Samochód wjeżdżając na wznoszący się odcinek drogi miał prędkość początkową wynoszącą \(\displaystyle{ V_0= 10\ \frac{\text m}{\text s}}\) . W tym momencie przestał działać silnik samochodu. Znaleźć drogę, jaką przebył samochód do chwili zatrzymania się, oraz czas trwania ruchu jednostajnie opóźnionego, jeżeli efektywny współczynnik tarcia \(\displaystyle{ f= 0,5}\), a kąt nachylenia drogi \(\displaystyle{ \alpha = 10^\circ}\).
\(\displaystyle{ S= \frac{V_0t}{2}}\) możecie mnie nakierować trochę ?
Samochód na równi z prędkością początkową
-
przemstein
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, o 20:23 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
Karka
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Ja bym najpierw obliczyła czas.
\(\displaystyle{ a=\frac{F_{w}}{m}}\) oraz \(\displaystyle{ a= \frac{\Delta V}{\Delta t}}\). To przyrównaj i przekształć tak, aby mieć wyrażenie na \(\displaystyle{ \Delta t}\). Masy nie mamy ale sie chyba skróci. Siłę wypadkową wiesz jak policzyć? Można też spróbować z zasady zachowania energii, myśle ze będzie łatwiej.
\(\displaystyle{ a=\frac{F_{w}}{m}}\) oraz \(\displaystyle{ a= \frac{\Delta V}{\Delta t}}\). To przyrównaj i przekształć tak, aby mieć wyrażenie na \(\displaystyle{ \Delta t}\). Masy nie mamy ale sie chyba skróci. Siłę wypadkową wiesz jak policzyć? Można też spróbować z zasady zachowania energii, myśle ze będzie łatwiej.
-
przemstein
- Użytkownik

-
przemstein
- Użytkownik

no tak, ja wiem tylko latex u mnie lezy. Ok dziekuje rozwiazalem zadanie