Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x,y,z) := \frac{x+y}{z+1}}\) na \(\displaystyle{ U := {\sqrt{z} + \sqrt[4]{x^2 + y^2} \le 0 }}\). Znaleźć najmniejszą i największą wartość funkcji f na zbiorze U.
Jest to jedno z zadań rozważanych ostatnio na Wydziale Fizyki - szczerze mówiąc, nie ogarniam. Bardzo proszę o szczegółowe rozwiazanie wraz z opisem zastosowanej metody.
Znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji
-
miodzio1988
najpierw zobacz czym tak naprawdę jet ten Twoj zbior ;]
-
Mortimer
- Użytkownik

Oczywiście, zbiór U jest, nie przymierzając, czapką krasnoludka z brzegami - ja jednak proszę o porady przy rozwiązaniu zadania. Jest to dla mnie stosunkowo nowy dział, w którym nie wiem zupełnie czego się chwycić ;P
- Psiaczek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Suma dwóch pierwiastków parzystego stopnia mniejsza równa zero, to punkt (0,0,0) pasuje i chyba nic więcejMortimer pisze:Oczywiście, zbiór U jest, nie przymierzając, czapką krasnoludka z brzegami - ja jednak proszę o porady przy rozwiązaniu zadania. Jest to dla mnie stosunkowo nowy dział, w którym nie wiem zupełnie czego się chwycić ;P
-
miodzio1988
no wlasnie o to mi chodzilo Wiec ten zbior to jeden punkt jest. Co wtedy mozemy powiedziec o ekstremum?
-
Mortimer
- Użytkownik

Tfu! \(\displaystyle{ U := {\sqrt{z} + \sqrt[4]{x^2 + y^2} \le 1}\), mój błąd. Teraz zadanie będzie mniej trywialne
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Na to nie licz.Mortimer pisze:Bardzo proszę o szczegółowe rozwiazanie wraz z opisem zastosowanej metody.
Najpierw znajdź kandydaty na ekstrema wewnątrz obszaru. Ponieważ funkcja jest różniczkowalna, to będą to punkty jednoczesnego zerowania się wszystkich pochodnych cząstkowych.
Potem trzeba jeszcze spojrzeć, co się dzieje na brzegu.
-
Mortimer
- Użytkownik

Okay, zadanie zostalo rozwiazane - przyznaje, ze trickowo, zamiast za pomoca algorytmu (pomocne by tu byly mnozniki Lagrange'a), ale jednak. Na forumowiczow liczylem celem mozliwosci ogarniecia metody przed przyszlotygodniowym kolokwium 
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Ja bym nie robił mnożnikami Lagrange'a, skoro tutaj tak łatwo jest sparametryzować brzeg.