Przykłady te nie są zbyt trudne, ale dopiero co zaczynam logarytmy, więc jeszcze nie do końca wiem "z czym się je" poszczególne przykłady:
a) \(\displaystyle{ 81 ^ { \frac{1}{log_{4}9}} - 8^{log_{4}9}}\)
b) \(\displaystyle{ 3 ^ { \frac{3}{log_{\sqrt{6}}3} - {log_{3}2} \cdot log_{2}\sqrt{6} }}\)
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia!
Rozwiąż równania - logarytmy
-
savagekrosa
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
w obu chodzi o to by w końcu zastosować \(\displaystyle{ a^{log_ab}=b}\) (przy odpowiednich założeniach)
a) przydatne wzory
\(\displaystyle{ log_ba= \frac{1}{log_ab}}\)
\(\displaystyle{ log_{a^n}b= \frac{1}{n}log_ab}\)
\(\displaystyle{ nlog_ab=log_ab^n}\)
b) tu dodatkowo jeszcze przyda się \(\displaystyle{ \frac{log_ab}{log_ac}=log_cb}\)
a) przydatne wzory
\(\displaystyle{ log_ba= \frac{1}{log_ab}}\)
\(\displaystyle{ log_{a^n}b= \frac{1}{n}log_ab}\)
\(\displaystyle{ nlog_ab=log_ab^n}\)
b) tu dodatkowo jeszcze przyda się \(\displaystyle{ \frac{log_ab}{log_ac}=log_cb}\)
-
savagekrosa
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Ok, dziękuje serdecznie - a) mnie zmyliło, sądziłem że trzeba z zupełnie innych wzorów skorzystać albo coś podstawiać, ale już wyszło.
Co do b) - nadal mam tu problem. Rozumiem wzory, ale nie mogę się odnaleźć - zawsze wychodzi mi coś, z czym nie wiem, co dalej zrobić. Mógłbym prosić o jakąś podpowiedź albo początek działania ?
Co do b) - nadal mam tu problem. Rozumiem wzory, ale nie mogę się odnaleźć - zawsze wychodzi mi coś, z czym nie wiem, co dalej zrobić. Mógłbym prosić o jakąś podpowiedź albo początek działania ?