Witam bardzo serdecznie . Pisze z goraca prosba o rozwiazanie jednej granicy. Wiem , ze wyglada to jak chamska prosba o odwalenie czarnej roboty ale w istocie tak nie jest. Siedze nad tym juz z 2h i naprawde nie mam pomyslu, wiem ze nie jest to jakis porazajcy czas ale patrzac na to ze na jutro mam mnostwo pracy naprawde nie mam czasu dluzej nad tym myslec, chociaz bardzo bym chcial(jak wiemy nic tak nie uczy jak w koncu wymyslenie samemu jednego przykladu a nie przepisanie 1000)
zad 3
Policzenie granicy z PK 2009 budownictwo
-
SzopTuptus
- Użytkownik

Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 18:23 przez SzopTuptus, łącznie zmieniany 2 razy.
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Nie powinno być \(\displaystyle{ \pi/2}\)? Dla \(\displaystyle{ \pi/4}\) to jest oczywiste, że granicą jest 1. Przynajmniej dla mnie. W okolicy \(\displaystyle{ \pi/4}\) funkcja jest ograniczona i prosty fakcik: \(\displaystyle{ \lim _{x\to 0}a^{1/x}=1}\)
-
SzopTuptus
- Użytkownik

- alfgordon
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
skorzystaj z tego, że:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} a^b = \lim_{x \to \infty} e^{b \cdot \ln a} = e^{ \lim_{x \to \infty} b \cdot \ln a}}\)
a potem już de l'hospital...
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} a^b = \lim_{x \to \infty} e^{b \cdot \ln a} = e^{ \lim_{x \to \infty} b \cdot \ln a}}\)
a potem już de l'hospital...
-
SzopTuptus
- Użytkownik

BARDZO Cie prosze , czy moglbys to rozpiasc do tego momentu? Przynajmniej do zastosowania wlasnie tej reguly?
- alfgordon
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
to już napiszę samą granicę którą masz wyliczyć:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac{\pi}{4} } \frac{1}{x- \frac{\pi}{4} } \ln (\tg x) = [\infty \cdot 0]}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac{\pi}{4} } \frac{\ln (\tg x)}{x- \frac{\pi}{4} } = \frac{0}{0}}\)
oczywiście to wszystko jest wykładnikiem liczby \(\displaystyle{ e}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac{\pi}{4} } \frac{1}{x- \frac{\pi}{4} } \ln (\tg x) = [\infty \cdot 0]}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac{\pi}{4} } \frac{\ln (\tg x)}{x- \frac{\pi}{4} } = \frac{0}{0}}\)
oczywiście to wszystko jest wykładnikiem liczby \(\displaystyle{ e}\)