Kangur 2011 - Junior

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Toniro
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2011 - Junior

Post autor: Toniro »

Jakie wam powychodziły odpowiedzi? Najbardziej interesują odpowiedzi do 21, 22, 23 i 30
matematyka_lublin
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2011 - Junior

Post autor: matematyka_lublin »

A co trudnego było w 21?

x - krawędź mniejszego sześcianu

x+1 - krawędź większego

\(\displaystyle{ (x+1)^{3}-x ^{3}=217}\)

Wzory skróconego mnożenia i otrzymujemy wynik \(\displaystyle{ x=8}\). Drugie rozwiązanie czyli \(\displaystyle{ (-9)}\) oczywiście nie spełnia warunków zadania.

Zatem \(\displaystyle{ V_{1} =512, V _{2}=729.}\)

Czyli odpowiedź E.

Zadanie 22 zrobiłem tak:

Poprowadziłem odcinki SA i SB. Potem poprowadziłem wysokość z wierzchołka S na podstawę AB. Trójkąt ABS jest równoramienny, więc z Pitagorasa obliczmy jego wysokość \(\displaystyle{ ( \frac{ \sqrt{2} }{2}r)}\). Ta wysokość jest jednocześnie promieniem małego koła. Więc pole małego koła wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}r ^{2} \pi}\).

Zauważamy, że trójkąt ABS jest prostokątny, więc pole wycinka ABS wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \pi r ^{2} }{4}}\).

Więc pole odcinka AB wynosi tyle co pole wycinka minus pole trójkąta ABS, czyli \(\displaystyle{ \frac{ \pi r ^{2} }{4} - \frac{1}{2} r ^{2}}\).

Pole zamalowanego obszaru liczymy odejmując od połowy pola małego koła pole odcinka \(\displaystyle{ \frac{1}{4}r ^{2} \pi - \frac{1}{4}r ^{2} \pi + \frac{1}{2}r ^{2} =\frac{1}{2}r ^{2}}\)

Zatem odpowiedź C.
Paullaaa
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2011 - Junior

Post autor: Paullaaa »

Hejka !
Czy macie może poprawne odpowiedzi do Juniora ?
Jeżeli nawet nie macie to podajcie jakie wy zaznaczyliście ;p
z góry dzięki
ODPOWIEDZ