Mechanika i Budowa Maszyn: AGH czy PK; CAD

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
ginga
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ginga »

Dzień dobry,
Na początku przepraszam za ewentualny zły wybór wątku. Nie wiedziałam czy napisać to tutaj czy w "Sekcji studenckiej".

Temat w tym wypadku mówi wszystko. Ostatnio długo zastanawiałam się jaki kierunek wybrać. Uznałam, że połączę 2 zainteresowania - informatykę i mechanikę. Tak, wiem że oba to męskie zawody, ale mam nadzieję, że jednak kobiety też się w tym temacie odnajdują. Jako, że ja Południowiec długo się nie zastanawiałam nad miastem, w którym chcę studiować. Wybór padł na Kraków. Dwie uczelnie AGieH i PK, na obu jest MiBM, na obu spec. Komputerowe Wspomaganie Projektowania, tylko że na PK chyba trochę inaczej się to nazywa i jest na studiach IIst. Z tego co zrozumiałam ze stron uczelni, na AGieHu ta spec. jest już od początku.

Wiem, że Wydział Mechaniczny PK jest jednym z jej lepszych wydziałów. Pytanie czy AGieH jest lepszy? Tzn. jeśli chodzi oczywiście o ten kierunek.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, wszystkie odpowiedzi, nawet te które odnoszą się tylko do walki AGieH vs PK. Dziękuję za wszystkie wskazówki i rady.

Pozdrawiam
czolo92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: czolo92 »

Osobiście też myślę nad tym kierunkiem i jestem ciekawy opinii ludzi, gdzie lepiej studiować ten kierunek i czy jest po nim co robić.

Refresh.
inzmoze
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: inzmoze »

oooo ja sobie wypraszam stwierdzenia, że to męskie zawody! Jestem kobietą i szczęśliwą studentką MiBM na PK. Oczywiście bardzo polecam. Mimo, że mówi się o AGH jako o lepszej uczelni to ten kierunek na PK 'stoi znacznie lepiej', a przy okazji według rankingu absolwenci PK są jednymi z najchętniej wybieranych pracowników przez pracodawców :). Zapewniam, że po mechanice pracy jest dużo. Wystarczy na studiach się trochę przyłożyć, żeby później łatwo znaleźć zadowalające zajęcie ;). Jeszcze raz polecam PK, bo to świetna uczelnia, a zwłaszcza wydz. mechaniczny ;)
ginga
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ginga »

Mechanika jakby na to nie patrzeć, jest męskim zawodem. Jeśli chodzi o ten ranking, w którym to PK była tak wysoko - proszę, popatrz na jakiej zasadzie był on układany. Wiele osób, z którymi rozmawiam twierdzi, że PK "schodzi na psy". Czy dużo jest pracy? Pewnie tak, ale w wersji pracownik fizyczny. Zauważ, że w Polsce mam jedną wielką montownie, mało rzeczy się tworzy.

Interesowała mnie te specjalność, pogrzebałam trochę na forach. Wyszło, że w Krk nie ma szans na pracę w charakterze projektanta/konstruktora. A gadanie, że po uczelniach technicznych jest ogrom ofert pracy - śmiech na wodę. Owszem, poszukuje się inżynierów, ale z co najmniej 5 letnim doświadczeniem. Jest kryzys - trudno zaleźć pracę ludziom, którzy już trochę siedzą w tej branży, a co dopiero ludziom z jeszcze gorącym tytułem mgr inż..

Reasumując - ciekawe studia, ale śmiem wątpić czy da się po tym znaleźć dobrą pracę tutaj w Krakowie. Zapewne ta sztuka ma szanse powodzenia na Zachodzie. A dwa nawet jak będzie praca to ludzie raczej na kobiety z dyplom MiBM patrzą raczej z politowaniem...

Jeśli już miałabym wybierać za te 5 miesięcy Mechanikę, wybiorę AGH.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

inzmoze pisze:Zapewniam, że po mechanice pracy jest dużo. Wystarczy na studiach się trochę przyłożyć, żeby później łatwo znaleźć zadowalające zajęcie
A można wiedzieć kto zapewnia? Tzn. na podstawie czego tak twierdzisz.
leonek74
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: leonek74 »

ginga pisze:Mechanika jakby na to nie patrzeć, jest męskim zawodem.
Mam koleżankę, która z wyróżnieniem ukończyła polibudę w Gliwicach na mechanice i broniła się z projektowania żurawi, dźwigów. Została na tej uczelni i jest zaledwie doktorem, ale pracuje dla francuskiej firmy w swoim zawodzie, i stać ją na prawie wszystko. Mój kolega z kolei na AGH ukończył budownictwo górnicze (czy jakoś tak) i w Krakowie jest jakąś szychą w urzędzie górniczym/hutniczym i też nie narzeka na brak kasy. Znam kogoś, kto po UJ z wydziału geografii po znajomości załapał stanowisko kierownicze w poważnej firmie chemicznej.
czolo92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: czolo92 »

Taka prawda, że dla chcącego nic trudnego i po wszystkim da się znaleźć dobrze płatną pracę, tylko trzeba mieć trochę samozaparcia oraz szczęścia.
dolcemente
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dolcemente »

Cześć wszystkim:)
Domyślam się, że moje pytanie może wydawać się głupie. Ale serio. Trudno się utrzymać na studiach? Obawiam się o przedmioty ścisłe. Z matematyki jestem dobra, jednak uczyłam się zawsze tylko podstawy i się tego trochę obawiam. A jak patrzyłam na wymaganą liczbę punktów w ubiegłym roku to z podstawową matmą mam szansę się dostać na studia podczas pierwszej rekrutacji.
Pomóżcie mi się zdecydować!
Z góry dziękuję wszystkim!
Faff
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Faff »

dolcemente pisze:Cześć wszystkim:)
Domyślam się, że moje pytanie może wydawać się głupie. Ale serio. Trudno się utrzymać na studiach? Obawiam się o przedmioty ścisłe. Z matematyki jestem dobra, jednak uczyłam się zawsze tylko podstawy i się tego trochę obawiam. A jak patrzyłam na wymaganą liczbę punktów w ubiegłym roku to z podstawową matmą mam szansę się dostać na studia podczas pierwszej rekrutacji.
Pomóżcie mi się zdecydować!
Z góry dziękuję wszystkim!
Na AGH na MiBM są ludzie z podstawą i wiem, z dobrego źródła (kolega na III roku), że Ci z podstawy dobrze sobie radzą, ale musieli na początku ponadganiać trochę i więcej siedzieć z materiałem. Więc składaj a nie martw się!! Weźmiesz się do roboty, posiedzisz trochę i do przodu
dolcemente
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dolcemente »

A jak jest z fizyką ? Da się ją opanować ? Interesuje mnie również czy duży przesiew jest na tym kierunku. Wie ktoś ?
ODPOWIEDZ