UW vs PW
-
Gromo
- Użytkownik

UW vs PW
Matmy jest duzo i to na wysokim poziomie, najciezej na poczatku jest z teoria mnogosci, bo liceum w zadnym stopniu nie przygotowuje do takich przedmiotow - ale za to wyrabiaja one abstrakcyjne myslenie, co sie przydaje pozniej.
Najwiekszy przesiew jest ze wstepu do programowania, tak na oko odpada 30-40%, matme ujdzie zaliczyc jak sie pracuje rzetelnie;)
Najwiekszy przesiew jest ze wstepu do programowania, tak na oko odpada 30-40%, matme ujdzie zaliczyc jak sie pracuje rzetelnie;)
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
UW vs PW
a z czego wynika przesiew na wstępie do programowania? bo brzmi dość elementarnie (od kilku lat rozwiązuję zadania konkursowe, jednak wcale nie chcę tutaj mówić że jestem jakiś dobry, po prostu mam z tym styczność i ciekaw jestem czy to wystarczy), ale czy faktycznie takie jest? czy po prostu odpadają, bo wcześniej tego nie mieli i wtedy jest ciężko?
-
pawels
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
UW vs PW
Wcale nie ma takiego bardzo dużego przesiewu- będąc zupełnie niewpasowanym informatycznym debilem wkładając odrobinę pracy można przygotować się do kolokwiumegzaminu tak aby dostać dowolnie wysoki stopień.adambak pisze:a z czego wynika przesiew na wstępie do programowania? bo brzmi dość elementarnie (od kilku lat rozwiązuję zadania konkursowe, jednak wcale nie chcę tutaj mówić że jestem jakiś dobry, po prostu mam z tym styczność i ciekaw jestem czy to wystarczy), ale czy faktycznie takie jest? czy po prostu odpadają, bo wcześniej tego nie mieli i wtedy jest ciężko?
Także zdanie na temat trudności "teorii mnogości" (czyli wstęp do matematyki w pierwszym semestrze) jest mocno przesadzone- rozwiązywane są tam zupełnie elementarne problemy. Zadania na egzaminach polegają na wykorzystaniu twierdzenia Cantora-Bernsteina, badaniu jakiś prostych własności porządków liniowych albo znajdowania obrazówprzeciwobrazów kostek dla wielomianów (uwaga!!!) dwóch zmiennych maksymalnie drugiego stopnia. Z resztą w pierwszym terminie nie zaliczyło tylko 9 osób, a w drugim tylko dwie (przynajmniej w moim potoku).
Obecność na wykładach nie jest obowiązkowa, czyli nawet gdy z jakiś powodów nie spodoba ci się wykładowca zawsze można pójść na wykład dla drugiego potoku.
-
Gromo
- Użytkownik

UW vs PW
@pawels
Ty mowisz chyba o matematyce. Na informatyce ten przedmiot nazywa sie 'podstawy matematyki' i jest troche trudniejszy niz 'wstep do matematyki' na matmie - goscie z JSIM maja ten przedmiot w ramach informatyki i sami przyznaja (a przynajmniej ci, ktorych znam) ze jest trudniej. U nas nie zaliczylo I terminu cos kolo 1/3 studentow (informatyka + JSIM). I nie napisalem, ze jest jakos bardzo trudny, tylko ze ciezko przestawic sie na takie myslenie po robieniu schematycznych matur.
Na matematyce przedmiot 'wstep do informatyki' rzeczywiscie jest prosty - ale jak juz wspomnialem mowa tu raczej o informatyce. Niech cie nie myli nazwa 'wstep do programowania', to taka zmyla;) Generalnie jak sie nie robi zadan z OI w liceum to mozesz zalozyc, ze nie umiesz nic:) Ale za to nauczysz sie bardzo duzo jesli bedziesz rzetelnie pracowal:)
Ty mowisz chyba o matematyce. Na informatyce ten przedmiot nazywa sie 'podstawy matematyki' i jest troche trudniejszy niz 'wstep do matematyki' na matmie - goscie z JSIM maja ten przedmiot w ramach informatyki i sami przyznaja (a przynajmniej ci, ktorych znam) ze jest trudniej. U nas nie zaliczylo I terminu cos kolo 1/3 studentow (informatyka + JSIM). I nie napisalem, ze jest jakos bardzo trudny, tylko ze ciezko przestawic sie na takie myslenie po robieniu schematycznych matur.
Na matematyce przedmiot 'wstep do informatyki' rzeczywiscie jest prosty - ale jak juz wspomnialem mowa tu raczej o informatyce. Niech cie nie myli nazwa 'wstep do programowania', to taka zmyla;) Generalnie jak sie nie robi zadan z OI w liceum to mozesz zalozyc, ze nie umiesz nic:) Ale za to nauczysz sie bardzo duzo jesli bedziesz rzetelnie pracowal:)
Nie rozumiem?;)flashion pisze:@gromo: a co z wyjściami do zoo?
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
UW vs PW
hmm.. no to zabrzmiało groźnie, bo owszem robię zadania konkursowe, ćwiczę na SPOJu (no i chyba jakoś nie najgorzej mi idzie), ale zadania z OI to sporadycznie bo raczej jeszcze ciut za wysoki poziom dla mnie :-/Gromo pisze:Niech cie nie myli nazwa 'wstep do programowania', to taka zmyla;) Generalnie jak sie nie robi zadan z OI w liceum to mozesz zalozyc, ze nie umiesz nic:)
No to już lepiej, bo pracowity to jestem bardzo, a i uwielbiam programowanie.Gromo pisze:Ale za to nauczysz sie bardzo duzo jesli bedziesz rzetelnie pracowal:)
Dziękuję za odpowiedzi, to już coś. Myślę że zdecydowanie warto na UW, jestem już zdecydowany. Mam nadzieję że dam radę
-
Dulce
- Użytkownik

UW vs PW
to ja pozwolę sobie zadać takie pytanka trochę z innej beczki : czy jest jakikolwiek sens pójścia na informatykę na UW przy zerowym doświadczeniu z programowaniem i tego typu rzeczami (oglądałam tegoroczną maturę z infy - nie umiałabym zrobić żadnego zadania) czy też mogę sobie darować ,bo po pierwszym semestrze wylecę? I drugie pytanie - czy jest możliwość dobierania sobie dodatkowych przedmiotów z matematyki (np. w ramach indyw. toku studiów - jakie kryteeria trzeba spełnić żeby go dostać) ? Czy przedmioty matematyczne na infie (np. analiza) są takie same jak dla studentów matematyki i wykładane przez tych samych wykładowców?
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
UW vs PW
Odpowiem na razie na ostatnie pytanie: przedmioty matematyczne dla informatyki i matematyki są oddzielne, prowadzone przez różne osoby i różnią się zawartością.
-
Gromo
- Użytkownik

UW vs PW
Jasne, jesli tylko jestes wystarczajaco pracowita. Zawsze jesli nie bedziesz dawac sobie rady mozna przeniesc sie na matematyke w trakcie trwania semestru (byle odpowiednio szybko).Dulce pisze:czy jest jakikolwiek sens pójścia na informatykę na UW przy zerowym doświadczeniu z programowaniem i tego typu rzeczami (oglądałam tegoroczną maturę z infy - nie umiałabym zrobić żadnego zadania) czy też mogę sobie darować ,bo po pierwszym semestrze wylecę?