"Supertrudne" i ciekawe zadania tekstowe

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
rapsor
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rapsor »

Zadania pochodzą z dzisiejszej klasówki z "Równań liniowych i kwadratowych - zadania z treścią". Są to tylko 5 ciekawsze zadania, które wybrałem i jestem ciekaw ich poprawnego rozwiązania a przede wszystkim zapisu(szczególnie w zad.1 )

Zad.1
Dziadek i babcia mają razem 140 lat. Dziadek ma obecnie dwa razy tyle lat, ile babcia miała wtedy, gdy dziadek miał tyle, ile babcia ma teraz.
Ile lat ma dziadek a ile babcia?

Zad.2
Turysta przeszedł 105 km. Gdyby na pokonanie tej trasy przeznaczył o dwa dni więcej, to każdego dnia mógłby pokonywać o 6 km mniej.
Ile kilometrów dziennie przechodził turysta?

Zad.3
Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 10. Jeżeli przestawimy w danej liczbie cyfry i pomnożymy tak otrzymaną liczbę przez daną liczbę, to otrzymamy 2296.
Co to za liczba?

Zad.4
Do magazynu dostarczono tyle worków cukru, jaką ma masę cukier w każdym worku. Po sprzedaniu 50 worków okazało się, że pozostała część o masie 975kg. Ile kilogramów cukru dostarczono do magazynu?

Zad.5
Liczba mieszkańców miasta liczącego 50 tys. osób wzrastała w ciągu dwóch kolejnych lat o ten sam procent. Po tych dwóch latach w mieście mieszkało 53 045 osób. O Ile procent wzrastała rocznie liczba mieszkańców?

Ad.zad.5 było w mojej grupie i je zrobiłem, jednak wykorzystując własności ciągu geometrycznego, a nie jak się rozwiązuje zadania temu podobne.
Z tego powodu, że mi po prostu nie wychodziło

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: macpra »

Zad. 1 83069.htm
Zad. 2 229544.htm
ODPOWIEDZ