Witam. Mam taki problem ze pisze program tylko niewiem jak podejsc z punktu matematycznego. A wiec tresc zadania jest taka ze mam ciag liczb (roznych )
ciag c { 1,2,3,4 }
i potem ciag zapytac n
dla przykladu
1 1
1 2
1 4
i ma wypisac slowo NIE jesli wykorzystujac te dwa boki ( 1 ,1) nie da znalezc sie w ciagu c trzeciego boku tak zeby szlo utworzyc trojkat, lub TAK jesli da sie utworzyc trojkat
i dla powyzszych 3 zapytan odpowiedzi kolejno to
NIE
NIE
TAK
Czytalem ze musi zachodzic nierownosc ze kazdy 1 bok ma byc mniejszy niz suma 2 pozostalych. To dlaczego w 3 przykladzie da sie utworzyc trojkat ?w zależności od tego, czy w danym podciągu istnieje trójka liczb taka, że istnieje trójkąt, którego długościami boków są te liczby.
I gdy wezme najwieksza mozliwa liczbe czyli 3 to 1 + 3 = 4 czyli powinno nie da sie utworzyc trojkata.
Pelna tresc zadanai tu : ... =ONTAK2009
czy mozna zbudowac trojkat
- Le_Quack
- Użytkownik

Mam wrażenie, że liczby mogą się powtarzać, tzn. jak masz "1 4" to możesz użyć też 4 ponownie, wnioskuję to po 1. podciągu gdzie jest "1 1".
Wtedy się zgadza, ponieważ mając "1 4 4" da się zbudować trójkąt.
Wtedy się zgadza, ponieważ mając "1 4 4" da się zbudować trójkąt.
to wtedy przy liczbach 1 i 2 (przyklad 2) to jakbys wybral znowu liczbe 2 to
\(\displaystyle{ 1 + 2 > 2, 2 + 2 > 1, 2 + 1 > 2}\). Czyli tez mozna by zbudowac trojkat, a nie mozna..
\(\displaystyle{ 1 + 2 > 2, 2 + 2 > 1, 2 + 1 > 2}\). Czyli tez mozna by zbudowac trojkat, a nie mozna..
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Można Jeszcze raz sprawdź czym jest nierówność trójkąta.Dexous pisze:to wtedy przy liczbach 1 i 2 (przyklad 2) to jakbys wybral znowu liczbe 2 to
1 + 2 > 2, 2 + 2 > 1, 2 + 1 > 2. Czyli tez mozna by zbudowac trojkat, a nie mozna..
Jedyną kwestią która jest dla mnie niejasna w tym problemie to:
- czy podając dwa boki w zapytaniu można brać długości tylko z danego nam zbioru długości?
Jeśli tak to ZAWSZE można zbudować trójkąt (bo zawsze da się równoramienny). Jeśli wybór dwóch długości w zapytaniu może wykraczać poza podany zbiór wówczas ten program ma sens.
oczywiscie ze mozna brac inne boki np gdy ciag bedzie taki 1,5,8,66,88,101 to moza byc takie zapytania
10001 2
945 324
itp ...
10001 2
945 324
itp ...