Błąd kontynuowany czy już zły model?
W zadaniu z tegorocznej matury poleceniem było obliczenie sinusa kąta nachylenia w ostrosłupie dla danego stosunku długości AC (przekątna podstawy) i AS (krawędź boczna). Czy jeśli zamiast tego zrobiłem zadanie (od początku do końca zgodnie z błędnym założeniem początkowym) tak jakbym miał dany stosunek krawędzi podstawy do krawędzi bocznej to mam szanse na jakieś punkty?
W gruncie rzeczy moja pomyłka sprawiła, że moja przekątna zamiast 6x miała 6*sqrt(2)x więc jedynie utrudniła mi obliczenia, jednak ktoś może stwierdzić, że zrobiłem zły model zadania...
W gruncie rzeczy moja pomyłka sprawiła, że moja przekątna zamiast 6x miała 6*sqrt(2)x więc jedynie utrudniła mi obliczenia, jednak ktoś może stwierdzić, że zrobiłem zły model zadania...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Chociaż egzaminatorem nie jestem, więc nie sugerowałbym się za bardzo moim zdaniem:
.
Ponadto nawet w zadaniu jak byk napisali, która krawędź, do której.
Ukryta treść:
Ponadto nawet w zadaniu jak byk napisali, która krawędź, do której.
Wiem, że napisali jak byk, dlatego jestem wkurzony na siebie, swoim roztargnieniem, jednak nie uśmiecha mi się na takim prostym zadanku stracić masę punktów.
Ale jeśli np. w zadaniu były przyznawane punkty za obliczenie z Pitagorasa h i H oraz sinx=H/h, a ja to zrobiłem, jednak na złych liczbach to wydaje mi sie, że ukaranie mnie kompletnym brakiem punktów byłoby surowe.
Ale jeśli np. w zadaniu były przyznawane punkty za obliczenie z Pitagorasa h i H oraz sinx=H/h, a ja to zrobiłem, jednak na złych liczbach to wydaje mi sie, że ukaranie mnie kompletnym brakiem punktów byłoby surowe.
-
robocop1992
- Użytkownik

conajmniej 1 pkt ci odetną, bo ułatwiłeś sobie zadanie trochę, tzn jednego Pitagorasa mniej miałeś. I odp zła, więc możliwe ze 2 pkt odetną.
-
skupcio
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Mogą to także potraktować jako błąd kardynalny (logiczny-whatever). Miałem raz podobnie na sprawdzianie z matmy ;/ Warunkiem podstawowym zadania było wyznaczenie wysokości ostrosłupa z funkcji trygonometrycznej (którą pomyliłem, tak jest jak się robi zadania w 5 min), a celem ostatecznym było wyznaczenie objętości, w efekcie całe zadanie zrobiłem z tym błędem który popełniłem na początku konsekwentnie dążąc do rozwiązania. Na 5 pkt dostałem tylko 1 za rysunek i zaznaczenie kąta który był podany w temacie.
No a ty rozwiązałeś zadania tak jakbyś nie zrozumiał polecenia, na twoim miejscu nie liczyłbym na cuda, a odwoływać możesz się zawsze
No a ty rozwiązałeś zadania tak jakbyś nie zrozumiał polecenia, na twoim miejscu nie liczyłbym na cuda, a odwoływać możesz się zawsze
-
robocop1992
- Użytkownik

skupcio, a na matmie to wiesz jak nauczyciele oceniają... matura to matura a nie sprawdzian
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Tak to kiedyś oceniano - czynnościowo. Teraz ocenia się holistycznie, czyli całościowo. Jeżeli podpadniesz pod zły model, to niestety zero, nie ma zmiłuj się.perfect pisze:Wiem, że napisali jak byk, dlatego jestem wkurzony na siebie, swoim roztargnieniem, jednak nie uśmiecha mi się na takim prostym zadanku stracić masę punktów.
JK
-
skupcio
- Użytkownik

no nas profesorka oceniała jak na maturze, przynajmniej tak nam mówiła. Tak jak napisał JK - błąd rachunkowy można popełnić, logiczny już raczej nie. Może egzaminatorzy okażą się ludźmi i to uznają ale tak jak już napisałem, nie ma co liczyć na cud.robocop1992 pisze:skupcio, a na matmie to wiesz jak nauczyciele oceniają... matura to matura a nie sprawdzian
-
robocop1992
- Użytkownik

skupcio, u nas oceniała surowiej (dobrze odmieniłem?? ) . To znaczy w wielu przypadkach np w prawdopodobieństwie na maturze za moc omega opisanie zbiorów itd masz pkt a ona nam dawała pkt za całe zadania
-
skupcio
- Użytkownik

To całkiem dziwnie to robiła, wg. mnie powinna was przygotować mentalnie do matury chyba, że te zadania mieliście krótkiej odpowiedzi ;S
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Klucz niestety nie okaże się człowiekiem, a to on ma decydujący głos.skupcio pisze:Może egzaminatorzy okażą się ludźmi i to uznają ale tak jak już napisałem, nie ma co liczyć na cud.
JK
-
je?op
- Użytkownik

- Podziękował: 140 razy
jak liczyłem z dobrym modelem, ale ze złą wartością cosinusa (pomyliłem z sinusem 30) to klucz przewiduje jakiś punkt za to ? (zadanie ze środkową )
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie wiem, przecież nie znam klucza. To, że pomyliłeś sinusa z cosinusem może zostać uznane za użycie błędnego modelu.
JK
JK