Jaka książka o matematyce- gimnazjum

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
pawdralala
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawdralala »

Witam, to mój pierwszy post. Chciałbym dowiedzieć się od was tytułów książek matematycznych dla gimnazjum. Jakie książki polecacie głównie poradniki, podpowiedzi do rozwiązywania zadań. Dla 1,2 gimnazjum. Jacy autorzy itp.
Nie chce testów lecz książki w których jest: teoria, triki na co trzeba zwracać uwagę itp. Chciałbym też żeby książka zawierała wszystkie działy matematyki a nie np. tylko geometrie
Napisane prostym językiem. Książki chcę używać jako pomoc do pisania sprawdzianów z matematyki, przygotowywanie do konkursów, i też ponad zakres nauczania. W mojej klasie jest dosyć niski poziom do przedmiotów ścisłych, w klasie jest 30 osób więc dosyć dużo. Nie ma żadnych kół zainteresowań. , co roku odbywają się tylko 2 konkursy matematyczne: Kangur( nie za bardzo przydatne w życiu codziennym) i Olimpiada ale jestem w 1 klasie więc dosyć trudno coś ugrać z np. 2,3 gimnazjalistami.
Z góry dzięki
P.s Szukałem w Empiku ale nie mogłem znaleźć fajnej książki.
opilo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: opilo »

Pawdralala , sam byłem laureatem konkursu wojewódzkiego(olimpiada) więc mogę ci pomóc. Jeśli chcesz startować w konkursie wojewódzkim to przerób cały zestaw podręczników do gimnazjum twojego wydawnictwa(szczególnie ciekawostki i zadania z gwiazdkami). Proponuję również Vademecum wyd. Greg , tam masz wiedzę na poziom Liceum, ale to sie ci przyda na konkurs, wiele takich rzeczy ułatwia i skraca znacznie czas rozwiązywania zadań. Rób testy konkursowe z poprzednich lat,napisz jakie woj. to ci podam stronę. Porób zadania z Matematyki z wesołym kangurem. Zapoznaj się z literaturą zalecaną przez twoje KO na ten konkurs(poszukam ) Polecam również "Zadania dla olimpijczyków-gimnazjalistów i licealistów" H.Pawłowski. Idę do klasy I LO i ją kupuję, bo chce wziąć udział w OM więc poziom jest wysoki, ale o to chodzi . Jeśli chcesz brać udział w OMG to porób testy z poprzednich lat: tu oprócz liczenia(jak na wojewódzkim) potrzebna jest umiejętność dowodzenia. Jeśli jesteś hardkorem to weź udział w OM (olimpiada dla licealistów) zdarza się że gimnazjaliści są laureatami ale to już geniusze Konkurs wojewódzki odbywa się 3 etapowo (1-szkolny 2-rejonowy 3-wojewódzki) W moim woj. progi dostania się są takie 1)szkolny-4 najlepsze osoby 2)rejonowy-80 najlepszych 3) wojewódzki 80% . OMG i OM nie odbywają się w szkołach tylko I etap korespondencyjnie(list) ,II etap okręgowy III etap centralny. Do OMG i OM polecam cykl nierówności Kourliandtchika,zadania z poprzednich lat,książki na temat teoryczny, książki pawłowskiego
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Funktor »

Ponad to co napisał Opilo ja bym ci polecił zaopatrzyć się w:
podręcznik do matematyki zakres rozszerzony H. Pawłowski wydawnictwo operon. Jeśli jesteś uparty i przeciętnie bystry moim zdaniem możesz olać podręczniki do gim i robić ten do LO i ew. gdy natrafisz na ścianę pojęciową wracać do gim uzupełnić wiedzę i znowu robić z LO. Obecnie w księgarniach jest sporo dobrych książek do konkursów i z zagadnieniami około konkursowymi ( Pawłowski, Bednarek, Kourliandtchik, kilku innych ale nie pamiętam dokładnie) Jest fajny zbiorek, na finał OMG nie wystarczy ale konkurs kuratoryjny powinien nakrywać mianowicie Konkursy matematyczne autorzy : Kochanowski Dworecka, oraz liga zadaniowa ... x=55&ty=80 ewentualnie książka a tym samym tytule tylko starsza wersja i chyba trochę inni autorzy.
ODPOWIEDZ