VI OMG
-
ggimnazjalistaa
- Użytkownik

-
ElEski
- Użytkownik

VI OMG
Ja przeszedłem na luzie, na szczęście
Wiem, że mój kolega miał 12 pkt i przeszedł, więc przypuszczam, że taki był próg . ( koło tego )
Co do zadania 5...
Otóż. Okazuje się ,że można wcisnąć 10 kulek
Bierzemy wierzchołki czworościanu i środki krawędzi.
Bierzemy któryś z nich, jako środek jednokładności i przekształcamy dużą kulkę w skali 1/2.
Tak samo robimy z innymi punktami i powstaje nam 10 kulek.
Co ciekawe, promień 1/2 nie jest najmniejszym promieniem, jakie w taki sposób włożone kulki mogą mieć..
Wiem, że mój kolega miał 12 pkt i przeszedł, więc przypuszczam, że taki był próg . ( koło tego )
Co do zadania 5...
Bierzemy któryś z nich, jako środek jednokładności i przekształcamy dużą kulkę w skali 1/2.
Co ciekawe, promień 1/2 nie jest najmniejszym promieniem, jakie w taki sposób włożone kulki mogą mieć..
- SaxoN
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
VI OMG
(Tutaj były głupoty, machnąłem się przy liczeniu i sądziłem, że to blef z tymi 10-cioma kulkami)ElEski pisze:Ja przeszedłem na luzie, na szczęście
Co do zadania 5...
PS.
Naucz się czytać, proszęlaurelandilas pisze:KaszubSki, wypiatkowales chociaz jedno zadanie?:D
-
Laurence
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
VI OMG
Próg to 11pkt jestem prawie pewien, a co do dużej ilości finalistów - mam nadzieję że to nie przełoży się na próg w finale. Ani na to, że będzie się odbywał gdzie indziej niż w Przymierzu (naprawdę bardzo dobrze się pisze olimpiadę w swojej szkole
- cyberciq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
VI OMG
Heh... kaszubki pewnie się ucieszy, że nie wpuścili nikogo więcej po odwołaniach. I tak z każdym rokiem jest coraz więcej ludzi i kiedyś się w Przymierzu nie zmieszczą. Trzeba będzie wyjechać dzień wcześniej. Wg mnie powinni to podzielić na dwa miasta coby nikt nie musiał jechać pół Polski. ;(
pozdrawiam
pozdrawiam
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
VI OMG
Ale żeś palnął...cyberciq pisze:Wg mnie powinni to podzielić na dwa miasta coby nikt nie musiał jechać pół Polski.
Załóżmy, że Polska ma kształt koła. Jak chcesz wybrać z niego punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) tak, aby dla dowolnego punktu \(\displaystyle{ P}\) leżącego w tym kole zachodziła nierówność \(\displaystyle{ min(|PA|, |PB|)<R}\), gdzie \(\displaystyle{ R}\) jest promieniem koła?
- cyberciq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
VI OMG
W takim razie podzielimy koło na 4 części i już. A poza tym Ty kaszubki to wszystko masz na miejscu i II i III etap a przejechanie się kilka/naście przecznic samochodem/autobusem/tramwajem to nie problem.kaszubki pisze:Ale żeś palnął...cyberciq pisze:Wg mnie powinni to podzielić na dwa miasta coby nikt nie musiał jechać pół Polski.
Załóżmy, że Polska ma kształt koła. Jak chcesz wybrać z niego punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) tak, aby dla dowolnego punktu \(\displaystyle{ P}\) leżącego w tym kole zachodziła nierówność \(\displaystyle{ min(|PA|, |PB|)<R}\), gdzie \(\displaystyle{ R}\) jest promieniem koła?
pozdrawiam
PS. Jeśli Polska ma kształt koła to rozumiem, że Rosja jest elipsą??