symetria wzgledem prostej

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
lilousmile
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: lilousmile »

Witam potrzebuje pomocy zadanie banalne jednak juz pare razy sie przejechałem na banalnych zadaniach skracajac tok myslenia
Znajdz równanie prostej bedacej obrazem równania y=2x-1 w symetri wzgledem prostej o rownaniu y=x+1
odp prosta o rownaniu y= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)x+2
ze znalezieniem nie ma problemu robie rysunek 2 pkt biore przeciecie y i przeciecia prostych i wyznaczam
( jednak nie sadze zeby pani sie spodobało kolejne moje cwaniactwo wiadomo z ekazdy rozumie inaczej polecenie znajdz dlatwego prosz eo pomoc w zapisaniu tego zadania mozliwosciami klasy 1 LO
Anon1m
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Anon1m »

Jeden punktu obrazu tej prostej juz masz. Jest to punkt przeciecia tych prostych. Teraz mozesz znalezc obraz jakiegos drugiego punktu np przeciecia z osia OY. Znajdz odleglosc tego punktu od prostej
\(\displaystyle{ y=x+1}\).
lilousmile
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: lilousmile »

ok dzieki juz zrobiłem trzeba robic na kartce w kratke a nie czystej wiecej widac odległosc pkt 1;1 od prostej y=x+1 wychodzi sqrt2/2 i jak dolozymi jeszcze drugi to mamy przemieszczenie o wektor dla pkt 1;1 o v->[-1;1]
ODPOWIEDZ