Centra talentu

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
bartek97
Użytkownik
Użytkownik

Centra talentu

Post autor: bartek97 »

Hej,dzisiaj pisalem test kwalfikacyjny do centra talentów.Chce sparwdzic czy dobrze zrobilem pare zadanek.
1.Stól bilardowy ma wymiary 6m na 3m.Pilka jest ustaiwona na srodku krotszego boku.Zostala odbit 59 razy zawsze pod katem 45 stopni.Jak daleko bedzie pilka od poczatkowego polozenia? (Mi wyszlo 3,5m)

2.Jest pewien romb.Wydluzono jego boki oarz jego wysokosc o 30%.O ile procent zwiekszy sie pole? (Mi wyszlo 69%)

3.Pociag jedzie z predkoscia 72km/h i wjezdza do 4 km tunelu.Od wjazdu "czoła" lokomotywy do wyjazdu ostatniego wagonu minęły 4 minuty.Lokomotywa ma 20m.Ile jest wagonow jesli kazdy wagon jest 3 razy dluzszy niz lokomotywa?Ile czasu maszynista znajdowal sie w tunelu?(wyszlo mi 13 i 3 min 20 sek)

4.Z dowch kranow leci 12 godzin woda by napelnic caly basen.Jesli z pierwszego kranu woda bedzie leciala przez 2 godziny a z drugiego kranu przez 3 godziny woda bedzie zajmoala 20% basenu.Ile czasu trzeba czekac az woda z pierwszego kranu napelni basen a ile z drugiego?(Mi wyszlo 20 godzin i 30 godzin)
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Centra talentu

Post autor: cyberciq »

Wstaw swoje obliczenia do 1 bo mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\). Na inne zadania nie patrzyłem.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