UW vs PW
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
UW vs PW
Czyli walka gigantów. Co wybrać? Uniwersytet Warszawski czy Politechnika Warszawska? Wciąż nie mogę się zdecydować. Wyniki matur szacuję na:
polski podstawa ~40%
matematyka podstawa ~100%
angielski podstawa ~94%
matematyka rozszerzona ~100%
fizyka rozszerzona ~82%
Najgorsze jest to że waham się też czy matematyka czy informatyka. Choć wcale nie jest to takie oczywiste to jednak raczej pójdę na informatykę. I teraz pytanie: MIM UW, czy PW MINI. Teraz dlaczego MINI - z tego co patrzę bardzo wysokie progi są tam zazwyczaj. Oznaczałoby to, że jest to bardzo dobry kierunek. Liczyłaby mi się tam fizyka, więc tutaj parę punktów tracę. Na MIM UW mogę dwa razy wziąć matematykę rozszerzoną co mnie bardzo urządza. Pytanie czy UW jest dla zwykłych śmiertelników?
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć (najlepiej studenci obu stron) co mu się na jego uczelni podoba a co nie, jakie widzi plusy i minusy, jednym słowem doradzić?
UW zawsze mi się marzyło, bo jest to prestiż napewno. PW z kolei.. cóż.. cytując słowa Pana Jana Kraszewskiego (które się paru osobom spodobały) z innego tematu Politechnika jest pewnego rodzaju fabryką i coś w tym napewno jest. Ale ja też widzę plusy w tej fabryce. Z tego co słyszałem częściej właśnie tam można spotkać zajęcia bardziej praktyczne (może nie takie jak na WATcie, gdzie koło naukowe konstruuje sobie symulator Boeinga ). Na UW z kolei miałbym genialną matmę (czy tak? to ważne bo bardzo bym chciał, jak na początku zaznaczyłem do matmy też mnie ciągnie), genialne algorytmy, ale czy coś praktycznego poza tym? Cóż.. w brak praktycznej wiedzy u studentów UW z kolei nie śmiem wątpić bo skądś ten prestiż się wziął. Raczej są potem rozchwytywani potem?
No i parę słów o matematyce na informatyce. W jednym temacie było że na informatyce nie ma tej matematyki tak dużo. Ale to by było dziwne - nie ma informatyki bez matematyki, a w szczególności właśnie algorytmiki, która tutaj najbardziej mnie pociąga. Czy więcej matematyki na informatyce na PW czy na UW?
Od razu mówię że na JSIM, które widać najbardziej by mi pasowało, jestem za cienki - nie ta liga. Nie brałem udziału w żadnej Olimpiadzie..
Chętnie poczytam co kto radzi i pisze..
polski podstawa ~40%
matematyka podstawa ~100%
angielski podstawa ~94%
matematyka rozszerzona ~100%
fizyka rozszerzona ~82%
Najgorsze jest to że waham się też czy matematyka czy informatyka. Choć wcale nie jest to takie oczywiste to jednak raczej pójdę na informatykę. I teraz pytanie: MIM UW, czy PW MINI. Teraz dlaczego MINI - z tego co patrzę bardzo wysokie progi są tam zazwyczaj. Oznaczałoby to, że jest to bardzo dobry kierunek. Liczyłaby mi się tam fizyka, więc tutaj parę punktów tracę. Na MIM UW mogę dwa razy wziąć matematykę rozszerzoną co mnie bardzo urządza. Pytanie czy UW jest dla zwykłych śmiertelników?
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć (najlepiej studenci obu stron) co mu się na jego uczelni podoba a co nie, jakie widzi plusy i minusy, jednym słowem doradzić?
UW zawsze mi się marzyło, bo jest to prestiż napewno. PW z kolei.. cóż.. cytując słowa Pana Jana Kraszewskiego (które się paru osobom spodobały) z innego tematu Politechnika jest pewnego rodzaju fabryką i coś w tym napewno jest. Ale ja też widzę plusy w tej fabryce. Z tego co słyszałem częściej właśnie tam można spotkać zajęcia bardziej praktyczne (może nie takie jak na WATcie, gdzie koło naukowe konstruuje sobie symulator Boeinga ). Na UW z kolei miałbym genialną matmę (czy tak? to ważne bo bardzo bym chciał, jak na początku zaznaczyłem do matmy też mnie ciągnie), genialne algorytmy, ale czy coś praktycznego poza tym? Cóż.. w brak praktycznej wiedzy u studentów UW z kolei nie śmiem wątpić bo skądś ten prestiż się wziął. Raczej są potem rozchwytywani potem?
No i parę słów o matematyce na informatyce. W jednym temacie było że na informatyce nie ma tej matematyki tak dużo. Ale to by było dziwne - nie ma informatyki bez matematyki, a w szczególności właśnie algorytmiki, która tutaj najbardziej mnie pociąga. Czy więcej matematyki na informatyce na PW czy na UW?
Od razu mówię że na JSIM, które widać najbardziej by mi pasowało, jestem za cienki - nie ta liga. Nie brałem udziału w żadnej Olimpiadzie..
Chętnie poczytam co kto radzi i pisze..
-
adambak
- Użytkownik

UW vs PW
Czyli zainteresowanie jest, to dobrze. W takim razie jeszcze dodam jedno założenie do mojego ostatniego. Nie jestem też w tej samej lidze co tkrass, bo on jakieś trudne rzeczy wypisuje w dziale Kółko Matematyczne Także pewnie JSIM odpada, ale czekamy co nam doradzicie
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
UW vs PW
Ja też chętnie posłucham, chociaż już praktycznie jestem zdecydowany na UW. Dlaczego? Jest jeden podstawowy powód, nie ma tam(na informatyce) fizyki , poza tym nie wiem czy w ogóle bym się tam dostał bo fizyka poszła mi nieszczególnie a na UW mam ubezpieczenie pod postacią chemii.
-
adambak
- Użytkownik

