Prąd indukcyjny

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
chincor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Prąd indukcyjny

Post autor: chincor »

Witam. Mam problem z zadaniami rysunkowymi. Nie były wytłumaczone nigdy na lekcji i nie wiem jak się za nie zabrać.

1. Dwie ramki A(pionowa) i B (pozioma) wirują w polu magnetycznym, w której z nich popłynie prąd indukcyjny i dlaczego.

Zero pomysłu na rozwiązanie.

2. Wymień czynności jakie należałoby wykonać by w sytuacji przedstawionej na rysunku w pierścieniu popłynął prąd indukcyjny.

Tutaj wydaje mi się że wystarczy opisać 4 metody wzbudzania prądu indukcyjnego(kolega mi tak tłumaczył). Ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co jest na rysunku oprócz zwojnicy.

Z góry dzięki za pomoc
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Prąd indukcyjny

Post autor: Crizz »

Indukcja zachodzi w ramce, gdy strumień pola magnetycznego, który obejmuje ramka, zmienia się w czasie.

Strumień pola magnetycznego przy stałym kształcie (polu) ramki i przy stałej wartości indukcji magnetycznej (magnesu się nie da wyregulować ) dany jest wzorem \(\displaystyle{ \phi=BS\cos\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem między wektorem indukcji a wektorem prostopadłym do płaszczyzny ramki.

W którym z tych dwóch przypadków obracania ramki ten kąt się zmienia?

W drugim zadaniu nic nie podpowiem, bo obrazek nie jest zbyt czytelny.
chincor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Prąd indukcyjny

Post autor: chincor »

Też chciałbym to wiedzieć. To są rysunki , które dostałem od nauczycielki
ODPOWIEDZ