Błagam o pomoc w zadaniu, nie chodzi mi o sam wynik, ale wytłumaczenie. Próbuję już to robić milion razy i wychodzi mi mega długi wynik i za każdym razem inny.. ;/
Trzeba obliczyć pochodną: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x \cdot sinx}{x+sinx}}\)
pochodna funkcji
-
magda2291
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
pochodna funkcji
tak tak, potem to wszystko podstawiam i w liczniku to pierwsze wyrazenie to pochodna iloczynu, czyli dalej rokładam, potem się gubie i pewnie źle coś mnożę i wychodzą głupoty.. ;/
\(\displaystyle{ (1 \cdot sinx+x \cdot cosx) \cdot (x+sinx)-x-(cosx \cdot x)-sinx-sinx \cdot cosx}\)
Do tego momentu jest w porządku?
\(\displaystyle{ (1 \cdot sinx+x \cdot cosx) \cdot (x+sinx)-x-(cosx \cdot x)-sinx-sinx \cdot cosx}\)
Do tego momentu jest w porządku?
-
magda2291
- Użytkownik

pochodna funkcji
Wydaje mi sie, że tylko tu nawias niepotrzebny, a tamte wcześniejsze to zostały przecież z z tego ilorazu jeszcze..
ale tylko to zmieniając\(\displaystyle{ ...-x-cosx \cdot x-sinx...}\) w sumie nic sie nie zmienia..
ale tylko to zmieniając\(\displaystyle{ ...-x-cosx \cdot x-sinx...}\) w sumie nic sie nie zmienia..
-
magda2291
- Użytkownik

pochodna funkcji
Spoko już doszłam.. rzeczywiście na samym początku za dużo wymnożyłam niepotrzebnie
Dzięki za naprowadzenie
Dzięki za naprowadzenie
- cosinus90
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
pochodna funkcji
Tak właśnie najczęściej bywa. Na przyszłość - nie staraj się upraszczać postaci pochodnej, lub chociaż nie rób tego zbyt wcześnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.