Pochodna funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 59 razy

Pochodna funkcji

Post autor: Psycho »

Potrzebuję policzyć pochodną funkcji \(\displaystyle{ f=(x+1) \cdot \sqrt[3]{ \frac{x-1}{x+1} }}\) w ramach określenia przebiegu zmienności tej funkcji. Niestety ta pochodna, która mi wychodzi jest za trudna do określenia kiedy jest większa lub mniejsza od zera. Z góry dzięki za pomoc
Chromosom
Moderator
Moderator
Podziękował: 127 razy

Pochodna funkcji

Post autor: Chromosom »

bardziej pasuje do dzialu "rachunek rozniczkowy", natomiast co do pochodnej to caly czas posluguj sie wykladnikiem wymiernym, nie pierwiastkiem, pokaz do czego doszedles to Ci powiem co mozesz zrobic
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik

Pochodna funkcji

Posługiwałem się wykładnikiem wymiernym oraz pochodną funkcji złożonej i doszedłem do takiej pochodnej:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{x-1}{x+1} } + \frac{2}{3} \cdot \sqrt[3]{ \frac{1}{(x+1) \cdot (x-1)^{2}} }}\)
Byćmoże zrobiłem gdzieś błąd, lecz narazie nie przepisuje jak to obliczałem ( bo troszeczkę nie mam czasu), ale jeżeli będzie taka potrzeba to przepiszę
Chromosom
Moderator
Moderator

Pochodna funkcji

pierwszy skladnik dobrze, drugi zle, jesli chcesz sprawdzic wynik to musisz przepisac bo inaczej nie bede w stanie sprawdzic gdzie zrobiles blad, jesli natomiast nie masz czasu to podpowiem ze mozesz sprobowac wylaczyc przed nawias \(\displaystyle{ \left(\frac{x-1}{x+1}\right)^{-\frac23}}\) i wtedy zostanie Ci funkcja wymierna wewnatrz
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik

Pochodna funkcji

Nie bardzo potrafię o tej porze skminić o co Ci chodzi więc chyba szybciej będzie jak przepiszę moje głupoty
\(\displaystyle{ f'(x \right) = \left[ \left( x+1 \right) \cdot \sqrt[3]{ \frac{x-1}{x+1} } \right] '= \left( x+1 \right) ' \cdot \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^{ \frac{1}{3} } + \left( x+1 \right) \cdot \left[ \frac{x-1}{x+1} ^{ \frac{1}{3} } \right] ' = \frac{x-1}{x+1} ^{ \frac{1}{3} } + \left( x+1 \right) \cdot \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ' \cdot \frac{1}{3} \cdot \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^{- \frac{2}{3} } =
\left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^{ \frac{1}{3} } + \left( x+1 \right) \cdot \frac{ \left( x-1 \right) ' \cdot \left( x+1 \right) - \left( x-1 \right) \cdot \left( x+1 \right) '}{ \left( x+1 \right) ^{2}} \cdot \frac{1}{3} \cdot \left( \frac{x+1}{x-1} \right) ^{ \frac{2}{3} } = \sqrt[3]{\frac{x-1}{x+1} } +
\frac{2}{x+1} \cdot \frac{1}{3} \cdot \left( \frac{x+1}{x-1} \right) ^{ \frac{2}{3} } = \sqrt[3]{\frac{x-1}{x+1} } + \frac{2}{3} \cdot \sqrt[3]{ \frac{1}{ \left( x+1 \right) \cdot \left( x-1 \right) ^{2}} }}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 21:53 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa nawiasow
Chromosom
Moderator
Moderator

Pochodna funkcji

zauwaz ze w pewnej chwili w wykladniku zamiast \(\displaystyle{ -\tfrac23}\) zaczynasz pisac \(\displaystyle{ \tfrac23}\), ale napisze Ci moze w skrocie jak mozesz to latwiej zrobic:
\(\displaystyle{ \left(\frac{x-1}{x+1}\right)^{\frac13}+(x+1)\cdot\frac13\left(\frac{x-1}{x+1}\right)^{-\frac23}\left(\frac{x-1}{x+1}\right)^\prime=\left(\frac{x-1}{x+1}\right)^{\frac13}+(x+1)\cdot\frac13\left(\frac{x-1}{x+1}\right)^{-\frac23}\left(1-\frac{2}{x+1}\right)^\prime}\)
i teraz latwo obliczysz pochodna tego ostatniego czynnika, potem wylacz przed nawias \(\displaystyle{ \left(\frac{x-1}{x+1}\right)^{-\frac23}}\)
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik

Pochodna funkcji

Sorry, ale przy tej zmianie z \(\displaystyle{ - \frac{2}{3}}\) na \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) zamieniam licznik z mianownikiem, a po obliczeniu tego co Ty napisałeś wychodzi tak sam wynik jak u mnie.. dałbyś radę to rozpisać jeszcze troszeczkę?
Chromosom
Moderator
Moderator

Pochodna funkcji

albo jak ja na Twoje obliczenia patrzylem to myslalem ze jest zle a bylo dobrze, ale z tego co napisalem jak skorzystasz to Ci latwiej bedzie bo tutaj tylko wylaczasz przed nawias
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik

Pochodna funkcji

No wyszło mi takie coś \(\displaystyle{ \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^{- \frac{2}{3} } \cdot \left( \frac{x- \frac{1}{3} }{x+1} \right)}\)
Chyba dobrze? Dzięki wielkie za pomoc
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 22:15 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu nawiasow
Chromosom
Moderator
Moderator

Pochodna funkcji

tak
ODPOWIEDZ