całka podwójna powierzchniowa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
dev1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dev1 »

Obliczyć pole tej części powierzchni \(\displaystyle{ z=2xy}\), która jest ograniczona płaszczyznami \(\displaystyle{ x+y=1}\), \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ y=0}\).

Robiąc to na "zdrowy rozum" wychodzi mi:

\(\displaystyle{ \iint_{D}\sqrt{1+4x^{2}+4y^{2}}=\int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{-x+1} \sqrt{1+4x^{2}+4y^{2}} dy dx}\) i tu gubię się rachunkowo w rozwiązaniu tego (możliwe że to jest proste do policzenia, a "trudność" wynika z mojej niewiedzy, jeżeli tak to proszę o uświadomienie ). I zastanawiałem się czy zamiana na współrzędne biegunowe (jeżeli w ogóle możliwa), opłaca się? Ogólnie... Chodzi mi o rozwiązanie tego zadania. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: soku11 »

Wstaw wspolrzedne:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\rho\cos\varphi\\
y=\rho\sin\varphi\end{cases}\\
|J|=\rho}\)

POZDRO
piootrekk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: piootrekk »

Odkopuje temat, bo mam problem z tym zadaniem.

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć co nam tu da zamiana na współrzędne biegunowe, przecież to jest obszar ograniczony trzema prostymi. Nawet nie wiem jak tutaj przyjąć zakres dla r.

Jak by ktoś byłby wstanie odpowiedzieć mi jak mniej więcej rozwiązać to zadanie byłbym bardzo wdzięczny.
przecinek1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: przecinek1992 »

podstawiając tak jak kolega napisał powyżej niestety wychodzi mi coś innego niż powinno, czyli coś robię źle ale nie bardzo wiem co...
ODPOWIEDZ