Błąd kontynuowany czy już zły model?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
perfect
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: perfect »

W zadaniu z tegorocznej matury poleceniem było obliczenie sinusa kąta nachylenia w ostrosłupie dla danego stosunku długości AC (przekątna podstawy) i AS (krawędź boczna). Czy jeśli zamiast tego zrobiłem zadanie (od początku do końca zgodnie z błędnym założeniem początkowym) tak jakbym miał dany stosunek krawędzi podstawy do krawędzi bocznej to mam szanse na jakieś punkty?

W gruncie rzeczy moja pomyłka sprawiła, że moja przekątna zamiast 6x miała 6*sqrt(2)x więc jedynie utrudniła mi obliczenia, jednak ktoś może stwierdzić, że zrobiłem zły model zadania...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Według mnie to jednak zły model.

JK
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Chociaż egzaminatorem nie jestem, więc nie sugerowałbym się za bardzo moim zdaniem:
Ukryta treść:    
.
Ponadto nawet w zadaniu jak byk napisali, która krawędź, do której.
perfect
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: perfect »

Wiem, że napisali jak byk, dlatego jestem wkurzony na siebie, swoim roztargnieniem, jednak nie uśmiecha mi się na takim prostym zadanku stracić masę punktów.

Ale jeśli np. w zadaniu były przyznawane punkty za obliczenie z Pitagorasa h i H oraz sinx=H/h, a ja to zrobiłem, jednak na złych liczbach to wydaje mi sie, że ukaranie mnie kompletnym brakiem punktów byłoby surowe.
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: robocop1992 »

conajmniej 1 pkt ci odetną, bo ułatwiłeś sobie zadanie trochę, tzn jednego Pitagorasa mniej miałeś. I odp zła, więc możliwe ze 2 pkt odetną.
skupcio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: skupcio »

Mogą to także potraktować jako błąd kardynalny (logiczny-whatever). Miałem raz podobnie na sprawdzianie z matmy ;/ Warunkiem podstawowym zadania było wyznaczenie wysokości ostrosłupa z funkcji trygonometrycznej (którą pomyliłem, tak jest jak się robi zadania w 5 min), a celem ostatecznym było wyznaczenie objętości, w efekcie całe zadanie zrobiłem z tym błędem który popełniłem na początku konsekwentnie dążąc do rozwiązania. Na 5 pkt dostałem tylko 1 za rysunek i zaznaczenie kąta który był podany w temacie.

No a ty rozwiązałeś zadania tak jakbyś nie zrozumiał polecenia, na twoim miejscu nie liczyłbym na cuda, a odwoływać możesz się zawsze
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

skupcio, a na matmie to wiesz jak nauczyciele oceniają... matura to matura a nie sprawdzian
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

perfect pisze:Wiem, że napisali jak byk, dlatego jestem wkurzony na siebie, swoim roztargnieniem, jednak nie uśmiecha mi się na takim prostym zadanku stracić masę punktów.

Ale jeśli np. w zadaniu były przyznawane punkty za obliczenie z Pitagorasa h i H oraz sinx=H/h, a ja to zrobiłem, jednak na złych liczbach to wydaje mi sie, że ukaranie mnie kompletnym brakiem punktów byłoby surowe.
Tak to kiedyś oceniano - czynnościowo. Teraz ocenia się holistycznie, czyli całościowo. Jeżeli podpadniesz pod zły model, to niestety zero, nie ma zmiłuj się.

JK
skupcio
Użytkownik
Użytkownik

robocop1992 pisze:skupcio, a na matmie to wiesz jak nauczyciele oceniają... matura to matura a nie sprawdzian
no nas profesorka oceniała jak na maturze, przynajmniej tak nam mówiła. Tak jak napisał JK - błąd rachunkowy można popełnić, logiczny już raczej nie. Może egzaminatorzy okażą się ludźmi i to uznają ale tak jak już napisałem, nie ma co liczyć na cud.
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

skupcio, u nas oceniała surowiej (dobrze odmieniłem?? ) . To znaczy w wielu przypadkach np w prawdopodobieństwie na maturze za moc omega opisanie zbiorów itd masz pkt a ona nam dawała pkt za całe zadania
skupcio
Użytkownik
Użytkownik

To całkiem dziwnie to robiła, wg. mnie powinna was przygotować mentalnie do matury chyba, że te zadania mieliście krótkiej odpowiedzi ;S
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

skupcio pisze:Może egzaminatorzy okażą się ludźmi i to uznają ale tak jak już napisałem, nie ma co liczyć na cud.
Klucz niestety nie okaże się człowiekiem, a to on ma decydujący głos.

JK
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 140 razy

Post autor: je?op »

jak liczyłem z dobrym modelem, ale ze złą wartością cosinusa (pomyliłem z sinusem 30) to klucz przewiduje jakiś punkt za to ? (zadanie ze środkową )
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Nie wiem, przecież nie znam klucza. To, że pomyliłeś sinusa z cosinusem może zostać uznane za użycie błędnego modelu.

JK
ODPOWIEDZ