Czy mógłby ktoś mi to rozwiązać krok po kroku? bo nie potrafie tego ruszyć.
\(\displaystyle{ \int \arccos xdx}\)
Całkowanie przez części
-
Malibu
- Użytkownik

- Podziękował: 39 razy
Całkowanie przez części
Ostatnio zmieniony 15 lis 2014, o 14:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
sushi
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Całkowanie przez części
\(\displaystyle{ u ' = 1}\)
\(\displaystyle{ u= ...}\)
\(\displaystyle{ v= \arccos x}\)
\(\displaystyle{ v ' = ...}\)
i do wzoru
\(\displaystyle{ \int u' \cdot v = u \cdot v - \int u \cdot v'}\)
\(\displaystyle{ u= ...}\)
\(\displaystyle{ v= \arccos x}\)
\(\displaystyle{ v ' = ...}\)
i do wzoru
\(\displaystyle{ \int u' \cdot v = u \cdot v - \int u \cdot v'}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2014, o 14:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Całkowanie przez części
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum i nie wiem czy mi wyjdzie, chodzi mi dokładnie o ta całkę \(\displaystyle{ \int \arccos xdx}\) nie chodzi mi o sposób całkowania bo to robiłem chyba prawidłowo najpierw przez części a potem przez podstawianie \(\displaystyle{ t= 1- x^{2}}\) mi wychodzi
\(\displaystyle{ x\arccos x- \frac{1}{2} \ln \left( 1-x^{2}\right) +C}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x\arccos x-1- x^{2} +C}\)
\(\displaystyle{ x\arccos x- \frac{1}{2} \ln \left( 1-x^{2}\right) +C}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x\arccos x-1- x^{2} +C}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2014, o 14:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .