Wartość bilansowa

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

Wartość bilansowa

Post autor: refuss »

Witam

Mam tutaj mały galimatias z zadaniem:
Jednostka gospodarcza dysponuje zapasem materiałów o wartości wg cen nabycia 30 000,-. Ustalono że obecna cena sprzedaży tych aktywów wynosi 25 000,- przy czym w związku ze sprzedażą materiałów jednostka musiałaby ponieść koszty w wysokości 1 000,- (sortowanie, pakowanie, załadunek, transport). Decyzją kierownictwa jednostki materiały nie zostaną sprzedane ale wykorzystane w procesie produkcji wyrobów gotowych. Pozostałe koszty produkcji (koszty przetworzenia) szacuje się na 32 000,- a koszty sprzedaży wyrobów 3 000,-. Przewiduje się że jednostka może osiągnąć przychody ze sprzedaży wytworzonych wyrobów w kwocie 80 000,-.
Należy ustalić wartość bilansową materiałów zgodnie z założeniami wynikającymi z MSR2 przedstawiając wszystkie niezbędne obliczenia

Rozw.:
WRN=80000-3000-32000=45000
WRN > wartość materiałów w cenie nabycia
Brak odpisu aktualizacyjnego.

Pytanie moje brzmi: czy to jest dobrze rozwiązane? i która kwota: WRN czy po cenie nabycia wyląduje w bilansie?? bo mam tutaj z tym ten mały problem osobiście uważam że WRN powinien być teraz nową wartością bilansową ale koleżanka z roku temu zaprzecza
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Wartość bilansowa

Post autor: Frey »

W Polsce taki zabieg byłby totalnie niedozwolony, a uwzględniając ostrożność wyceny, materiały powinny być wycenione na 24 000. Tak byłoby w oparciu KSR i UoR.

Jednak MSRy są inne, jednak w kwestii zapasów z tego co pamiętam są stosunkowo podobne do polskich. Zatem również sądzę, że takie ujęcie materiałów byłoby niezgodne z zasadami ostrożnej wyceny nawet w MSRach. (Pamiętać trzeba też, że MSR mają dwie zasady ustalania wartości majątku, jedna z nich to coś w podobie pokazywania "wartości godziwej", jednak moim wszystko z tej kalkulacji nie wynika że materiały są warte 45 000, bo to wartość przychodu ze sprzedaży, bez ujęcia kosztów materiałów, a nie materiału.
ODPOWIEDZ