witam bardzo proszę o pomoc, jakąś wskazówke
\(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x}\)
Całkowanie przez podstawienie
-
Malibu
- Użytkownik

- Podziękował: 39 razy
No właśniem i sie pomyliło i to ma być metodą części ale nie wiem kurde jak sie za to zabrac.
- Natasha
- Użytkownik

- Podziękował: 97 razy
\(\displaystyle{ f(x)= \cos 4 x \\
f'(x)= \frac{1}{4} \sin 4 x \\
g'(x)=e ^{5x} \\
g(x)= \frac{1}{5} e ^{5x}}\)
To przez częsci i potem tam powstanie podobna całka, tylko z sinusem, potem znowu przez częsci, powinna powstac całka taka jak wyjściowa i należy tak jakby utworzyć równanie, z którego wyliczy się szukaną całke troche to skomplikowane
f'(x)= \frac{1}{4} \sin 4 x \\
g'(x)=e ^{5x} \\
g(x)= \frac{1}{5} e ^{5x}}\)
To przez częsci i potem tam powstanie podobna całka, tylko z sinusem, potem znowu przez częsci, powinna powstac całka taka jak wyjściowa i należy tak jakby utworzyć równanie, z którego wyliczy się szukaną całke troche to skomplikowane
Ostatnio zmieniony 15 cze 2011, o 21:06 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
Malibu
- Użytkownik

- Podziękował: 39 razy
a nie powinno być:
\(\displaystyle{ f'(x)= -4\sin4x}\)
-- 15 cze 2011, o 20:03 --
doszedłem do tej wyjściowej całki o jaki równaniu mówisz?
\(\displaystyle{ f'(x)= -4\sin4x}\)
-- 15 cze 2011, o 20:03 --
doszedłem do tej wyjściowej całki o jaki równaniu mówisz?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2011, o 21:07 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Natasha
- Użytkownik

- Podziękował: 97 razy
Nie.
To równanie: wyszły ci jakieś funkcje i między nimi gdzieś całka \(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x}\).
Musisz teraz przenieść wszystkie te funkcje na jedną stronę a zostawić \(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x}\) po drugiej stronie.
Czyli
\(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x =}\)(jakieś funkcje), nie liczyłam tego, więc Ci nie powiem, co tam ma być. Jak sobie nie poradzisz to przepisz swoje obliczenia, zobaczymy, co tam wyszlo
To równanie: wyszły ci jakieś funkcje i między nimi gdzieś całka \(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x}\).
Musisz teraz przenieść wszystkie te funkcje na jedną stronę a zostawić \(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x}\) po drugiej stronie.
Czyli
\(\displaystyle{ \int e ^{5x} \cos 4 x \mbox{d}x =}\)(jakieś funkcje), nie liczyłam tego, więc Ci nie powiem, co tam ma być. Jak sobie nie poradzisz to przepisz swoje obliczenia, zobaczymy, co tam wyszlo
Ostatnio zmieniony 15 cze 2011, o 21:08 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.