Matematyka, matura rozszerzona.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Edysia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Edysia »

Słuchajcie bo mam problem;( Ja bym chciała zdawać maturę rozszerzoną z matematyki ale Pan mój mówił, że to inna bajka i on mnie wszystkiego nie nauczy. Mówił, żebym wzięła dobre korepetycje, ale ja nie mam kasy;( a zależy mi na tej maturze, żeby ją dobrze zdać;( Czy ktoś z Was mógłby pomóc przez internet, jakieś zadania by mi tłumaczył bardzo Was proszę;) Liczę na waszą pomoc i rady. Oto mój numer gg: 8777822
Ostatnio zmieniony 22 maja 2011, o 23:32 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Do tego właśnie służy to forum - do tłumaczenia przez internet.

Poszukaj trochę na nim, bo sporo osób jest w sytuacji podobnej do Twojej, więc pod ich postami znajdziesz rady, które mogą Ci się przydać.

JK
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 124 razy

Post autor: Lbubsazob »

Masz jeszcze trochę czasu do matury, więc możesz robić zadania z Operonu/Kiełbasy/Aksjomatu/jakiegoś innego zbioru, niekoniecznie musisz kupować - spytaj, czy mają w bibliotece szkolnej i wypożycz. Przejrzyj Kompendium tutaj na forum, rób arkusze maturalne z zeszłych lat. Jak masz problem z jakimś zadaniem, to zamieść je na forum, a najpierw wpisz w wyszukiwarkę - bo tematy powtarzają się dość często. Po prostu kwestia odpowiedniego nastawienia - ja też nie chodziłam na żadne korki, a jakimś cudem udało mi się zdać rozszerzenie :)
Annie16
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Annie16 »

Jezu ! Czy tylko ja mam wrażenie, że posiadam jakieś deja vu? Ludzie, przecież to forum posiada setki rozwiązanych przez forumowiczów zadań. Jeśli któregoś nie rozumiesz to piszesz na forum, zawsze znajdzie się osoba, która z chęcią je rozwiąże. Moim zdaniem takimi wątkami tylko zaśmiecacie już i tak przeładowane forum.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Annie16, nowy użytkownik nie musi wiedzieć jaki charakter ma to forum.
Annie16
Użytkownik
Użytkownik

Tak, zgadzam się, nie musi. Tylko, że większość for ma taką fajną funkcję: Szukaj. Po naciśnięciu w ten pomarańczowy guzik w mgnieniu oka wyskakuje ci tysiąc podobnych tematów; wystarczy wtedy wejść w choćby jeden i go przeczytać. W zasadzie w każdym takim wątku rady są takie same. Powoli zaczynają mnie takie wątki denerwować. Poza tym, jeżeli już jesteśmy zrozpaczeni, bo nie wiemy co robić w jakieś sytuacji to przecież rozglądamy się po forum, nie w celu zapoznania się jego charakteru, ale by poznać forumowiczów i czy ich umiejętności kompetencje mogą nam w czymś pomóc; ale do tego trzeba trochę pomyśleć.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Annie16, odsyłanie do funkcji szukaj i ocenianie czy takie wątki mają sens zostaw moderatorom.
Annie16
Użytkownik
Użytkownik

Ja tylko wyrażam swoje zdanie. Dobrze wiesz, że nie jestem wstanie nic w tej sprawie zrobić. Szczerze mówiąc, dziwię się moderatorom, że nie zwracają na to uwagi.
Edysia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Edysia »

Aha, już nic nie pisze. Dzięki.
Annie16
Użytkownik
Użytkownik

Wcale nie chciałam zrazić Cię do pisania na tym forum. Jeśli to tak zabrzmiało to przepraszam. Chciałam tylko zwrócić uwagę, żebyś nie tworzyła bezsensownych wątków. Jeśli będziesz miała kiedykolwiek jakieś pytanie, to pisz, ale zważając na to, czy kiedykolwiek to pytanie nie pojawiło się już wcześniej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Annie16 pisze:Jeśli będziesz miała kiedykolwiek jakieś pytanie, to pisz, ale zważając na to, czy kiedykolwiek to pytanie nie pojawiło się już wcześniej.
Nie przesadzaj. Oczywiście używanie opcji "Szukaj" jest polecane, ale wiele zadań powtarza się wielokrotnie.

I byłbym też ostrożniejszy z używaniem kategorycznie brzmiących przymiotników, takich jak "bezsensowny".

JK
Annie16
Użytkownik
Użytkownik

Niech Pan wybaczy, ale nie będę mówić 'delikatniej' ani tym bardziej parafrazować swoją wypowiedź.
Zaś powtarzanie zadań wg mnie nie powinno w ogóle mieć miejsca. To tylko zaśmieca forum.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Tak jak Ty masz prawo wybierać formę, w jakiej się wypowiadasz, tak inni mają prawo tę formę oceniać.

Mnie ta forma razi, bo rościsz sobie prawo do pouczania innych tak, jakbyś lata spędziła na tym forum albo jakby wydawało Ci się, że jesteś osobą za to forum odpowiedzialną. Tak, jak napisał Ci smigol, pilnowanie porządku i pouczanie na forum leży w gestii moderatorów.

JK

PS. A postulat "powtarzanie zadań wg mnie nie powinno w ogóle mieć miejsca" jest dość absurdalny, o czym wiedzą wszyscy, którzy spędzili tu trochę więcej czasu. Opcja "Szukaj" jest przydatna, ale nie rozwiązuje wszystkich problemów, rozumiem też osoby, które nie czytają całej historii forum przed zadaniem pytania.
Annie16
Użytkownik
Użytkownik

Ok. Rozumiem i przepraszam.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

Edysia, zrażona (choć sądzę, że reakcja ta była przesadzona) chyba nie zamierza już śledzić tego wątku.
Choć szkoda, bo kilka postów mogłoby autorce tematu pomóc. Do zdania matury rozszerzonej powinien spokojnie przygotować nauczyciel, jednak jeśli on nie czuje się w takiej mocy, to jak najbardziej można to zrobić samemu i nie mam tu na pewno na myśli korepetycji. Generalnie często korepetycje są zbyteczne a osobie potrzebne jest tylko trochę samozaparcia. Nie sądzę też, żeby ktoś podjął się pomagać Ci przez Internet - wymaga to sporo czasu, wysiłku, no czasem bywa niewygodne.

Annie16, dziękuje w imieniu własnym i grona modelatorskiego, bo rozumiem, że forum Ci się podoba i jesteś entuzjastką tej idei. Jednakże Twój wybuchowy charakter może być przez niektórych dość niewłaściwie odbierany. Osobiście nie sądzę, żeby tutaj nastąpiła jakaś przesada, jednak warto zwrócić na to uwagę.

Niestety duplikaty zadań będą się pojawiać i żadna wyszukiwarka tego nie rozwiąże. Po za tym różne osoby maja różne problemy z tym samym zadaniem, niektórzy nie tyle oczekują rozwiązania co drobnej wskazówki.

No i chyba tyle w tej kwestii.
ODPOWIEDZ