Kangur Matematyczny 2011

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
hejka4
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Kangur Matematyczny 2011

Post autor: hejka4 »

Widzieliście, są już podane jakie odpowiedzi powinny być
Aerosmith

Kangur Matematyczny 2011

Post autor: Aerosmith »

Za błędne odpowiedzi są ujemne punkty? Np zadanie za 3 pkt zrobione źle, to -3 pkt?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Kangur Matematyczny 2011

Post autor: Errichto »

Odejmują Ci 25% punktów które można dostać za to zadanie.
Np.
max - 150
jedno puste za 3 pkt., reszta dobrze - 147
jedno źle za 3, reszta dobrze - 146,25
Aerosmith

Kangur Matematyczny 2011

Skąd 150? \(\displaystyle{ 3 \cdot 10 + 4 \cdot 10 + 5 \cdot 10 = 120}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Na starcie dostajesz 30.
Dzięki temu, gdy wszystkie odpowiedzi zaznaczysz źle masz 0 a nie -30pkt.
Aerosmith

Kangur Matematyczny 2011

O to mam o 30 punktów więcej.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Moje gratulacje
A ile punktów, licząc te dodatkowe 30?

Ja 137,5 pkt.
Aerosmith

Kangur Matematyczny 2011

Ja jestem niższa liga. Kangury mi nie podchodzą. (Nie będę się kompromitował. )
Pental
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Post autor: Pental »

Cześć .

Ja pisałem K2. Także mi wychodzi 137,5pkt . Byłoby 143,75, ale głupi błąd zrobiłem. Już pomijając ew. błędy przy nanoszeniu na kartę, a wszystko jest możliwe .
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Nie ma to jak "głupi błąd zrobiłem". Gdyby nie "głupie błędy" to 143,75 byłoby dobrym wynikiem, ale nie świetnym. Jest masa ludzi, co robi jedynie "głupie błędy". Gdyby nie "głupie błędy" to od dobrych paru lat same 150 bym miał (no chyba że w młodszych kategoriach jest 120 do zdobycia, to też bym nie narzekał).

No ale cóż, Pental, gratulacje w każdym razie.
Pental
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Cóż, chyba się nie zrozumieliśmy . Każdy błąd z założenia jest głupi, ale niektóre swoją głupotą aż rażą. Przykładem tego jest zadanie, które zrobiłoby dobrze co najmniej 90% polskich gimnazjalistów w czasie mniejszym niż minutę . Jak widać, zrobiłem dwa zadania źle. I drugie zadanie też wyjątkowo trudne nie było, ale nie mam do siebie żalu, bo i tak bym nie zdążył. Czasu mi na styk starczyło.

Zadania na których poległem to zadania za 5 punktów, przy czym jedno z nich, oczywiście te, w którym się pomyliłem, powinno być moim zdaniem za 3 punkty, no ale trudno .
to 143,75 byłoby dobrym wynikiem, ale nie świetnym.
No drogą dedukcji wnioskuję, że dla ciebie świetnym wynikiem może być tylko i wyłącznie maksymalna liczba punktów. Dyskusyjne .
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Nie dawaj cytatów wyrwanych z kontekstu*
Gdyby nie "głupie błędy" to 143,75 byłoby dobrym wynikiem, ale nie świetnym.
Sam pomyśl, bez głupich błędów zostałyby tylko błędy z braku wiedzy, w zadaniach trudnych, w każdym razie niemało osób by miało 150 - też byś miał, czyż nie?

* analogicznie, cytując Cb:
świetnym wynikiem może być tylko i wyłącznie maksymalna liczba punktów.
Może trochę off-top, ale jeśli chodzi o głupie błędy - oto link do zadań z lwiątka:
... ction=look
Konkurs zupełnie jak Kangur tyle że z fizy. Warto zrobić 1. zadanie, z fizyką ma niewiele wspólnego. Łatwe? To jest zadanie, gdzie pewnie z 80% osób będzie miało głupi błąd. A przecież zadanie banalne i do zrobienia w parę sekund.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Kangur Matematyczny 2011

Post autor: Mruczek »

J2, 128,75 p.
Jak zwykle marnie.
Pental
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Nie dawaj cytatów wyrwanych z kontekstu*
Nie zostało wyrwane z kontekstu, co sam tą gwiazdką udowodniłeś . Sens zdania pozostał jeden i ten sam, gdybym chciał się bawić w debila, to bym nie zacytował tego "to". Litości, mogłeś na to wpaść...

Patrząc na całość czy nie, wciąż wniosek jeden - dla ciebie dobrym wynikiem jest tylko 150 punktów. A ja się z tym nie zgadzam i tyle.
Sam pomyśl, bez głupich błędów zostałyby tylko błędy z braku wiedzy, w zadaniach trudnych, w każdym razie niemało osób by miało 150 - też byś miał, czyż nie?
Nie miałbym. Czytasz to, co chcesz przeczytać, w ogóle nie zastanawiasz się nad intencjami nadawcy . Miałbym wtedy te 6,25pkt więcej, które straciłem na "głupim błędzie". Pozostałe 6,25pkt wynikało tylko i wyłącznie z przyjęcia nie do końca korzystnej strategii, czego efektem był brak czasu. I brak czasu w żadnym wypadku nie jest ani brakiem wiedzy, ani "głupim błędem".
Może trochę off-top, ale jeśli chodzi o głupie błędy - oto link do zadań z lwiątka:
... ction=look
Konkurs zupełnie jak Kangur tyle że z fizy. Warto zrobić 1. zadanie, z fizyką ma niewiele wspólnego. Łatwe? To jest zadanie, gdzie pewnie z 80% osób będzie miało głupi błąd. A przecież zadanie banalne i do zrobienia w parę sekund.
Wtedy to nie jest "głupi błąd", bo zadanie z założenia jest podchwytliwe. Tamto nie było. Odczuwasz już analogię ? Nad odpowiedzią myślałem kilka minut, czyli o wiele za dużo, niż się powinno, żeby nie było nieporozumienia. Bardzo sprytne zadanie. Nie będę ukrywać, wynikać to może z tego, że jest piątek, a ja miałem i mam sporo kucia do klasówek przed sobą. Mój umysł nie pracuje już na najwyższych obrotach .
stasiomaczka
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2011

Post autor: stasiomaczka »

Są już przedziały punktowe a w STATYSTYKI na dole strony lista najlepszych w Polsce
ODPOWIEDZ