okręgowy konkurs kuratoryjny lubelskie

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
malgos20
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: malgos20 »

Witam! Czy ma ktoś może zadania z etapu okregowego konkursu kuratoryjnego dla podstwówki (z 07.01.2011). Bardzo mi na nich zależy. Prosze o pomoc. Jeśli ktoś ma, to mogę podać maila do przesłania.
matematyka_lublin
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: matematyka_lublin »

Zadania ze wszystkich konkursów są umieszczone na stronie Lubelskiego Kuratorium Oświaty w panelu dla dyrektorów szkół. Proszę poprosić dyrektora szkoły i problem będzie rozwiązany.
malgos20
Użytkownik
Użytkownik

matematyka_lublin pisze:Zadania ze wszystkich konkursów są umieszczone na stronie Lubelskiego Kuratorium Oświaty w panelu dla dyrektorów szkół. Proszę poprosić dyrektora szkoły i problem będzie rozwiązany.
Właśnie z tym jest problem. Ponieważ moja szefowa pobrała wyniki z jęz. polskiego i sie wylogowała i teraz mówi że nie może juz pobrać matematyki bo to zadanie już zostało uznane za wykonane. A ja z uczniami zostałam na lodzie...
matematyka_lublin
Użytkownik
Użytkownik

malgos20 pisze:
matematyka_lublin pisze:Zadania ze wszystkich konkursów są umieszczone na stronie Lubelskiego Kuratorium Oświaty w panelu dla dyrektorów szkół. Proszę poprosić dyrektora szkoły i problem będzie rozwiązany.
Właśnie z tym jest problem. Ponieważ moja szefowa pobrała wyniki z jęz. polskiego i sie wylogowała i teraz mówi że nie może juz pobrać matematyki bo to zadanie już zostało uznane za wykonane. A ja z uczniami zostałam na lodzie...
Niestety, ale dyrektorka wprowadza Panią w błąd. Zadania są publikowane i nie znikają.
badmor
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: badmor »

matematyka_lublin pisze:
malgos20 pisze:
Niestety, ale dyrektorka wprowadza Panią w błąd. Zadania są publikowane i nie znikają.
A cóż to za tajemnice, że tylko dyrektor ma do nich dostęp? W innych województwach są ogólnie dostępne. Ładne jaja w tym Lublinie. A potem się dziwić, że w OMG i OM Lublin tak kiepsko wychodzi. Zaczyna się od ukrywania zadań, które dzieciaki mogłyby sobie rozwiązywać i przez to uczyć się.
matematyka_lublin
Użytkownik
Użytkownik

Jest podana literatura, więc każdy sobie może rozwiązać zadania. Poza tym po co komu zadania z lat poprzednich? Liczycie na to, że powtórzą się czy co?
malgos20
Użytkownik
Użytkownik

matematyka_lublin pisze:Jest podana literatura, więc każdy sobie może rozwiązać zadania. Poza tym po co komu zadania z lat poprzednich? Liczycie na to, że powtórzą się czy co?
Nie, chcemy po prostu, żeby dzieciaki zobaczyły jak wygląda taki konkurs i jakiego typu są to zadania. Poza tym uważam, że rozwiązując zadania z lat ubiegłych najlepiej się uczą.
Wracając do konkursu z tego roku, bardzo chciałabym mieć te zadania ponieważ dzieci chcą zobaczyć jaka była prawidłowa odpowiedż i gdzie zrobiły błędy, po to aby ich nie popełniały w przyszłości.
matematyka_lublin
Użytkownik
Użytkownik

Konkurs był w tym roku bardzo trudny, obniżono nawet próg punktowy. Może popytać dzieci które pisały? Powinny coś pamiętać.

Odpowiedzi do zadań z etapu okręgowego dla SP:

1. na procenty \(\displaystyle{ 25 \%}\), \(\displaystyle{ 75 \%}\)

2. ze średnią \(\displaystyle{ 15, 15}\)

3. ostatnia cyfra wyrażenia \(\displaystyle{ 9}\)

4. z czasem \(\displaystyle{ 33, 12.23}\)

5. jednostki masy \(\displaystyle{ 70}\)

6. z trójkątem \(\displaystyle{ 2n-2, 6n-9}\)

7. trapez prostokątny \(\displaystyle{ 37,5 cm ^{2}, 20 cm}\)

8. kwadrat \(\displaystyle{ 30,5 cm ^{2}; 0,305}\)

9. cena płaszcza \(\displaystyle{ 400, 280, 364}\)

10. prędkość \(\displaystyle{ 3 km}\)

11. czworokąt \(\displaystyle{ 40 cm}\) i \(\displaystyle{ 33 cm}\), \(\displaystyle{ P=660 cm ^{2}}\)

12. zbiornik \(\displaystyle{ 200 m}\)
matematyka_lublin
Użytkownik
Użytkownik

W dniu dzisiejszym uczniowie szkół podstawowych przystąpili do etapu wojewódzkiego. Przedstawiam rozwiązania zadań:

1. książka: \(\displaystyle{ 369, 144, 225}\)

2. liczba: \(\displaystyle{ 45, 9}\)

3. podróż; \(\displaystyle{ \frac{21}{60} h}\); \(\displaystyle{ 21 minut}\); \(\displaystyle{ 3 h}\)

4. pomnik: \(\displaystyle{ 11.30}\)

5. trapez: \(\displaystyle{ 63 m^{2} , 72 m^{2}}\)

6. graniastosłup: Niemożliwe, bo suma krawędzi graniastosłupa jest liczbą podzielną przez 3.

7. kąty: \(\displaystyle{ \alpha = 68^\circ; \beta = 68^\circ; \gamma = 45^\circ}\)

8. trapez: \(\displaystyle{ \sqrt{72}}\) lub \(\displaystyle{ (6 \sqrt{2)}}\) ; \(\displaystyle{ P = 72 cm^{2}}\)

9. wiek: \(\displaystyle{ 47 lat}\)

10. naczynie z miodem: \(\displaystyle{ 60 kg}\)

11. pole boczne graniastosłupa: \(\displaystyle{ 20 dm^{2}}\)

12. zakład krawiecki: \(\displaystyle{ 6 sztuk}\)
ODPOWIEDZ