Pole obszaru ograniczonego krzywymi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Post autor: szymek »

\(\displaystyle{ y=x^{2} ; y^{2}=x}\)

\(\displaystyle{ x^{4}-x=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=1}\)

\(\displaystyle{ \int(x^{4}-x) = \int x^{4} dx - \int x = \frac{x^{5}}{5} - \frac{x^{2}}{2} +C}\)

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (x^{4}-x)dx= \frac{1}{5}- \frac{1}{2} -0 = - \frac{3}{10}}\)

Coś chyba bez sensu robię, byłbym wdzięczny za pokazanie głupoty
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

A zobacz na rysunku jakie pole liczysz tak naprawdę
szymek
Użytkownik
Użytkownik

No to co jest zawarte pomiędzy ramionami wykresów tych dwóch funkcji, z tym, że mi nie pasuje tutaj ten wynik ujemny i co do tego mam największe pytanie. Jeśli mógłbyś mi powiedzieć, co źle robię i wyjaśnić to byłbym ogromnie wdzięczny
miodzio1988

\(\displaystyle{ y= \sqrt{x}}\)

i

\(\displaystyle{ y=x ^{2}}\)

Takie dwie funkcje sobie narysuj. Bo takie dwie funkcje masz tak naprawdę. A skąd ten wielomian niby? ;]
Jeśli mógłbyś mi powiedzieć, co źle robię i wyjaśnić to byłbym ogromnie wdzięczny
A kiedyś nie wytłumaczyłem? ;]
szymek
Użytkownik
Użytkownik

No git git Tylko popatrz, jak oblicze sobie całeczke z tego wyrażenia to wyjdzie mi i tak i tak \(\displaystyle{ \frac{x^{3}}{3} -2 \cdot \frac{ \sqrt{x^{3}} }{3} = - \frac{1}{3}}\)

Co jest wynikiem ujemnym, co w tej sytuacji? Korzystając z kalkulatora do obliczania całek oznaczonych wynik wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Co robimy w sytuacji gdy wychodzi nam wynik minusowy ?
miodzio1988

szymek pisze:No git git Tylko popatrz, jak oblicze sobie całeczke z tego wyrażenia to wyjdzie mi i tak i tak \(\displaystyle{ \frac{x^{3}}{3} -2 \cdot \frac{ \sqrt{x^{3}} }{3} = - \frac{1}{3}}\)

Co jest wynikiem ujemnym, co w tej sytuacji? Korzystając z kalkulatora do obliczania całek oznaczonych wynik wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Co robimy w sytuacji gdy wychodzi nam wynik minusowy ?
Rysunek masz nie? Ktora funkcja na rysunku jest na wyżej? Odejmujemy funkcja na górze \(\displaystyle{ -}\) funkcja na dole
ODPOWIEDZ