Topologiczna sprzeżoność

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

Topologiczna sprzeżoność

Post autor: Kapol »

Mając jeden układ dynamiczny f:X->X postaci:
\(\displaystyle{ f(m,x)=m*(x^8+(323/444)*x^6+(100265/205572)*x^4-(352/463)*x^2-1)}\)
skonstruowałem drugi:
\(\displaystyle{ g(m,x)=f(m,x+k(m))-k(m)}\), gdzie nie znam jawnej postaci funkcji \(\displaystyle{ k(m)}\).
Oczywiście X oraz obraz k(m) są zbiorami zwartymi.
Pytanie brzmi czy istnieje homeomorfizm dla którego:
\(\displaystyle{ g \circ h=h \circ f}\).
Nie muszę znać postaci h. Wystarczy mi jakieś uzasadnienie, że te dwa układy są sprzężone topologicznie.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 20:37 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

Topologiczna sprzeżoność

Post autor: Kapol »

Problem rozwiązany. Dzięki za pomoc...
szw1710

Topologiczna sprzeżoność

Post autor: szw1710 »

Nikt nie ma obowiązku odpowiadać na wszystkie posty, pomagamy z dobrej woli i według najlepszej naszej wiedzy uwzględniając ograniczenia czasowe, rodzinne itp. Ponadto jeśli nie znamy się na rzeczy, staramy się nie wymądrzać. Nie na wszystkim trzeba się znać i w szczególności ja nie czuję się tu ekspertem, więc nie zabrałem głosu. Ponadto często udzielenie pomocy wiąże się z postudiowaniem dawno zapomnianych książek, odkurzeniem wiedzy, co jest bardzo pozytywne dla odpowiadającego, ale on, jak powiedziałem, nie zawsze ma na to czas. Nie dziw się więc, jeśli jakiś temat nie doczeka się odpowiedzi.
ODPOWIEDZ