jak w temacie ,mam wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni L(\(\displaystyle{ v _{1},..., v_{2}}\)) \(\displaystyle{ \subseteq R ^{4}}\) gdy \(\displaystyle{ v _{1}=(1,-1,2,2), v _{2}=(-3,4,1,-2), v _{3}=(0,1,7,4), v_{4}=(-5,7,4,-2)}\) i \(\displaystyle{ v_{5}=(1,0,0,1)}\).
jak sie wogóle za to zabrać?
i jeszcze jedno zadanko.
mam napisac rownanie parametryczne prostej L przechodzacej przez punkt \(\displaystyle{ P _{0}(1,-1,2)}\) i równoległej do wektora \(\displaystyle{ m=(2,1,-1)}\). Sprawdź czy punkt \(\displaystyle{ P(5,1,1)}\) lezy na tej prostej.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=1+2t\\y=-1+t\\z=2-t \end{array}}\)
napisalem takie rownanie w oparciu o inny temat na tym forum ,ktory znalazlem.czy dobrze? i nie wiem jak sprawdzic czy ten pkt lezy na tej prostej.podstawic to pod cos czy moze jakims wzorem?
wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Sprawdź,czy wektory \(\displaystyle{ v_{i}}\) i=1,2,3,4 są niezależne.jeżleli jakieś dwa będą zależne jeden z nich odrzucasz,wymiar,to będzie ilość tych wektorów,których nie wyeleminowałaś
-
topp
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
aaa to o to chodzi. Nie takie straszne jak sie wydaje w takim razie:P dzieki
rozumiem ,ze nie ma innego sposobu sprawdzenia niezaleznosci wektorow niz napisanie rownania? bo jednak to rownanie jest dosc ciezkie jak dla mnie...
rozumiem ,ze nie ma innego sposobu sprawdzenia niezaleznosci wektorow niz napisanie rownania? bo jednak to rownanie jest dosc ciezkie jak dla mnie...
-
topp
- Użytkownik

no tak ale jesli wyznacznik wyjdzie mi rozny od 0 tzn ,ze wektory sa zalezne od siebie tylko wtedy jak znalezc ktore od ktorych? czy moglby ktos mi ten przyklad rozpisac? bylbym bardo wdzieczny
-
Tomek_Z
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Liniowo niezależne.no tak ale jesli wyznacznik wyjdzie mi rozny od 0 tzn ,ze wektory sa zalezne od siebie
No to najszybciej - teoria minorów.tylko wtedy jak znalezc ktore od ktorych?
-
topp
- Użytkownik

a ok ,dzieki wielkie za pomoc
co do drugiego to ma ktos propozycje ,pomysl jak to sprawdzic?
co do drugiego to ma ktos propozycje ,pomysl jak to sprawdzic?