czy mozna zbudowac trojkat

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Dexous
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Dexous »

Witam. Mam taki problem ze pisze program tylko niewiem jak podejsc z punktu matematycznego. A wiec tresc zadania jest taka ze mam ciag liczb (roznych )
ciag c { 1,2,3,4 }
i potem ciag zapytac n
dla przykladu
1 1
1 2
1 4
i ma wypisac slowo NIE jesli wykorzystujac te dwa boki ( 1 ,1) nie da znalezc sie w ciagu c trzeciego boku tak zeby szlo utworzyc trojkat, lub TAK jesli da sie utworzyc trojkat
i dla powyzszych 3 zapytan odpowiedzi kolejno to
NIE
NIE
TAK
Czytalem ze musi zachodzic nierownosc ze kazdy 1 bok ma byc mniejszy niz suma 2 pozostalych. To dlaczego w 3 przykladzie da sie utworzyc trojkat ?w zależności od tego, czy w danym podciągu istnieje trójka liczb taka, że istnieje trójkąt, którego długościami boków są te liczby.
I gdy wezme najwieksza mozliwa liczbe czyli 3 to 1 + 3 = 4 czyli powinno nie da sie utworzyc trojkata.
Pelna tresc zadanai tu : ... =ONTAK2009
Awatar użytkownika
Le_Quack
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Le_Quack »

Mam wrażenie, że liczby mogą się powtarzać, tzn. jak masz "1 4" to możesz użyć też 4 ponownie, wnioskuję to po 1. podciągu gdzie jest "1 1".

Wtedy się zgadza, ponieważ mając "1 4 4" da się zbudować trójkąt.
Dexous
Użytkownik
Użytkownik

to wtedy przy liczbach 1 i 2 (przyklad 2) to jakbys wybral znowu liczbe 2 to
\(\displaystyle{ 1 + 2 > 2, 2 + 2 > 1, 2 + 1 > 2}\). Czyli tez mozna by zbudowac trojkat, a nie mozna..
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Inkwizytor »

Dexous pisze:to wtedy przy liczbach 1 i 2 (przyklad 2) to jakbys wybral znowu liczbe 2 to
1 + 2 > 2, 2 + 2 > 1, 2 + 1 > 2. Czyli tez mozna by zbudowac trojkat, a nie mozna..
Można Jeszcze raz sprawdź czym jest nierówność trójkąta.

Jedyną kwestią która jest dla mnie niejasna w tym problemie to:
- czy podając dwa boki w zapytaniu można brać długości tylko z danego nam zbioru długości?

Jeśli tak to ZAWSZE można zbudować trójkąt (bo zawsze da się równoramienny). Jeśli wybór dwóch długości w zapytaniu może wykraczać poza podany zbiór wówczas ten program ma sens.
Dexous
Użytkownik
Użytkownik

oczywiscie ze mozna brac inne boki np gdy ciag bedzie taki 1,5,8,66,88,101 to moza byc takie zapytania
10001 2
945 324
itp ...
ODPOWIEDZ