Matura poziom rozszerzony
Witam, jestem uczniem klasy pierwszej liceum. Profil jaki wybrałem to humanistyczny, wiec 3 godziny matmy w tygodniu.
Chodzi o to czy przez te trzy lata moge się nauczyć samodzielnie do matury roz. z matematyki aby ją zdać na 90% ? Gdy mówie ludziom iż mam taki zamiar to wręcz mnie wyśmiewają. Chce się uczyć i czy na prawde chęci to za mało a uczyć się chce.
Chodzi o to czy przez te trzy lata moge się nauczyć samodzielnie do matury roz. z matematyki aby ją zdać na 90% ? Gdy mówie ludziom iż mam taki zamiar to wręcz mnie wyśmiewają. Chce się uczyć i czy na prawde chęci to za mało a uczyć się chce.
- kristoffwp
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Chęci to za mało. 90% to wysoki wynik i wg mnie musisz mieć zdolności matematyczne na niezłym poziomie. Ale wyśmiewać się nie ma z czego, bo samymi zdolnościami się też wiele nie zdziała.
Pisać nie przekazując jakiejkolwiek treści to jest dopiero zdolność.kristoffwp pisze:Chęci to za mało. 90% to wysoki wynik i wg mnie musisz mieć zdolności matematyczne na niezłym poziomie.
Autorze tematu, matura nie sprawdza zdolności, mądrości. Sprawdza jedynie, czy dobrze wkułeś wpajane przez szkołę schematy rozwiązywania zadań.
Masz ponad 2 lata nauki, więc kup porządne podręczniki, przestań się zastanawiać nad niepotrzebnymi rzeczami i weź się do roboty.
90% jak najbardziej w zasięgu ręki (o ile weźmiesz się w garść).
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Jeżeli nie jesteś kompletnym tumanem, masz dużo zapału to spokojnie osiągniesz 90%.
Czasu masz bardzo dużo, tutaj dopiero teraz sie obudzili: 232004.htm#p870148
Czasu masz bardzo dużo, tutaj dopiero teraz sie obudzili: 232004.htm#p870148
Gów** prawda. Matematyczni geniusze maturę mają w głębokim poważaniu, bo wjazd na studia mają zapewniony dzięki olimpiadom przedmiotowym.pipol pisze:na \(\displaystyle{ 90\%}\) to pisza matematyczni geniusze
- schloss
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
spokooojnie, autorze tematu, spokoojnie jesteś w stanie
Jestem w tej samej sytuacji, co ty, aczkolwiek do rozszerzenia przygotowuję się od drugiej klasy. w maju tego roku piszę maturę (klasa humanistyczna) i idę na polibudę
powiem Ci więcej:
teraz pisałem rozszerzoną próbną z OKE poznań,
nie wiem jak mi poszło, ale z pewnością lepiej niż wynosi średnia punktów z tej matury w klasie mat-fiz (nieco powyżej 30%) (wg moich szacunków będę miał powyżej 70% ( troszkę błędów rachunkowych, zadanie z prawdopodobieństwa nieobliczone, bo nie miałem na tamtą chwilę nauczonego drzewka stochastycznego)
powód? często w mat-fizach jest tak, że nie ćwiczą za dużo w domu, bo uważają, że mają dosyć w szkole. ja praktycznie całe moje przygotowanie do rozszerzonej matury oparłem na pracy w domu (+korki z rozszerzonego materiału, ale nie aż tak wiele, na korkach teoria, w domu ćwiczenia)
oczywiście, do maja pewnie będą powtarzali, ale sam widzisz, że ćwicząc można wiele.
matma jest dla ludzi.
powodzenia:)
Jestem w tej samej sytuacji, co ty, aczkolwiek do rozszerzenia przygotowuję się od drugiej klasy. w maju tego roku piszę maturę (klasa humanistyczna) i idę na polibudę
powiem Ci więcej:
teraz pisałem rozszerzoną próbną z OKE poznań,
nie wiem jak mi poszło, ale z pewnością lepiej niż wynosi średnia punktów z tej matury w klasie mat-fiz (nieco powyżej 30%) (wg moich szacunków będę miał powyżej 70% ( troszkę błędów rachunkowych, zadanie z prawdopodobieństwa nieobliczone, bo nie miałem na tamtą chwilę nauczonego drzewka stochastycznego)
powód? często w mat-fizach jest tak, że nie ćwiczą za dużo w domu, bo uważają, że mają dosyć w szkole. ja praktycznie całe moje przygotowanie do rozszerzonej matury oparłem na pracy w domu (+korki z rozszerzonego materiału, ale nie aż tak wiele, na korkach teoria, w domu ćwiczenia)
oczywiście, do maja pewnie będą powtarzali, ale sam widzisz, że ćwicząc można wiele.
matma jest dla ludzi.
powodzenia:)
- kristoffwp
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Nadal twierdze, ze 90% wymaga wrodzonych zdolnosci. Bez cwiczen jednak sie nie obedzie. Nie trzeba oczywiscie byc wybitnie uzdolnionym, wystarczy byc uczniem na 5.
-
Tomek_Z
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Myślę, że nie możemy powiedzieć, że na pewno uda Ci się zdać maturę rozszerzoną z matematyki na 90%. Wystarczy, że wrzucą Wam jakieś niezbyt łatwe prawdopodobieństwo, stereometrię czy zadanie dowodowe i punkty łatwo się gubi...
Co do książek - przeszukaj forum, w szczególności ten dział.
Co do książek - przeszukaj forum, w szczególności ten dział.
-
Annie16
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jestem w takiej samej sytuacji, tylko że na lingwinie. Ja myślę, że damy radę:)
Mój nauczyciel z fizyki powiada, że nieraz ktoś z innej klasy wygrywa olimpiadę fizyczną niż taki uczeń mat-fizu. Dlaczego tak się dzieje? Ano dlatego, że "mat-fizowcy" mają:
a) zbyt mało czasu;
b) matmę i fizykę na co dzień.
Co oczywiście nie oznacza, że takowi nie mają osiągnięć w tych dziedzinach. Stwierdzam tylko pewną zależność. Poza tym w mojej szkole duży nacisk kładzie się na informatykę właśnie w klasie matematyczno-fizycznej.
Podobnie jest z matematyką.
Mój nauczyciel z fizyki powiada, że nieraz ktoś z innej klasy wygrywa olimpiadę fizyczną niż taki uczeń mat-fizu. Dlaczego tak się dzieje? Ano dlatego, że "mat-fizowcy" mają:
a) zbyt mało czasu;
b) matmę i fizykę na co dzień.
Co oczywiście nie oznacza, że takowi nie mają osiągnięć w tych dziedzinach. Stwierdzam tylko pewną zależność. Poza tym w mojej szkole duży nacisk kładzie się na informatykę właśnie w klasie matematyczno-fizycznej.
Podobnie jest z matematyką.
-
pipol