Witam wszystkich. Mam problem z całkami zapisanymi pod pierwiastkiem, nie wiem jak rozłożyć np. takie całki:
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1- sin^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1+4x ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1+ sh^{2}x }}\)
Był bym bardzo wdzięczny jeśli ktos wytłumaczył by mi na tych 3 przykładach jak wyciągnąć całkę z wyrażenia zapisanego pod pierwiastkiem. Naprawdę mam z tym duży problem,a w podręcznikach które posiadam nie znalazłem przykładu który był by rozpisany aż tak szczegółowo
Całka wyrażenia zapisanego pod pierwiastkiem
-
Inspector
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, o 18:37 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Pytasz o pochodnie, a zapisałeś to tak jakby chodziło o całki.
Przechodząc do pytania. Pochodną złożenia \(\displaystyle{ g \circ f}\) jest \(\displaystyle{ g'(f(x)) f'(x)}\).
Przedstawię na pierwszym przykładzie:
\(\displaystyle{ (\sqrt{1 - sin^{2}x})' = \frac{1}{2\sqrt{1 - sin^{2}x}} (1 - sin^{2}x)' = \frac{1}{2\sqrt{1 - sin^{2}x}} (0 - 2sinx (sinx)') = - \frac{sinx cosx}{\sqrt{1 - sin^{2}x}} = - \frac{sin2x}{2 \sqrt{1 - sin^{2}x}}}\)
Przechodząc do pytania. Pochodną złożenia \(\displaystyle{ g \circ f}\) jest \(\displaystyle{ g'(f(x)) f'(x)}\).
Przedstawię na pierwszym przykładzie:
\(\displaystyle{ (\sqrt{1 - sin^{2}x})' = \frac{1}{2\sqrt{1 - sin^{2}x}} (1 - sin^{2}x)' = \frac{1}{2\sqrt{1 - sin^{2}x}} (0 - 2sinx (sinx)') = - \frac{sinx cosx}{\sqrt{1 - sin^{2}x}} = - \frac{sin2x}{2 \sqrt{1 - sin^{2}x}}}\)
-
Inspector
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Pytasz o pochodnie, a zapisałeś to tak jakby chodziło o całki.
Sory za pomyłkę chodzilo mi o całki
Sory za pomyłkę chodzilo mi o całki
- alfgordon
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
2) metoda współczynników nieoznaczonych
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1+4x ^{2} }dx =\int \frac{1+4x^2 }{\sqrt{1+4x^2}} dx= (ax+b)\sqrt{1+4x^2} +K \int \frac{dx}{\sqrt{1+4x^2}}}\)
różniczkujesz stronami, mnożysz przez pierwiastek i wyliczasz \(\displaystyle{ a,b,K}\)
potem tą całkę (\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{1+4x^2}}}\)) liczysz za pomocą pierwszego podstawienie Eulera
\(\displaystyle{ \int \sqrt{1+4x ^{2} }dx =\int \frac{1+4x^2 }{\sqrt{1+4x^2}} dx= (ax+b)\sqrt{1+4x^2} +K \int \frac{dx}{\sqrt{1+4x^2}}}\)
różniczkujesz stronami, mnożysz przez pierwiastek i wyliczasz \(\displaystyle{ a,b,K}\)
potem tą całkę (\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{\sqrt{1+4x^2}}}\)) liczysz za pomocą pierwszego podstawienie Eulera