Witam
Dodam że zadanie jest podstawowe bo dopiero zaczynam mechanike, ale mam wątpliwości.
Mam problem z obciążeniem równomiernym "Występuje gdy na jednostkę długości pręta przypada stała wartość obciążenia.Jego miarą jest intensywność q"
Mam problem z zadaniem ponieważ występuje obciążenie trójkątne parciem wody. Jak wyliczyc q(wysokość razy wartość obciążenia)?Proszę o podanie metody obliczenia
Obciążenie trójkątne parciem wody.
- steal
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
\(\displaystyle{ q}\) nazywamy wydatkiem siły. Jego jednostką jest niuton na metr. Dla przedstawionego problemu wydatek opisuje poniższa funkcja:
\(\displaystyle{ q(h)=\frac{q_o}{H}\cdot h}\)
gdzie \(\displaystyle{ q_o}\) - wartość wydatku na głębokości \(\displaystyle{ H}\) a \(\displaystyle{ h}\) to głębokość
\(\displaystyle{ q(h)=\frac{q_o}{H}\cdot h}\)
gdzie \(\displaystyle{ q_o}\) - wartość wydatku na głębokości \(\displaystyle{ H}\) a \(\displaystyle{ h}\) to głębokość
-
breakout
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kod: Zaznacz cały
http://riad.usk.pk.edu.pl/~mgrode/dydaktyka/MT_2010/redukcja_plaski.pdf- steal
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Wygląda to na siłę objętościową, tzn. mówi jaka jest siła ciężkości jednego metra sześciennego wody, stąd też:
\(\displaystyle{ \rho_{wody}\cdot g = 1000\cdot 10 \frac{N}{m^3}= 10 \frac{kN}{m^3}}\)
Natomiast \(\displaystyle{ q_4}\) to wydatek siły parcia wody na wał ziemny na jeden metr głębokości.
Szczerze, to uważam to za niepotrzebne udziwnienie obliczeń, ale w końcu "prowadzący ma zawsze rację"
\(\displaystyle{ \rho_{wody}\cdot g = 1000\cdot 10 \frac{N}{m^3}= 10 \frac{kN}{m^3}}\)
Natomiast \(\displaystyle{ q_4}\) to wydatek siły parcia wody na wał ziemny na jeden metr głębokości.
Szczerze, to uważam to za niepotrzebne udziwnienie obliczeń, ale w końcu "prowadzący ma zawsze rację"