W naczyniu z wodą umieszczamy zyletke, tak aby plywala po wodzie. Kiedy zblizamy do niej dodatnio naladowana szklana laske, zyletka odplywa.
W takiej sytuacji aluminiowa "lodeczka" przybliza sie do laski.
Dlaczego tak się dzieje?
Z góry dziękuję za pomoc.
Elektrostatyka, doświadczenie
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Gdy przybliżasz dodatnio naładowaną laskę szklaną do żyletki, to na żyletce od strony laski zaczną gromadzić się ujemne ładunki, które będą same się odpychać, jako że żyletka jest ostra, to koncentracja ładunków będzie na tyle duża, że część z nich "ucieknie" i żyletka naładuje się ładunkiem dodatnim, zatem wystąpi odpychanie.
W przypadku aluminiowej łódeczki nie mamy żadnych ostrzy, na których ładunek gromadziłby się jakoś bardzo, zatem przesunięcie ładunku ujemnego w stronę laski spowoduje, że przyciąganie będzie silniejsze niż odpychanie.
W przypadku aluminiowej łódeczki nie mamy żadnych ostrzy, na których ładunek gromadziłby się jakoś bardzo, zatem przesunięcie ładunku ujemnego w stronę laski spowoduje, że przyciąganie będzie silniejsze niż odpychanie.
Przepraszam, że odkopuję tak stary temat, ale mam istotne (i może głupie) pytanie.
Czy wystarczy, że położę na wodzie skrawek folii aluminiowej, czy mam coś z niej uformować? Wystarczy zaokrąglić folię i już? Bo ta łódeczka wprowadziła mnie w zakłopotanie.
Czy wystarczy, że położę na wodzie skrawek folii aluminiowej, czy mam coś z niej uformować? Wystarczy zaokrąglić folię i już? Bo ta łódeczka wprowadziła mnie w zakłopotanie.