Sprawdź czy relacja jest funkcją

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: plancys »

a) \(\displaystyle{ R \subseteq \mathbb{N} \times \mathbb{Z} , xRy \Leftrightarrow x^{3} =y^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ R \subseteq \mathcal{P}( \mathbb{N} ) \times \mathcal{P}( \mathbb{N} ), ARB \Leftrightarrow A \cup B = \mathbb{N}}\)
Bardzo bym prosił o przykładowe rozwiązanie, ponieważ za 2 dni mam egzamin, a to jedno z jego podstawowych zagadnień.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Wiesz, kiedy relacja jest funkcją?

JK
plancys
Użytkownik
Użytkownik

Wiem. Znam te dwa magiczne warunki. Wiem też, że te dwie relacje nie są funkcjami. Problem w tym, że zapis u mnie kuleję i miałbym spokojną głowę jeśli ktoś pokazałby mi sposób dobrego, formalnego zapisu.

podpunkt a) zrobiłbym następująco:
\(\displaystyle{ (x, y_{1}) \in R \wedge (x, y_{2}) \in R \Rightarrow y_{1} ^{2} = y_{2} ^{2}
\Leftrightarrow (y_{1}+y_{2})(y_{1}-y_{2}) = 0
\Leftrightarrow y_{1} = y_{2} \vee y_{1} = - y_{2}}\)
a ten drugi warunek nie spełnia warunku funkcji więc ta relacja nie jest funkcją. Dobrze?

Na podpunkt b) nie mam pomysłu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Niezbyt. Jeżeli relacja nie jest funkcją, to trzeba podać kontrprzykład, czyli dwie pary o tym samym poprzedniku i różnych następnikach, np. w a):

Relacja \(\displaystyle{ R}\) nie jest funkcją, bo \(\displaystyle{ (1,1)\in R}\) i \(\displaystyle{ (1,-1)\in R}\), zatem warunek jednoznaczności nie jest spełniony.

W b) tak samo.

JK
plancys
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze:Niezbyt. Jeżeli relacja nie jest funkcją, to trzeba podać kontrprzykład, czyli dwie pary o tym samym poprzedniku i różnych następnikach....
To w jaki sposób udowodnić, jeżeli relacja jest funkcją?
np. dla relacji \(\displaystyle{ R \subseteq \mathbb{N} \times \mathbb{Z} , xRy \Leftrightarrow x^{2} =y^{3}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

plancys pisze:To w jaki sposób udowodnić, jeżeli relacja jest funkcją?
np. dla relacji \(\displaystyle{ R \subseteq \mathbb{N} \times \mathbb{Z} , xRy \Leftrightarrow x^{2} =y^{3}}\)
Z definicji - wtedy masz do czynienia z twierdzeniem ogólnym, czyli ustalasz dwie dowolne pary (o tym samym poprzedniku) \(\displaystyle{ (x,y_1),(x,y_2)\in R}\) i pokazujesz, że wtedy \(\displaystyle{ y_1=y_2}\). Np. w tym przypadku masz, że \(\displaystyle{ y_1^3=x^2=y_2^3}\), zatem \(\displaystyle{ y_1^3=y_2^3}\), zatem \(\displaystyle{ y_1=y_2}\) (bo możesz obustronnie wyciągnąć pierwiastek 3. stopnia).

JK
ODPOWIEDZ