jestes wystarczajaco pracowita. Zawsze jesli nie bedziesz dawac sobie rady mozna przeniesc sie na matematyke w trakcie trwania semestru (byle odpowiednio szybko).
ODPOWIEDZ