UW vs PW
Na UW można wziąć 2x matmę jeśli chodzi o rekrutację. Tzn raz z wagą 50% (czyli normalnie), a drugi raz jako ten przedmiot dodatkowy na poziomie rozszerzonym z wagą 20%. Dlatego ja z kolei przychylam się do UW, bo matematyka mi poszła dobrze i tak na wstępie już jest dużo punktów. A biorąc pod uwagę progi na MINI to te ~82% z fizyki nie jest jakoś porywająco dużo..
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
UW vs PW
Ja sam nie wiem jak mi matematyka poszła, ale w razie czego będę mieć ok. 95% z chemii które może mi dodać parę punktów w razie gdybym miał mniej z matematyki. Trzymam jednak kciuki żeby chemia nie musiała pomagać
Z fizyki to nawet dokładnie nie liczyłem ale pewnie gdzieś 60-70% będę miał. Polski liczę na 70-80, angielski podstawa 100%, rozszerzenie 90-95%.
Z fizyki to nawet dokładnie nie liczyłem ale pewnie gdzieś 60-70% będę miał. Polski liczę na 70-80, angielski podstawa 100%, rozszerzenie 90-95%.
-
informatyk_wroc
- Użytkownik

UW vs PW
Na uniwersytetach też jest sporo zajęć praktycznych, skoro mowa o symulacji lotów to np. na mojej uczelni we Wrocławiu (UWr) mamy semestralny przedmiot na ten temat: .Z tego co słyszałem częściej właśnie tam można spotkać zajęcia bardziej praktyczne (może nie takie jak na WATcie, gdzie koło naukowe konstruuje sobie symulator Boeinga
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
UW vs PW
Ja dopiero zauważyłem ten temat i trochę się pobawię w górnika.
Ja licząc 70% z fizyki, reszta tak jak u Ciebie, mam grubo powyżej progu (181,25). Poza tym wydaje mi się, że próg raczej jest mało miarodajnym wyznacznikiem poziomu. Tu miodzio mógłby się wypowiedzieć (i reszta studentów PW )
Teraz dlaczego MINI - z tego co patrzę bardzo wysokie progi są tam zazwyczaj.
Kod: Zaznacz cały
http://buli.waw.pl/pw/progi/Ja licząc 70% z fizyki, reszta tak jak u Ciebie, mam grubo powyżej progu (181,25). Poza tym wydaje mi się, że próg raczej jest mało miarodajnym wyznacznikiem poziomu. Tu miodzio mógłby się wypowiedzieć (i reszta studentów PW )
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
UW vs PW
Prodion, no to nie wiem. na stronie, którą podałem jest napisane, że próg był 167 (w pierwszej turze). Widocznie kłamią. Z resztą i tak PW w ostateczności.
EDIT: Ah, bo ja nie zaczaiłem, że ogólnie mówimy o informatyce. No to fakt, raczej bym się nie dostał (patrząc na progi z poprzednich lat, które mogą się oczywiście zmienić) przez angielskiego rozszerzonego nie zdawanie (Yoda mode). Informatyki i tak nigdy nie brałem pod uwagę, więc jakoś mnie to nie boli
EDIT: Ah, bo ja nie zaczaiłem, że ogólnie mówimy o informatyce. No to fakt, raczej bym się nie dostał (patrząc na progi z poprzednich lat, które mogą się oczywiście zmienić) przez angielskiego rozszerzonego nie zdawanie (Yoda mode). Informatyki i tak nigdy nie brałem pod uwagę, więc jakoś mnie to nie boli
-
Prefix
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
UW vs PW
Przypominam, że na matematykę na PW są inne zasady rekrutacji niż na pozostałe kierunki, a dokładnie \(\displaystyle{ 1,5 \cdot matematyka_{r} + 0,5 \cdot dodatkowy_{r} + 0,25 \cdot jezyk}\)
-
Gromo
- Użytkownik

UW vs PW
Polecam informatyke na UW, bardzo duzo pracy trzeba wlozyc i na I sem pozegnaj sie z zyciem prywatnym;) (no, moze nie do konca) Genialny wykladowca wstepu do programowania na imperatywnym;)
Z ta matematyka wcale nie jest tak super, owszem duzo mozna sie nauczyc, ale czasem trafi sie na wykladowce, ktory naprawde slabo wyklada a egzaminy robi takie, ze zdaje 20 osob na ponad 100 piszacych - a na tym wydziale naprawde studiuja mocni ludzie. Oprocz tego, same plusy.
Z ta matematyka wcale nie jest tak super, owszem duzo mozna sie nauczyc, ale czasem trafi sie na wykladowce, ktory naprawde slabo wyklada a egzaminy robi takie, ze zdaje 20 osob na ponad 100 piszacych - a na tym wydziale naprawde studiuja mocni ludzie. Oprocz tego, same plusy.
-
adambak
- Użytkownik

UW vs PW
Gromo, na takie odpowiedzi czekałem mógłbyś rozwinąć jeszcze? czyli jest nacisk na matmę, jest jej dużo (to mi odpowiada), ale nie zawsze w dobrej formie?
-- 6 cze 2011, o 12:30 --
i jak z tymi egzaminami z matematyki? aż taki przesiew robią? ale rozumiem, że można się jakoś dogadać i za którymś razem ludzie zaliczają?
-- 6 cze 2011, o 12:30 --
i jak z tymi egzaminami z matematyki? aż taki przesiew robią? ale rozumiem, że można się jakoś dogadać i za którymś razem ludzie zaliczają?