G M I L 2011
G M I L 2011
myślę że możesz się dostać bo mały próg w tym roku był.
dałby ktoś rozw do zadania 15 ?
dałby ktoś rozw do zadania 15 ?
- Errichto
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
G M I L 2011
Najpierw robisz sobie rzut z góry na 4 okręgi wpisane w okrąg-pudełko.
Promień pudełka (czerwony) \(\displaystyle{ R=r+r \sqrt{2}}\) (niebieski to promień kul - r).
Wyznaczamy z tego r i bierzemy rzut z boku:
Duży prostokąt ma wymiary 2r (wysokość) na 2R (długość czy tam szerokość).
Jeśli oznaczymy promień najmniejszej kuli przez d (zielony) to żółty odc. to r-d, szary to R-r.
Teraz z tw. pitagorasa (przeciwprostokątna to r+d) i wychodzi wynik.
-
terminator
- Użytkownik

G M I L 2011
Errichto, serio mowisz? A znasz moze progi z poprzednich lat przy kwalifikacji do finalu?
- PeterWeter
- Użytkownik

- Errichto
- Użytkownik

G M I L 2011
Może i z myśleniem u mnie ciężko, ale nie zrozumiałem tego "serio mówisz" - do czego się to odnosi? Jeśli do rozwiązania 15. to tak, serio mówię. I wychodzi 4.14.terminator pisze:Errichto, serio mowisz? A znasz moze progi z poprzednich lat przy kwalifikacji do finalu?
Co do progów to zapewne będzie 14/16 próg. Wolałem stare II etapy czyli jednak robienie nie w domu tylko w którymś z miast - wtedy można głupie błędy porobić, a i tak przejść - ogólne wyniki zawodów w domu są "o dziwo" wyższe niż tych z kontrolowaną samodzielnością.
-
terminator
- Użytkownik

G M I L 2011
Sorry, porypaly mi sie nicki, pytanie kierowalem do JakuPa odnosnie malego progu w tej edycji. Ale twoja informacja o awansie do finalu od 14 pkt rowniez interesujaca, to moze jeszcze jakies szanse mam, a wiesz moze ile osob przechodzi do Wroclawia? Czy to moze jakis procent od liczby polfinalistow? Na jakiej podstawie prog ustalaja ?:)
*A co to zadania, to oczywiscie rozwiazanie masz dobre, sam robilem w ten sposob, z czym, jak juz pisalem wczesniej, zrobilem prosty blad rachunkowy, a wlasciwie przy obliczeniach "zjaldem" jedno wyrazenie, przez co otrzymalem inny wynik.
*A co to zadania, to oczywiscie rozwiazanie masz dobre, sam robilem w ten sposob, z czym, jak juz pisalem wczesniej, zrobilem prosty blad rachunkowy, a wlasciwie przy obliczeniach "zjaldem" jedno wyrazenie, przez co otrzymalem inny wynik.
- Errichto
- Użytkownik

G M I L 2011
Cytując regulamin GMiL:
I do półfinału przepuścili wszystkich, którzy mieli co najmniej tyle zadań, co wyżej, minus jedno - dla każdej kategorii takie złagodzenie.
Co do kat. L1, to do finału zapewne przejdzie 70-150 osób (raczej ok. 110), w półfinale mamy 170.
Czyli jest źle.Ranking uczestników Mistrzostw będzie ustalany wg następujących zasad: - Do półfinału i dwudniowego finału Jury Mistrzostw kwalifikuje tych zawodników, którzy podadzą prawidłowe i kompletne rozwiązania do:
4 zadań w kategorii CE,
7 zadań w kategorii CM,
10 zadań w kategoriach C1,
13 zadań w kategoriach C2,
15 zadań w kategorii L1,
14 zadań w kategorii GP,
16 zadań w kategoriach L2 i HC.
Czyli jest b. źle.* Jeżeli liczba zawodników zakwalifikowanych do dwudniowego, wrocławskiego finału na powyżej podanych zasadach przekroczy możliwości techniczne Organizatorów, wówczas Jury zastrzega sobie prawo do zaostrzenia powyższych kryteriów.
Jakiś plus.o Jury zastrzega sobie również prawo złagodzenia powyższych kryteriów w przypadku mniejszej niż przewidywana liczby zawodników i w miarę możliwości technicznych Komitetu Organizacyjnego Mistrzostw.
I do półfinału przepuścili wszystkich, którzy mieli co najmniej tyle zadań, co wyżej, minus jedno - dla każdej kategorii takie złagodzenie.
Co do kat. L1, to do finału zapewne przejdzie 70-150 osób (raczej ok. 110), w półfinale mamy 170.
-
terminator
- Użytkownik

G M I L 2011
O to jesli rzeczywiscie ponad 100 osob uzyska kwalifikacje to wydaje mi sie, ze prog bedzie zanizony, GMIL jest na tyle na tyle specyficzne, ze latwe o glupie bledy, ktore mgoa sie zdarzyc kazdemu, myslalem, ze tak ok. 50 osob maksymalnie przechodzi dalej, stad nawet nadziei nie mialem, a tak to pozostaje czekac, chociaz znajac moje szczescie, pewnie wlasnie tego jednego, tak gulpio straconego punkty mi zabraknie, szanse na awans swoj, z 14 pkt, oceniam na 25 %
G M I L 2011
w tamtym roku jak w 1 klasie lo byłem to w półfinale z300 osób było w mojej kat z tego co pamiętam, a do finału 140 os się zakwalifikowało.
myśle, że z 14 pkt Cie przepuszczą...
a raczej nas ;D ja 6 i 15 źle zrobiłem
myśle, że z 14 pkt Cie przepuszczą...
a raczej nas ;D ja 6 i 15 źle zrobiłem
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
G M I L 2011
Nie rozumiem????pawelsuz pisze:Są odpowiedzi:) Dobra wiadomość - w 15 uznają promień:)
Przecież na tym właśnie polega GMiL ... Nie żeby robić zadania, ale żeby nie mylić promienia ze średnicą, obwodu z bokiem, nie zaliczać 0 do liczb dodatnich itp. itd. ...
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy