Matura MAT roz i ANG roz. Gdzie się dostane?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Wooze
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wooze »

Witam, tak jak w temacie. Zdaje na maturze mat i ang rozszerzoną. Przygotowuje się cały czas. Teraz moje pytanie, zawsze chciałem iść na SGH, ale za późno ogarnąłem się z WOSem i niemieckim . Teraz muszę zdecydować czy zdawać ten WOS czy nie (oczywiście rozszerzony). Znacie może jakieś uczelnie gdzie mogę skończyć studia I stopnia, a później przenieść się na SGH na II? Czy jest taka możliwość? Co sądzicie o tym WOSie? Miejsce studiów jedyne które mnie interesuje to Warszawa. Ale myślałem tez nad Krakowem albo Wrocławiem.

Czy jest ktoś kto zdawał tylko te dwa przedmioty i dostał się na jakąś dobrą uczelnie ekonomiczną/bankową a później przeniósł się na SGH?

Pozdrawiam
Bartek.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

Możesz np. wybrać UW na I stopień i potem II zrobić na SGH.
Wooze
Użytkownik
Użytkownik

Na UW trzeba mieć dosłownie 99,9% rozszerzenia z matmy żeby się dostać. Zresztą tam nie chcę iść, bo oni sa bardziej nastawieni na matmę niż na finanse.
mariuszlo2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mariuszlo2 »

na to zeby zdawac wos juz za pozno, do piatku mozna bylo zmieniac deklaracje.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik

Wooze pisze:Na UW trzeba mieć dosłownie 99,9% rozszerzenia z matmy żeby się dostać. Zresztą tam nie chcę iść, bo oni sa bardziej nastawieni na matmę niż na finanse.
Jedna z ostatnich osób na liście na finanse na Wydziale Ekonomi w poprzedniej rekrutacji miała 100% z podstawowej matematyki, 80% z rozszerzonej, 94% z języka podstawowego i chyba 80% z polskiego, więc wcale nie jest to 99,9%, a to była pierwsza tura, ostatecznie próg spadł o kilka punktów procentowych na każdym przedmiocie (tak plus/minus oczywiście, bo każdy przedmiot ma inną wagę).
A finanse to nie matematyka? :>
Wooze
Użytkownik
Użytkownik

xanowron pisze:
Wooze pisze:Na UW trzeba mieć dosłownie 99,9% rozszerzenia z matmy żeby się dostać. Zresztą tam nie chcę iść, bo oni sa bardziej nastawieni na matmę niż na finanse.
Jedna z ostatnich osób na liście na finanse na Wydziale Ekonomi w poprzedniej rekrutacji miała 100% z podstawowej matematyki, 80% z rozszerzonej, 94% z języka podstawowego i chyba 80% z polskiego, więc wcale nie jest to 99,9%, a to była pierwsza tura, ostatecznie próg spadł o kilka punktów procentowych na każdym przedmiocie (tak plus/minus oczywiście, bo każdy przedmiot ma inną wagę).
A finanse to nie matematyka? :>
No właśnie, a ja sobie mogę pomarzyć o 80% z rozszerzonej i 100% z rozszerzonej ^^

Na UW, nie serwują wiedzy o biznesie itp. Sama matma. A ja potrzebuje czegoś o runku, biznesie, biznes planach itp
xanowron
Użytkownik
Użytkownik

Wooze pisze:
xanowron pisze:
No właśnie, a ja sobie mogę pomarzyć o 80% z rozszerzonej i 100% z rozszerzonej ^^

Na UW, nie serwują wiedzy o biznesie itp. Sama matma. A ja potrzebuje czegoś o runku, biznesie, biznes planach itp
BTW ta sama osoba o której piszę nie dostała się na SGH.
Wooze
Użytkownik
Użytkownik

A co ta osoba zdawała?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik

To co napisałem wyżej plus geografia na 68% i angielski na ~65% (oba przedmioty na rozszerzeniu).
endrioo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: endrioo »

Idź na prywatną uczelnię. Poziom w większości jest ten sam, co prawda płacisz, ale ludzkie podejście pań z dziekanatu, wykładowców i innych pracowników rekompensuje wszystko. II Stopień zawsze możesz zrobić np. w SGH właśnie.
A propos matury - z jakich materiałów przygotowujecie się do egzaminu? Ja dzisiaj zamówiłem książki PWN-u () poza tym chodzę na korki i powtarzam ze znajomymi to, czego powinniśmy nauczyć się w ciągu 3 lat.
ODPOWIEDZ