VI OMG

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
maXX

VI OMG

Post autor: maXX »

SaxoN pisze:Poza tym gratuluję wszystkim finalistom i laureatom, współczuję pierwszej piątce - ci ludzie już wiedzą, że sprawiedliwość nie istnieje.
Pierwszej czwórce. Piąty dostał...
Awatar użytkownika
JaQb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

VI OMG

Post autor: JaQb »

OMG. Liczłem na laureata I stopnia, a tu III, normalnie gorzej niż w zeszłym roku. Chyba mi obcięli punkty a zapis, bo poważnych błędów merytorycznych w moich rozwiązaniach nie ma.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 14:54 przez JaQb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

VI OMG

Post autor: smigol »

maXX pisze:
O co chodzi?
maXX

VI OMG

smigol pisze:
maXX pisze:
O co chodzi?
Jakiś <cenzura> (te 3 cechy opisują jedną osobę) sponsorował nagrody i uznał, że po co dać najlepszym, skoro można dać jakimś randomom....
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 16:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zachowaj kulturę.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

VI OMG

Post autor: smigol »

Skoro to był prywatny sponsor to niech sobie daje nawet osobom z końca listy jeśli chce. Organizatorzy szukając sponsorów powinni to chyba wcześniej z nimi ustalić.
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

VI OMG

Post autor: mariolawiki1 »

Największy żart i kuriozum w moim życiu - więcej puntów na OM niż na OMG
Ucięli mi plani do 0 za jeden głupi błąd, nie że się skarżę, raczej jestem załamana moją złą kondycją - a kysz, a kysz ode mnie!

Edit, nawe nie błąd, ale brak uzasadnienia, które to uzasadnienie pojawiło się później.
apelajda
Użytkownik
Użytkownik

VI OMG

Post autor: apelajda »

smigol pisze:Skoro to był prywatny sponsor to niech sobie daje nawet osobom z końca listy jeśli chce. Organizatorzy szukając sponsorów powinni to chyba wcześniej z nimi ustalić.
Ci, którzy dostali nagrody, byli laureatami I lub II stopnia, więc to nie były przypadkowe osoby.
Może sponsor losował? Miał prawo dać według swojego pomysłu.
gabrysb1995
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

VI OMG

Post autor: gabrysb1995 »

Wie ktoś jaki był próg na laureata IV stopnia? Bo można już wyniki sprawdzić. Ja mam jedynie 60020, będę się odwoływał. I mam jeszcze jedno pytanie, czy często się zdarza, że przyjmują odwołania z finału, czy to tylko wyjątki?

Z góry dzięki.
laurelandilas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

VI OMG

Post autor: laurelandilas »

11-12 pkt.
maXX

VI OMG

apelajda pisze:
smigol pisze:Skoro to był prywatny sponsor to niech sobie daje nawet osobom z końca listy jeśli chce. Organizatorzy szukając sponsorów powinni to chyba wcześniej z nimi ustalić.
Ci, którzy dostali nagrody, byli laureatami I lub II stopnia, więc to nie były przypadkowe osoby.
Może sponsor losował? Miał prawo dać według swojego pomysłu.
Istotnie, miał prawo. Nie zmienia to jednak faktu, że było to bardzo smutne.
laurelandilas pisze:11-12 pkt.
A Ty ile punktów?
laurelandilas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

VI OMG

Post autor: laurelandilas »

62025
5 punktów zeszło za sam zapis
Kiziula
Użytkownik
Użytkownik

VI OMG

Post autor: Kiziula »

66025. Laureat III stopnia.
W 2 się pomyliłam w ostatnim liczeniu. Moim zdaniem tu chyba powinni mi uciąć jeden punkt, bo wynik zły w końcu wyszedł.
Za to 4 robiłam kongruencją. Trochę chyba zbyt w jednym miejscu kombinowałam, ale doszłam tym rozwiązaniem do końca, uzasadnienie było w miarę (symbolami, ale było), więc się dziwię, czemu tylko 2. O.o
5 robiłam tak jak oni, tylko trochę nie miałam pomysłu na uzasadnienie. Doprowadziłam jednak tak naprawdę tak jak była wzorcówka (tylko ładniej określiłam te dwa punkty P - u mnie to był punkt P i punkt P', będący obrazem punktu P w symetrii względem środka koła (czy tam okręgu)). Gdzieś mi ucięli punkt.
3... wiedziałam jak rozwiązać, nie mogłam dojść do równania porządnego... Zawsze tak mam jak są zadania z kątami... Hm, a nawet nie patrzyłam do wzorcówki jak oni to rozwiązali, ale też na kątach chyba.

Ale i tak się cieszę. W zeszłym roku trochę spaprałam, mogłam trochę pomyśleć dłużej.
W tym roku dobrze poszło.
Ciekawa jestem jak pójdzie za rok.
Mejczus
Użytkownik
Użytkownik

VI OMG

Post autor: Mejczus »

66066
Szczerze liczyłem przed finałem na maksa, nie wyszło , ale źle nie jest Z perspektywy czasu,dużo czasu mi opis kombi zajął, już pomijając fakt, że za bardzo się rozpisałem, patrząc teraz na wzorcówkę, zmęczyło mnie to zadania i nie zrobiłem już geo( cały czas szukałem czegoś z tym kątem dopisanym do okręgu, może gdyby rysunek był wyraźniejszy, to bym zobaczył kto wie.) Źle jednak nie jest, teraz pozostają przygotowania do przyszłorocznego OM
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

VI OMG

Post autor: Swistak »

Kiziula pisze:(tylko ładniej określiłam te dwa punkty P - u mnie to był punkt P i punkt P', będący obrazem punktu P w symetrii względem środka koła (czy tam okręgu)).
Zawsze 1-2 punkty więcej :D
Awatar użytkownika
Big Max
Użytkownik
Użytkownik

VI OMG

Post autor: Big Max »

Kiziula
Nie ucięli Ci za błąd rachunkowy? Bo naszemu koledze za brzydki (ale poprawny!) opis i błąd rachunkowy ścięli do 0 (ma 60666).

My w tym roku zlamiliśmy, tylko finaliści. A przecież rok temu zdążyliśmy nawet zrobić poprawnie wszystkie zadania po 2 razy....

Btw. Ponoć będzie problem z odwołaniami, bo w ty roku przyszło ich naprawdę wiele i KGOMG ma naprawdę grubą robotę z tym wszystkim.
ODPOWIEDZ