[Równania] Równanie Pella.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Wykaż, że jeśli liczba \(\displaystyle{ m=2+2\sqrt{28n^2 + 1}}\) dla \(\displaystyle{ n \in \mathbb{Z}_{+}}\) jest liczbą całkowita, to jest także kwadratem pewnej liczby całkowitej.
Chciałbym tutaj skorzystać z własności równania Pella, jednak nie wiem, jak zacząć. Nie proszę o rozwiązanie, bo je mam, tylko chciałbym zrobić to bez patrzenia na wzorcówkę . Hinty mile widziane.
Pozdrawiam.
Chciałbym tutaj skorzystać z własności równania Pella, jednak nie wiem, jak zacząć. Nie proszę o rozwiązanie, bo je mam, tylko chciałbym zrobić to bez patrzenia na wzorcówkę . Hinty mile widziane.
Pozdrawiam.
-
Marcinek665
- Użytkownik

1 Hint jest istotnie czymś, co nie doprowadzi do celu.
2 Też umiem wklepać równanie do wolframa.
Mimo wszystko dzięki, a dla potomnych:
Wystarczy daną równość podnieść do kwadratu.
2 Też umiem wklepać równanie do wolframa.
Mimo wszystko dzięki, a dla potomnych:
Wystarczy daną równość podnieść do kwadratu.
-
Marcinek665
- Użytkownik

Nie żebym się czepiał, ale jak doszedłeś do tego, że pierwszym nietrywialnym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ (x,y)=(127,24)}\)? xD
- adamm
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Brawo, musiało się to przydać przy szukaniu najmniejszego rozwiązania (chyba, że liczyłeś na palcach, wtedy należą się podwójne brawa). Powiedz mi jakich podpowiedzi oczekiwałeś? To co napisałem wypełnia w 100% rzekomy cel założenia tematu i sprowadza się ostatecznie do tego samego co zauważyłeś, a rozwinął Vax (nie widziałem celowości pokazywania obliczeń, bo to mieści się już w kompletnym rozwiązaniu, nie podpowiedzi jak zacząć).Marcinek665 pisze:Też umiem wklepać równanie do wolframa.
-
Marcinek665
- Użytkownik

Ogólnie mnie śmieszy to, że napisałeś hinta (pierwszego), który nie prowadzi do celu, a jest tylko luźnym spostrzeżeniem. W momencie, gdy już zwątpiłem w swoje siły, wpisałem to równanie do wolframa i... dostałem dokładnie to, co Ty mi napisałeś.
Tak czy inaczej, wejście na kalkulator i przepisanie równania to też pewien niezerowy wysiłek, za co dziękuję
Zapalmy fajkę pokoju i w ogóle. Chyba, że chcesz się spinać, to proszę bardzo, ja już zadanie zrobiłem i tu nie będę zaglądał
Tak czy inaczej, wejście na kalkulator i przepisanie równania to też pewien niezerowy wysiłek, za co dziękuję
Zapalmy fajkę pokoju i w ogóle. Chyba, że chcesz się spinać, to proszę bardzo, ja już zadanie zrobiłem i tu nie będę zaglądał
- adamm
- Użytkownik

Nie było tematu, notabene w przyszłym roku, na finale OMa ( ) lepiej mieć mniej niż więcej wrogów .Marcinek665 pisze: Zapalmy fajkę pokoju i w ogóle. Chyba, że chcesz się spinać, to proszę bardzo, ja już zadanie zrobiłem i tu nie będę zaglądał
Pozdrawiam
- XMaS11
- Użytkownik

Ten hint byl bardzo trafny. Zwrocenie uwagi nawet na najbardziej trywialne spostrzezenie moze byc swietna podpowiedzia. Zaczynasz bowiem wiedziec, ze pomimo swojej trywialnosci jest istotne.Marcinek665 pisze:Ogólnie mnie śmieszy to, że napisałeś hinta (pierwszego), który nie prowadzi do celu, a jest tylko luźnym spostrzeżeniem. W momencie, gdy już zwątpiłem w swoje siły, wpisałem to równanie do wolframa i... dostałem dokładnie to, co Ty mi napisałeś.
-
Marcinek665
- Użytkownik

No teraz też zauważyłem, że po podniesieniu wszystkiego na pałę dostanę to samo równanie Pella, co w hincie xD
-
Marcinek665
- Użytkownik

No, to ja widziałem, tylko mi zależało na rozwiązaniu z 'wykorzystaniem' Pella