Sprawdzić czy poniższe są relacjami równoważności. Podać klasy abstrakcji.
a) \(\displaystyle{ dla \ (x,y),(z,u)\in\mathbb{R}^{2}, \ (x,y)\sim(u,v) \Leftrightarrow x^{2}+y ^{2} = z ^{2} + u ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ dla \ A,B,C \in X, \ A \sim B \Leftrightarrow A \cap B \supset C}\)
Czy w a) klasa abstrakcji to będzie po prostu \(\displaystyle{ \lbrace (z,u)\in\mathbb{R}^{2}:\ z ^{2} + u ^{2} = x^{2}+y ^{2} \rbrace}\) ?? Czy trzeba wymyśleć coś bardziej konkretnego? I czy taki zapis jest poprawny?
W b) albo nie rozumiem zapisu, albo ta relacja zachodzi dla dowolnych zbiorów. Bo skoro C nie jest określony, to C może być zbiorem pustym, a ten zawiera się w \(\displaystyle{ A \cap B}\) dla dowolnych A i B, prawda?
Podać klasy abstrakcji
- kristoffwp
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Podać klasy abstrakcji
Zapis \(\displaystyle{ \lbrace (z,u)\in\mathbb{R}^{2}:\ z ^{2} + u ^{2} = x^{2}+y ^{2} \rbrace}\) jest dziwny, bo co to jest x i y? Powinno być:
\(\displaystyle{ \left[ (x,y)\right] =\lbrace (z,u)\in\mathbb{R}^{2}:\ z ^{2} + u ^{2} = x^{2}+y ^{2} \rbrace}\)
To drugie dziwne. Ja to rozumiem tak: Dany jest zbiór C. I potem dopiero def relacji. Dla wyróżnionego zbioru C A i B będą w relacji, o ile \(\displaystyle{ C \subseteq A \wedge C \subseteq B}\)
\(\displaystyle{ \left[ (x,y)\right] =\lbrace (z,u)\in\mathbb{R}^{2}:\ z ^{2} + u ^{2} = x^{2}+y ^{2} \rbrace}\)
To drugie dziwne. Ja to rozumiem tak: Dany jest zbiór C. I potem dopiero def relacji. Dla wyróżnionego zbioru C A i B będą w relacji, o ile \(\displaystyle{ C \subseteq A \wedge C \subseteq B}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Podać klasy abstrakcji
Trzeba wymyślić coś bardziej konkretnego. To, co napisałeś, to przepisanie definicji klasy abstrakcji pary \(\displaystyle{ (x,y)}\).OzzyM pisze:Czy w a) klasa abstrakcji to będzie po prostu \(\displaystyle{ \lbrace (z,u)\in\mathbb{R}^{2}:\ z ^{2} + u ^{2} = x^{2}+y ^{2} \rbrace}\) ?? Czy trzeba wymyśleć coś bardziej konkretnego? I czy taki zapis jest poprawny?
Zapis jest niepoprawny.OzzyM pisze:W b) albo nie rozumiem zapisu, albo ta relacja zachodzi dla dowolnych zbiorów. Bo skoro C nie jest określony, to C może być zbiorem pustym, a ten zawiera się w \(\displaystyle{ A \cap B}\) dla dowolnych A i B, prawda?
JK
- kristoffwp
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
-
OzzyM
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Podać klasy abstrakcji
A gdyby założyć, że autorowi chodziło o to, że C zawiera się w części wspólnej A i B? Czy moje rozumowanie jest poprawne?Jan Kraszewski pisze:Zapis jest niepoprawny.OzzyM pisze:W b) albo nie rozumiem zapisu, albo ta relacja zachodzi dla dowolnych zbiorów. Bo skoro C nie jest określony, to C może być zbiorem pustym, a ten zawiera się w \(\displaystyle{ A \cap B}\) dla dowolnych A i B, prawda?
JK
Czyli co dokładnie? Kompletnie nie mam pomysłu jak bardziej szczegółowo ująć klasę abstrakcji tej relacji.Jan Kraszewski pisze:Trzeba wymyślić coś bardziej konkretnego. To, co napisałeś, to przepisanie definicji klasy abstrakcji pary (x,y).
PS: Bo chodziło mi o dokładnie taki zapis jak podał kristoffwp, ale zakładam że to było oczywiste.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Podać klasy abstrakcji
Ale to jeszcze za mało - definicja dalej jest niekompletna, bo nie wiemy nic o \(\displaystyle{ C}\). Jedną z wersji uzupełnienia definicji podał kristoffwp, ale wtedy własności tej relacji zależą od \(\displaystyle{ C}\) (nie możesz też manipulować tym \(\displaystyle{ C}\)).OzzyM pisze:A gdyby założyć, że autorowi chodziło o to, że C zawiera się w części wspólnej A i B?
Kristoffwp opisał klasy abstrakcji słownie. Formalnie klasy abstrakcji toOzzyM pisze:Czyli co dokładnie? Kompletnie nie mam pomysłu jak bardziej szczegółowo ująć klasę abstrakcji tej relacji.
PS: Bo chodziło mi o dokładnie taki zapis jak podał kristoffwp, ale zakładam że to było oczywiste.
\(\displaystyle{ A_t=\{(x,y)\in\mathbb{R}^2:x^2+y^2=t\}}\) dla \(\displaystyle{ tin[0,+infty)}\).
JK