Rekrutacja 2011 - jak będzie z progami?
-
Trok
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Matura 2011 za nami, jak myślicie, czy progi na uczelnie techniczne dużo spadną?
Chyba nie ulega wątpliwości, że matura była w tym roku trudniejsza niż w zeszłych latach.
Poza tym rocznik 92 to niż demograficzny (tylko nie wiem jak duży).
Chyba nie ulega wątpliwości, że matura była w tym roku trudniejsza niż w zeszłych latach.
Poza tym rocznik 92 to niż demograficzny (tylko nie wiem jak duży).
Mnie się wydaje, że około 4-6 punktów procentowych spadną średnio.
Biorąc pod uwagę maturę z matematyki rozszerzonej, która była trudniejsza niż w tamtym roku i maturę z fizyki rozszerzonej, która była dziwna i, moim zdaniem, trudniejsza (wystarczy popatrzeć na rozwiązania na portalach - wszędzie inne) to progi mogą polecieć dość mocno...
- Veilen
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ja też obstawiam że polecą wdół, jeśli rozmawiamy o kierunkach technicznych i politechnikach. Matura była jednak dla wielu zaskoczeniem, bo trzeba było siedzieć do końca i rozwiązywać
- piti-n
- Użytkownik

- Podziękował: 41 razy
smigol pisze:Na dzień dzisiejszy z pytaniem 'jak będzie z progami?' trzeba się raczej udać do wróżbity z tvn 7.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
piti-n, jasne, że tak. Ale wydaje mi się, że na te najbardziej oblegane kierunki próg się i tak nie zmieni. Może o jakieś 5 punktów w górę czy w dół (zależy też jak są punkty naliczane etc.)
Wiem, bo wróżbita Maciej mi powiedział
Wiem, bo wróżbita Maciej mi powiedział
-
diego_maradona
- Użytkownik

- Podziękował: 80 razy
W zeszłym roku była trochę trudniejsza matura niż w 2009 i 2008, a progi na PW ( przy tych samych zasadach ) spadły , i to ZWŁASZCZA na najbardziej oblegane kierunki(wyjątkiem jest budownictwo, tu się nie zmieniły). Z resztą co ja tu będę pisał... ... 6,268.html , ja obstawiam że na informatyke na MINI bedzie 180 a na EITI 165, bo matura to był jakiś kosmos, jeśli chodzi o mnie to z poprzednich miałem z fizy i matmy po 80-90, a teraz, po dłuższej nauce z matmy 80 a z fizyki 74 będzie. Jeszcze dochodzi ten niż demograficzny, ale z drugiej strony wzrosło podobno zainteresowanie kierunkami technicznymi, więc mogę się mylić z tymi prognozami
-
Moraxus
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
No bez przesady...piti-n pisze:Polecą w dół... O jakieś 30 pkt.
Też liczę, że spadną ale bądźmy realistami.
Ja mam nadzieję, że spadną powiedzmy o te 10 pkt. - głównie ze względu na fizykę, która w tym roku zupełnie nie przypominała tych z poprzednich lat.
Co do zdania "wzrosło zainteresowanie kierunkami technicznymi" to się nie do końca zgodze. Nie sądze, żeby wiele osób, które myślały o studiach nie matematycznych były zdolne do nauczenia się matmy i fizyki by konkurować o miejsce na najbardziej obleganych kierunkach.
-
MateuszS
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Na AGH jest tak że mają ileś miejsc i muszą je zapchać a ostatni przyjęty z najmn. ilośćią pkt. wyznacza próg. Więc jak myślicie czy na taką infę na Wydziale Elektroniki, Automatyki i Informatyki teraz rzucą się te niedobitki, którym udało się nabić z rozszerzenia 90%++ czy jednak będzie mniej osób i próg automatycznie pójdzie w dół?