Jak powinna wyglądać dobra prezentacja multimedialna na maturę? Wiadomo - mało tekstu, przejrzysta, itd.
Ale jakiego rodzaju materiały można w niej zamieścić, jeśli chodzi o tematy czysto literackie (motywy, obrazy np. śmierci, szlachty, itp. itd.). Czy mogą to być np. cytaty, portrety autorów tekstów? Czy rozsądne będzie np. przygotowanie jej na wzór planu ramowego?
Jako że jestem mało kreatywny zwracam się do Was, w szczególności do osób, które mają już za sobą maturę, z prośbą o podzielenie się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami, pomysłami itp.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Prezentacja multimedialna - matura
- thenighthawk4
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Ja bym nie kombinował i odbębnił co jest do odbębnienia bez żadnych prezentacji multimedialnych i innych udziwnień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Savannah
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Mój polonista odradzał nam prezentacje multimedialne - podobno dużo z nimi problemów.
Wszystko zależy też od tematu.. Ja osobiście mam taki temat, że mogłabym umieścić jakieś zdjęcia przedstawiające Wilno, ale stwierdziłam, że rzeczywiscie to tylko dodatkowy problem. Powiem, co mam powiedzieć i będę miała święty spokój. ;p
Jeśli jednak bedziesz robić taką prezentację, to właśnie trzeba pamiętać, że nie może tam być dużo tekstu. Można umieścić jakieś obrazy, zdjęcia dzieł sztuki. Może być fragment filmu, jeśli mówisz o jakimś w prezentacji, tylko musi to być związane z tematem.
Wszystko zależy też od tematu.. Ja osobiście mam taki temat, że mogłabym umieścić jakieś zdjęcia przedstawiające Wilno, ale stwierdziłam, że rzeczywiscie to tylko dodatkowy problem. Powiem, co mam powiedzieć i będę miała święty spokój. ;p
Jeśli jednak bedziesz robić taką prezentację, to właśnie trzeba pamiętać, że nie może tam być dużo tekstu. Można umieścić jakieś obrazy, zdjęcia dzieł sztuki. Może być fragment filmu, jeśli mówisz o jakimś w prezentacji, tylko musi to być związane z tematem.
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
2 lata temu wybrałem temat językowy: "Specyfika języka Internetu na wybranych przykładach".
Temat dość łatwy i przyjemny, a zwłaszcza nie był przynajmniej wtedy (nie wiem jak teraz) oklepany. Wydaje mi się, że byłem jedynym maturzystą z tym tematem w szkole, co zapewne pomogło uzyskać stówkę. Dołożyłem do tego prezentację multimedialną i nie było żadnych problemów.
PS. Generalnie polecam wszystkim, którzy nie czytają lektur tematy językowe. Z tego co pamiętam, to w mojej klasie wszyscy, co wzięli językowe nie mieli poniżej 70, za wyjątkiem gościa, co wziął temat o hip-hopie i zdał "na Jana" - na 6 punktów.
Zaś Ci, co wzięli z literatury, to byli mocno maglowani.
Temat dość łatwy i przyjemny, a zwłaszcza nie był przynajmniej wtedy (nie wiem jak teraz) oklepany. Wydaje mi się, że byłem jedynym maturzystą z tym tematem w szkole, co zapewne pomogło uzyskać stówkę. Dołożyłem do tego prezentację multimedialną i nie było żadnych problemów.
PS. Generalnie polecam wszystkim, którzy nie czytają lektur tematy językowe. Z tego co pamiętam, to w mojej klasie wszyscy, co wzięli językowe nie mieli poniżej 70, za wyjątkiem gościa, co wziął temat o hip-hopie i zdał "na Jana" - na 6 punktów.
Zaś Ci, co wzięli z literatury, to byli mocno maglowani.